Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[3300 Laptop dla studentki]

1. Cześć potrzebuję laptopa do 3300 zł, interesuje mnie nowy.

2. Ma być z zainstalowanym systemem operacyjnym (Windows 10).

3. Rozmiar matrycy ( 13,x”-14,x" )

-typ powłoki - lustrzana

- typ matrycy - Tutaj się nie znam

4. Maksymalna waga laptopa - 1,6 kg +/-  czas pracy na baterii - 6 h (to będzie mój pierwszy laptop w życiu i nie mam pojęcia ile są w stanie wyciągnąć laptopy bez ładowania ale optymalnie ok 6h)

5. Zastosowanie laptopa: gry i multimedia, internet i praca biurowa,

6. Jak długo zamierzasz go używać - 5 lat

To będzie mój jedyny komputer.

Zależy mi na wyższej wydajności procesora i grafiki.

7. Istotne informacje które nie ujęła ankieta.

Mam 20 lat jestem dziewczyną. Uczę się na kierunku medycznym i będę korzystać z różnych transmisji na żywo, wykładów, interesuje mnie aby wszystko sprawnie działało. Będę też mieć dużo plików w pdf (typu jakieś książki wykłady etc). Chciałabym aby laptop był mały zgrabny rozmiaru od 13-14,x max, ( powyżej 15 to już za duży )

Opublikowano
Cytat

Rozmiar matrycy ( 13,x”-14,x" )
Zastosowanie laptopa: gry i multimedia
Zależy mi na wyższej wydajności procesora i grafiki

Jakie gry? Ultrabook i granie, to zwykle się całkowicie wyklucza, grafika zintegrowana zwykle jest jedyną. By pograć w gry takie jak Wiedźmin 3 jednak minimum 15,6". Inaczej lepiej kupić ultrabooka do internetu i PC/konsole do gier.

Oczywiście nie mówię o przeglądarkowych grach tylko 3D np. The Sims 4 / Sims 5.

Opublikowano

@FxJ zintegrowane w Ryzen'ach (R5 4500U, R7 4700U) są bardzo dobre, da się w nich pograć w większość gier na całkiem przyzwoitych klatkach w wymagające tytuły takie jak Wiedźmin 3, GTA5 i inne, a mniej wymagające gry typu FIFA, The Sims, CS:GO mogą uzyskać nawet trzycyfrowy wynik klatek na sekundę.

Oczywiście laptop poniżej 15 cali nie jest stworzony do tego, ale zastosowanie gry w obecnych czasach jest możliwe nawet na tak małym sprzęcie, wiadomo nie jest to najlepsze urządzenie do tego i nie będzie to zamiennik Xbox'a, czy Playstation, ale jakiś gaming może być możliwy.

Opublikowano
2 godziny temu, FxJ napisał:

Jakie gry? Ultrabook i granie, to zwykle się całkowicie wyklucza, grafika zintegrowana zwykle jest jedyną. By pograć w gry takie jak Wiedźmin 3 jednak minimum 15,6". Inaczej lepiej kupić ultrabooka do internetu i PC/konsole do gier.

Oczywiście nie mówię o przeglądarkowych grach tylko 3D np. The Sims 4 / Sims 5.

Hej wiesz co ja nie jestem wymagająca w zasadzie to ja w nic nie gram, myślałam o jakichś grach na zabicie nudy albo odskocznie ale to raczej jakieś gry dostępne na przegladarkach ? nie będę mieć czasu na jakieś poważnie gierki

Opublikowano
Przed chwilą, robotox1 napisał:

@Kinga00 czy koniecznie potrzebujesz lustrzaną powłokę ekranu zamiast matowej? Taka jest moim zdaniem gorsza, bo matowa nie odbija światła i więcej modeli z tego co wiem ma matową.

Przeglądając w sklepie laptopy matowe tragicznie się prezentowały nie wiem czy był ustawiony jakiś tryb oszczędzania baterii czy co ale prawie nic nie było widać na tych monitorach A pracownicy niezbyt chętnie chcieli ze mną rozmawiać, błyszcząca matryca wyglądała na żywo o wiele lepiej piękny był ekran etc ale może faktycznie lepiej nie wybrzydzac i kupić z matem.

Zastanawiałam się między modelami hp A Lenovo 

Opublikowano (edytowane)

Nie jestem może specjalistą, ale też niedawno poszukiwałem podobnego laptopa i ja od siebie mógłbym wyszczególnić:

1. ASUS VivoBook 14 X412FL

https://www.x-kom.pl/p/586644-notebook-laptop-140-asus-vivobook-14-x412fl-i5-10210-8gb-512-w10-mx250.html

Waga 1.41kg, prezentuje się dobrze (ekran praktycznie bezramkowy), dobrze wykonany touchpad, jeśli chodzi o podzespoły to jest i5 nawet z dedykowaną kartą graficzną MX250, która pozwoli na granie w dosyć lepsze tytuły i wystarczy do domowej pracy na wiele lat.

2. Huawei MateBook D 14 R5-3500

https://www.x-kom.pl/p/534488-notebook-laptop-140-huawei-matebook-d-14-r5-3500-8gb-512-win10-srebrny.html

Waga 1.38kg, z wyglądu przyzwoity, procesor AMD z grafiką Vega 8 powinien spokojnie starczyć do wypisanych zastosowań. Jak wystarczy ci dysk 256GB to cena spada do 2699zł, przy zakupie na stronie huawei za 1zł dają myszkę i plecak. Z opinii wydaje się, że jest to całkiem udany laptop, jednak chińska firma Huawei niektórych odstrasza. Natomiast jak masz telefon tej marki to może on fajnie współdziałać z tym laptopem.

3. Acer Swift 3 R5-4500U/8GB/512

Mocny ultrabook pod względem parametrów - procesor Ryzen R5-4500U zapewnia bardzo dużą moc zarówno pod względem obliczeń CPU, jak i graficznych do gier. Jak dopłacisz do 3599zł to masz aż 16GB RAMu, co jest jak na ultrabooka bardzo mocną konfiguracją. Z zewnątrz wygląda dobrze, jednak klawiatura niekoniecznie jest dopracowana, a największą wadą jest bardzo tani ekran, w którym kolory są słabe, że czasami ciężko odróżnić pomarańczowy od czerwonego. Sam osobiście byłem prawie zdecydowany na zakup tego laptopa, jednak ten minus z jakością ekranu mnie przekonał do rezygnacji z niego.

28 minut temu, Kinga00 napisał:

Zastanawiałam się między modelami hp A Lenovo 

Podaj dokładne modele nad którymi się zastanawiasz

Edytowane przez robotox1
Opublikowano
14 minut temu, robotox1 napisał:

Podaj dokładne modele nad którymi się zastanawiasz

HP 14-dk0044nw 14" AMD Ryzen 7 3700U- 8GB RAM - 512GB Dysk - Win10

HP 14s-dq1009nw 14" Intel® Core™ i5-1035G1 - 8GB RAM - 512GB Dysk - Win10

I teraz jeszcze myślę nad tym 1 który wyslales ASUS VivoBook 14 X412FL