szoszoroszo Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2018 Witam. Tak jak w temacie. Zastanawiam się nad tymi dwoma laptopami w konfiguracji gtx1050, i5-8300H, 8gb ramu. Czy, w którymś z nich występuje thermal throttling? O legionie opinie są różne. Jedni mówią, że hałasuje i grzeje się inni, że wręcz przeciwnie. W necie jest kilka recenzji prawdopodobnie sponsorowanych. Chciałbym zasięgnąć jezyka u was. Jak u nich z kulturą pracy? Cytuj
szoszoroszo Opublikowano 28 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2018 No nie mówcie mi, że nie ma tu nikogo kto posiada któryś z tych laptopów i nie może podzielić się opinią.. Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2018 Cytat Czy, w którymś z nich występuje thermal throttling? Przed czy po undervoltingu ? ? Cytat i5-8300H Legion ma 1x8GB a Aspire 2x4GB - jeśli będziesz dokładać to lepiej kupić Y530. Cytat W necie jest kilka recenzji prawdopodobnie sponsorowanych. Tutaj ciekwostka bo w Polsce mamy lepsze matryce Cytat No nie mówcie mi, że nie ma tu nikogo kto posiada któryś z tych laptopów Trzeba by kogoś zawołać "@ + nick" z tych co pamiętam zawołam @Zenderable i @proelozom Cytuj
obek Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2018 (edytowane) 4 godziny temu, FxJ napisał: Przed czy po undervoltingu ? ? @FxJ Tak zapytam po co się to wykonuje i czy każdy powinien? Jakieś są zastrzeżenia? Edytowane 28 Października 2018 przez FxJ Cytuj
bananowy15 Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2018 (edytowane) Witam, posiadam legiona w tej konfiguracji ? ale odnośnie thermal throttlingu się nie wypowiem, bo póki co nie gram w wymagające gierki. W moim przypadku wiatraki praktycznie nie działają, sporadycznie włączają się na chwilę, więc na kulturę pracy nie narzekam. Przy przeglądaniu internetu średnio 40-45 stopni, przy gierkach potrafi podbić do 90. Jakbyś miał więcej pytań to śmiało ? Undervoltingu jeszcze nie zrobiłem, ale mam w planach Edytowane 28 Października 2018 przez bananowy15 Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2018 Cytat Jakieś są zastrzeżenia? Żadne, niższa temperatura pod obciążeniem, poprawa osiągów. Same zalety. PS przypominam by wgrywać avatary ? Cytuj
obek Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2018 9 godzin temu, FxJ napisał: Żadne, niższa temperatura pod obciążeniem, poprawa osiągów. Same zalety. @FxJ 1. A jak to zrobić przy pommicy jakiej aplikacji bo na filmie pokazane jest już ale nie wyraźnie że wszystko jest zainstalowane. 2. To dotyczy tylko laptopów czy też komputerów stacjonarnych? Cytuj
dm11211 Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2018 (edytowane) Ja posiadam Legion-a w powyższej konfiguracji tj. i5 8300h gtx 1050 oraz 8gb ram-u. Laptop wydajnościowo nieźle zaskakuje. Thermal throttling występuje, ale tylko zauważyłem w testach stabilności AIDA64, OCCT, XTU. Ale wystarczy zrobić mały undervolting do -0.080 i już wszystko działa jak należy. Zegary trzyma stabilnie na 3.9 w Turbo przy 85 stopniach wcześniej po kilkunastu sekundach było ponad 90 stopni i throttling. Największą wadą według mnie są włączające się na wysokie obroty dosłownie na kilka sekund wentylatory, ale po chwili wyłączają się i jest cisza. Z tego co się dowiedziałem jest to już taka przypadłość tych Legionów i może wyjdzie aktualizacja BIOS-u, która to poprawi. Przy bardzo wymagających aplikacjach/grach jest dosyć głośno, ale tak mocną konfiguracji trzeba jakoś schłodzić. @szoszoroszo Jak masz jakieś pytania to śmiało pytaj Edytowane 29 Października 2018 przez dm11211 1 Cytuj
szoszoroszo Opublikowano 29 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2018 (edytowane) @dm11211 Ogólnie dzisiaj będę zamawiał tego legiona i byłbym rad gdybyś zechciał mnie przeprowadzić krok po kroku przez ten undervolting. Natomiast ciekawi mnie jak to jest z Acerami Aspire 7, masz porównanie? Czy u nich też występuje thermal throttling? A co do wentylatorów w legionie załączają się podczas pracy bez obciążenia, tak? Na kilka sekund wchodzą na maksymalne obroty i cichną? I jak długo można cieszyć się ciszą? :D raptem kilka minut czy dłużej? Edytowane 29 Października 2018 przez szoszoroszo Cytuj
szoszoroszo Opublikowano 29 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2018 Chciałbym, żeby wypowiedzieli się też użytkownicy Acerów jeśli takowi tu są. Czy w acerach wentylatorki też lubią głośno hałasować? Albo załączać się nagle na chwilę by później ucichnąć? Tak wiele pytań, tak mało odpowiedzi:D Cytuj
dm11211 Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2018 21 minut temu, szoszoroszo napisał: @dm11211 Ogólnie dzisiaj będę zamawiał tego legiona i byłbym rad gdybyś zechciał mnie przeprowadzić krok po kroku przez ten undervolting. Natomiast ciekawi mnie jak to jest z Acerami Aspire 7, masz porównanie? Czy u nich też występuje thermal throttling? A co do wentylatorów w legionie załączają się podczas pracy bez obciążenia, tak? Na kilka sekund wchodzą na maksymalne obroty i cichną? I jak długo można cieszyć się ciszą? ? raptem kilka minut czy dłużej? Mogę co nie co podpowiedzieć co do undervolting-u ale też jestem w tym temacie nowy. Co do Aspire 7, to nie mam pojęcia. Konfiguracja jest praktycznie taka sama, więc także może występować thermal throttling. Wentylatory się załączają tylko gdy jest obciążenie. W moim wypadku włączają się co ok 20 minut gdy odpalam jakiś program, projekt Cytuj
FxJ Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2018 https://downloadcenter.intel.com/download/24075/Intel-Extreme-Tuning-Utility-Intel-XTU- https://www.purepc.pl/notebooki/undervolting_cpu_i_gpu_na_przykladzie_laptopa_smart7_h773f?page=0,2 Przykładowy artykuł o undervoltingu CPU i GPU. Cytuj
szoszoroszo Opublikowano 31 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Października 2018 Cześć i czołem. Właśnie odebrałem laptopa. Pierwsze wrażenia pozytywne :) Tylko pytanie do @dm11211 i @bananowy15. Prześwity w zawiasach waszych laptopów wyglądają tak samo? Po zewnętrznych stronach "bolce zawiasowe", a od wewnętrznej strony lewego zawiasu (kolor czerwony) kabel zasilający matrycę? Cytuj
bananowy15 Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2018 (edytowane) 3 godziny temu, szoszoroszo napisał: [...] Prześwity w zawiasach waszych laptopów wyglądają tak samo? Po zewnętrznych stronach "bolce zawiasowe", a od wewnętrznej strony lewego zawiasu (kolor czerwony) kabel zasilający matrycę? Potwierdzam Edytowane 31 Października 2018 przez FxJ Cytuj
Kisiel-PL Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2018 Jak matryca tego legiona? Nada się do grafiki? Cytuj
bananowy15 Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2018 2 minuty temu, Kisiel-PL napisał: Jak matryca tego legiona? Nada się do grafiki? Tutaj masz całą specyfikację: http://www.panelook.com/NV156FHM-N61_BOE_15.6_LCM_overview_29824.html To z legiona i5+1050 Cytuj
Kisiel-PL Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2018 (edytowane) Dzięki, fajna stronka. Po czym dojść jaka matryca siedzi w danym laptopie ? Na stronach sklepu nie widziałem żadnego oznaczenia. I drugie pytanko, gdzie znajdę na tej stronce pokrycie kolorów srgb? Edytowane 31 Października 2018 przez FxJ Cytuj
bananowy15 Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2018 (edytowane) Myślę, że znając numer seryjny laptopa producent powinien Ci powiedzieć jaka matryca. A najlepiej to zainstalować HWinfo i tam sprawdzić model matrycy, a na tej stronce co wrzuciłem możesz odczytać parametry. Tylko, że musisz mieć tego laptopa kupionego ? Na 2 pytanko nie znam odpowiedzi ? Edytowane 31 Października 2018 przez FxJ Cytuj
szoszoroszo Opublikowano 31 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Października 2018 Śmieszna sprawa z tymi wentylatorami. Podczas lekkiej pracy typu przeglądanie internetu wentylatory faktycznie załączają się na dosłownie kilka sekund po czym cichną. Jak dla mnie przerwy pomiędzy ich pracą powinny być dłuższe. Włączają się co około 4-5 minut i zaraz gasną. Cytuj
FxJ Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2018 Cytat Włączają się co około 4-5 minut i zaraz gasną. To powinna załatwić aktualizacja bios - on steruje wentylatorami zależnie od temp. https://github.com/hirschmann/nbfc/releases Możesz ewentualnie pobrać i zobaczyć czy da radę ręcznie sterować. Cytuj
dm11211 Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2018 (edytowane) Dnia 31.10.2018 o 15:54, szoszoroszo napisał: U mnie tak samo to wygląda. Dnia 31.10.2018 o 18:42, szoszoroszo napisał: Śmieszna sprawa z tymi wentylatorami. Podczas lekkiej pracy typu przeglądanie internetu wentylatory faktycznie załączają się na dosłownie kilka sekund po czym cichną. Jak dla mnie przerwy pomiędzy ich pracą powinny być dłuższe. Włączają się co około 4-5 minut i zaraz gasną. Dopóki nie wyjdzie aktualizacja bios-u to ja wyłączyłem tryb turbo-boost dla procesora. Procesor wtedy nie wchodzi powyżej 2.3 GHz. Temperatury są niższe oraz nie włączają się wentylatory Jeżeli potrzebuję więcej mocy to go włączam Edytowane 2 Listopada 2018 przez FxJ Cytuj
dominikx22 Opublikowano 2 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2018 (edytowane) Mam na sprzedaż 2 miesiące używany Acer Aspire 7, napisz priv ? Edytowane 2 Listopada 2018 przez FxJ Cytuj
Zenderable Opublikowano 3 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2018 Ja mam undervolting na -0.100v, ale wydaje mi się, że można obniżyć jeszcze bardziej, tylko niestety nie mam czasu na stress test. Bez undervoltingu nie wpadał też jakoś często w thermal throttling (przy wysokich temperaturach nadal trzymały zegary), jednak temperatura za bardzo szybko skakała do góry. Cytuj
szoszoroszo Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2018 Cześć, dokładałał ktoś dysk ssd m.2 do legiona? Jest tam w środku śróbka montażowa czy trzeba ją dokupić? Cytuj
dm11211 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2018 @szoszoroszo Jest tam śrubka montażowa, nic nie musisz dokupywać. Ja w swoim montowałem Evo 970 na m2 Cytuj
Zenderable Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2018 @szoszoroszo potwierdzam, pomimo tego, że w x-kompie pisali o braku elementów montażowych, takowa śrubka znajdowała się w środku laptopa ? tylko coś mam lekko wygięty ten dysk m.2, ale nie przeszkadza to w niczym. Cytuj
szoszoroszo Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2018 (edytowane) Dzięki za info chłopaki @dm11211 ja zamówiłem Adate XPG SX8200 PRO 256GB. Zobaczymy jak się będzie sprawować Edytowane 14 Grudnia 2018 przez FxJ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi