Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] Dla kogo: Architekt wnętrz, hobby granie, 27 lat, kobieta.
[2] System: Bez systemu, mam swój ze starego laptopa - winda 10.
[3] Wielkość: 15,6 lub mniejsze (jeśli jakimś cudem się to uda przy np.1060,1050ti etc.)
[4] Dyski: Mam dysk ze starego laptopa SSD IIISATA 256GB, zdecydowanie wystarczy + mam przenośny 1TB -> najlepiej bez dysku, albo jakiś warty cokolwiek na sprzedaż. 
[5 a] Kwota: 5000 do 5500zł. Słyszałem, że teraz nie jest najlepszy okres na kupowanie laptopa, więc jeśli warto poczekać do stycznia, to przeczekam :).

[5 b] Jak długo użytkowany: Jak najdłużej :). 

[5 c] Kiedy zakup: Albo już i teraz, albo mogę poczekać nawet do stycznia. 
[6] Wykonanie: Dobrze, by był wykonany dość solidnie, będzie często przenoszony - dom-praca-dom. Zawsze będzie faktycznie trzymany na kablu, więc nie interesuje mnie bateria. Uprzedzam pytanie - musi być to laptop. Nie ma szans na mały desktop.
[7] Matryca: Matowa. 
[8] Gdzie używany: Laptop będzie używany w pracy, w domu, u klienta. Jak wspomniałem będzie często przenoszony, ale praktycznie zawsze na kablu. Lepiej jakby miał 2kg niż 5kg ?
[9] Gry: Wiedźmin 3, Pubg, Heroes of the storm. 

[10] Programy i zastosowanie: Sketpchup, v-ray (rendery), photoshop, archicad, atlantis, autocad 

[11] Wymagania specjalne: Jako że będzie stosowany w biznesie wole stylistkę spokojną, "poważną". Ledy, bajery przeżyję tylko wtedy, gdy faktycznie będzie dużo mocniejszy sprzęt.
[12] Osobiste preferencje: Chciałbym by nie było problemu z gwarancją, tzn brak sytuacji takich, że trzeba wysyłać laptopa do Niemiec, czekanie miesiąc na naprawę itp. 
[13] Aktualnie rozpatrywane modele: 
np: MSI GV62 i7-8750H/16GB/1TB GTX1060 IPS (GV62 8RE-052XPL)
wolałbym tylko bardziej "biznesowy", szkoda również tego dysku...

Dziękuję za każdą odpowiedź,
Pozdrawiam

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Lenovo Legion Y530 - dobry laptop, dobra grafika, chłodzenie itd. Do tego Lenovo Premium Care, w razie czego mają 5 dni na naprawę laptopa albo oddają kasę i naprawiony sprzęt. 

Opublikowano
Cytat

Mam dysk ze starego laptopa SSD IIISATA 256GB

Obecnie laptopy mają slot M.2 na dyski SSD.

Cytat

Słyszałem, że teraz nie jest najlepszy okres na kupowanie laptopa, więc jeśli warto poczekać do stycznia, to przeczekam

W lutym dopiero mogą się pojawić jakieś laptopy z GTX 2060 np. więc sama oceń czy chcesz tyle czekać.

Cytat

najlepiej bez dysku, albo jakiś warty cokolwiek na sprzedaż. 

Fabrycznie cały czas są HDD montowane w laptopach dla graczy.

https://www.notebookcheck.net/MSI-GP63-Leopard-8RE-i7-8750H-GTX-1060-FHD-Xotic-PC-Edition-Laptop-Review.307690.0.html

PS nie będzie mieć loga "Xotic PC" na klapie matrycy - to tylko w USA.

MSI GP63 i7-8750H/8GB/1TB GTX1060 (GP63 8RE-403XPL) - 5299zł

Samsung 970 EVO 250GB PCIe x4 NVMe (MZ-V7E250BW) - 329zł (a obecny dysk wystaw na OLX).

Do tego musisz dołożyć, ma nieporównywalnie lepsze chłodzenie od najtańszej serii GV.

A jeszcze możesz poprawić kulturę pracy robiąc undervolting procesora i kupując podstawkę chłodzącą.

Opublikowano (edytowane)

Jakbyś  miała budżet około 6 tyś , to Dream Machines ma w ofercie laptopy gamingowe o wymiarach ultrabook'a:

https://dreammachines.pl/pl/configurator/GS1060-15PL31

Ewentualnie znajdzie się ze starszej generacji prockiem(i7 7700HQ) za 5 tysi

https://dreammachines.pl/pl/configurator/GS1060-17PL20

Edytowane przez magisterinżynier991
dodana treść
Opublikowano (edytowane)

Cześć, a co sądzicie o tym? Jak tutaj z jakością plastików, jak z grzaniem? Wydaje mi się że to niezła oferta jak za laptopa jeszcze z 500gb SSD (tak wiem, lepiej kupić sobie samemu, ale jak dają, to nie wybrzydzam)

Dream Machines G1060-15PL31

Niestety, Kobieta Wasze wybory odrzuciła, jako że jednak są zbyt krzykliwe. Faktycznie zostaje chyba wybór między:

MSI GV62 i7-8750H/8GB/1TB GTX1060 IPS
a
Dream Machines G1060-15PL31

i to mimo sporego budżetu w zapasie. Jednak design ma większe znaczenie niż myślałem, koniecznie nie chce świecić gamingiem przed klientami. A wasze niestety biją po oczach :(. 

Edit1:
Oczywiście jeżeli chodzi o sam wygląd, to wygrywa zdecydowanie ten model: 
Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti (81FV00J5PB)

ponieważ jest "poważny". Problemem jest jednak jego wydajność, a nie ma sensu dopłacać do tego:

Lenovo Legion Y530-15 i7/8GB/240+1TB/Win10X GTX1050Ti (81FV00J8PB)
bo co mi po 8750H, jak i tak kończymy na 1050ti. A ma też np. dysk ssd i windows który nie jest mi potrzebny. 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Jak tutaj z jakością plastików, jak z grzaniem?

Nie kupuj dziewczynie tajwańskich kadłubków, nie będzie się bawić w szukanie sterowników.

Cytat

Niestety, Kobieta Wasze wybory odrzuciła, jako że jednak są zbyt krzykliwe.

Dell Inspiron G5 i5-8300H/8GB/128+1000/Win10 GTX1060 (MaxQ)

To pokaż jej jeszcze Della - są wyłącznie z systemem w sprzedaży.

Cytat

Oczywiście jeżeli chodzi o sam wygląd, to wygrywa zdecydowanie ten model

W grudniu trafi do sklepów wersja Y730-15 z aluminiową obudową.

Cytat

bo co mi po 8750H, jak i tak kończymy na 1050ti

Do "randerowania" scen 3D - 50% wyższa wydajność.

Cytat

dysk ssd i windows który nie jest mi potrzebny

"dysk rozszerzony na profesjonalnej linii montażowej x-kom" trzeb by pytać który.

Samsung 970 EVO 250GB - 329zł

Samsung 970 EVO 500GB - 559zł

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Cześć, odgrzebuje - ponieważ nadal nie kupiliśmy laptopa, jesteśmy jednak zdecydowani na konkretny model - y530 - wygląda poważnie i to jest w tym momencie najważniejsze. Brak kolorowych światełek.
Pytanie teraz: Czy lepiej dla gier i renderów kupić:

Lenovo Legion Y530-15 i7-8750H/8GB/1TB GTX1050 (81FV00J1PB) - 3899zł

czy

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti (81FV00J5PB) - 3799zł

Czyli albo i7 8750h i 1050 czy i5 8300h i 1050ti. 

Laptop ma jednak starczyć na parę lat użytkowania...

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Brak kolorowych światełek.

Można je wyłączyć to tylko dodatek, zasadniczo jak ambilight dla telewizorów można traktować do doświetlania biurka.

Renderowanie = i7-8750H

Gry = 1050 Ti

Sam musisz podjąć decyzje na czym ci bardziej zależy, i5-8300H wystarcza nawet do GTX 1060 dopiero od 1070 warto brać 6 rdzeniowe.

Lenovo Legion Y530-15 i7-8750H/8GB/1TB GTX1050Ti - 4599zł

Opublikowano

Dziękuje,
oczywiście mam świadomość, że jest model który ma i7 i 1050ti, ale dopłata jest tutaj już znacząca. 800zł... Teoretycznie możemy spokojnie dołożyć, ale czy faktycznie jest sens? 

Opublikowano (edytowane)

Chyba mamy zwycięzce. 

Laptop Lenovo Legion Y530-15ICH (81FV00JTPB)

Jest trochę taniej niż z linku Twojego z x-kom i dostaje jeszcze windowsa, który w sumie i tak się nie przyda, ale fajnie że jest :). Martwi mnie tylko wpis o odświerzaniu 60hz. Teraz nie wiem gdzie jest błąd opisu. Czy jednak ma zwykłe 1050, czy 1050TI i 120hz. 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Dodatkowe pytanie - jak kupię ten model z Windowsem to czy dają teraz osobno klucz + czy nie łamie jakieś gwarancji samemu dodając dysk m2? Bo oczywiście zrobiłbym format HDD, dokupiłbym dysk SSD, i tam zainstalowałbym z USB windows od nich z pendrive'a. Potrzebuje tylko od nich licencję. 

Opublikowano

Te maja matryce 120Hz.

Cytat

jak kupię ten model z Windowsem to czy dają teraz osobno klucz + czy nie łamie jakieś gwarancji samemu dodając dysk m2?

Klucz jest w biosie zakodowany więc nie ma znaczenia jaki dysk podepniesz, sam się aktywuje.

• reaction_title_1 1