Kinga00 Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2020 [3300 Laptop dla studentki] 1. Cześć potrzebuję laptopa do 3300 zł, interesuje mnie nowy. 2. Ma być z zainstalowanym systemem operacyjnym (Windows 10). 3. Rozmiar matrycy ( 13,x”-14,x" ) -typ powłoki - lustrzana - typ matrycy - Tutaj się nie znam 4. Maksymalna waga laptopa - 1,6 kg +/- czas pracy na baterii - 6 h (to będzie mój pierwszy laptop w życiu i nie mam pojęcia ile są w stanie wyciągnąć laptopy bez ładowania ale optymalnie ok 6h) 5. Zastosowanie laptopa: gry i multimedia, internet i praca biurowa, 6. Jak długo zamierzasz go używać - 5 lat To będzie mój jedyny komputer. Zależy mi na wyższej wydajności procesora i grafiki. 7. Istotne informacje które nie ujęła ankieta. Mam 20 lat jestem dziewczyną. Uczę się na kierunku medycznym i będę korzystać z różnych transmisji na żywo, wykładów, interesuje mnie aby wszystko sprawnie działało. Będę też mieć dużo plików w pdf (typu jakieś książki wykłady etc). Chciałabym aby laptop był mały zgrabny rozmiaru od 13-14,x max, ( powyżej 15 to już za duży ) Cytuj
FxJ Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2020 Cytat Rozmiar matrycy ( 13,x”-14,x" ) Zastosowanie laptopa: gry i multimedia Zależy mi na wyższej wydajności procesora i grafiki Jakie gry? Ultrabook i granie, to zwykle się całkowicie wyklucza, grafika zintegrowana zwykle jest jedyną. By pograć w gry takie jak Wiedźmin 3 jednak minimum 15,6". Inaczej lepiej kupić ultrabooka do internetu i PC/konsole do gier. Oczywiście nie mówię o przeglądarkowych grach tylko 3D np. The Sims 4 / Sims 5. Cytuj
robotox1 Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2020 @FxJ zintegrowane w Ryzen'ach (R5 4500U, R7 4700U) są bardzo dobre, da się w nich pograć w większość gier na całkiem przyzwoitych klatkach w wymagające tytuły takie jak Wiedźmin 3, GTA5 i inne, a mniej wymagające gry typu FIFA, The Sims, CS:GO mogą uzyskać nawet trzycyfrowy wynik klatek na sekundę. Oczywiście laptop poniżej 15 cali nie jest stworzony do tego, ale zastosowanie gry w obecnych czasach jest możliwe nawet na tak małym sprzęcie, wiadomo nie jest to najlepsze urządzenie do tego i nie będzie to zamiennik Xbox'a, czy Playstation, ale jakiś gaming może być możliwy. Cytuj
Kinga00 Opublikowano 11 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2020 2 godziny temu, FxJ napisał: Jakie gry? Ultrabook i granie, to zwykle się całkowicie wyklucza, grafika zintegrowana zwykle jest jedyną. By pograć w gry takie jak Wiedźmin 3 jednak minimum 15,6". Inaczej lepiej kupić ultrabooka do internetu i PC/konsole do gier. Oczywiście nie mówię o przeglądarkowych grach tylko 3D np. The Sims 4 / Sims 5. Hej wiesz co ja nie jestem wymagająca w zasadzie to ja w nic nie gram, myślałam o jakichś grach na zabicie nudy albo odskocznie ale to raczej jakieś gry dostępne na przegladarkach ? nie będę mieć czasu na jakieś poważnie gierki Cytuj
robotox1 Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2020 @Kinga00 czy koniecznie potrzebujesz lustrzaną powłokę ekranu zamiast matowej? Taka jest moim zdaniem gorsza, bo matowa nie odbija światła i więcej modeli z tego co wiem ma matową. Cytuj
Kinga00 Opublikowano 11 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2020 Przed chwilą, robotox1 napisał: @Kinga00 czy koniecznie potrzebujesz lustrzaną powłokę ekranu zamiast matowej? Taka jest moim zdaniem gorsza, bo matowa nie odbija światła i więcej modeli z tego co wiem ma matową. Przeglądając w sklepie laptopy matowe tragicznie się prezentowały nie wiem czy był ustawiony jakiś tryb oszczędzania baterii czy co ale prawie nic nie było widać na tych monitorach A pracownicy niezbyt chętnie chcieli ze mną rozmawiać, błyszcząca matryca wyglądała na żywo o wiele lepiej piękny był ekran etc ale może faktycznie lepiej nie wybrzydzac i kupić z matem. Zastanawiałam się między modelami hp A Lenovo Cytuj
robotox1 Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2020 (edytowane) Nie jestem może specjalistą, ale też niedawno poszukiwałem podobnego laptopa i ja od siebie mógłbym wyszczególnić: 1. ASUS VivoBook 14 X412FL https://www.x-kom.pl/p/586644-notebook-laptop-140-asus-vivobook-14-x412fl-i5-10210-8gb-512-w10-mx250.html Waga 1.41kg, prezentuje się dobrze (ekran praktycznie bezramkowy), dobrze wykonany touchpad, jeśli chodzi o podzespoły to jest i5 nawet z dedykowaną kartą graficzną MX250, która pozwoli na granie w dosyć lepsze tytuły i wystarczy do domowej pracy na wiele lat. 2. Huawei MateBook D 14 R5-3500 https://www.x-kom.pl/p/534488-notebook-laptop-140-huawei-matebook-d-14-r5-3500-8gb-512-win10-srebrny.html Waga 1.38kg, z wyglądu przyzwoity, procesor AMD z grafiką Vega 8 powinien spokojnie starczyć do wypisanych zastosowań. Jak wystarczy ci dysk 256GB to cena spada do 2699zł, przy zakupie na stronie huawei za 1zł dają myszkę i plecak. Z opinii wydaje się, że jest to całkiem udany laptop, jednak chińska firma Huawei niektórych odstrasza. Natomiast jak masz telefon tej marki to może on fajnie współdziałać z tym laptopem. 3. Acer Swift 3 R5-4500U/8GB/512 Mocny ultrabook pod względem parametrów - procesor Ryzen R5-4500U zapewnia bardzo dużą moc zarówno pod względem obliczeń CPU, jak i graficznych do gier. Jak dopłacisz do 3599zł to masz aż 16GB RAMu, co jest jak na ultrabooka bardzo mocną konfiguracją. Z zewnątrz wygląda dobrze, jednak klawiatura niekoniecznie jest dopracowana, a największą wadą jest bardzo tani ekran, w którym kolory są słabe, że czasami ciężko odróżnić pomarańczowy od czerwonego. Sam osobiście byłem prawie zdecydowany na zakup tego laptopa, jednak ten minus z jakością ekranu mnie przekonał do rezygnacji z niego. 28 minut temu, Kinga00 napisał: Zastanawiałam się między modelami hp A Lenovo Podaj dokładne modele nad którymi się zastanawiasz Edytowane 11 Października 2020 przez robotox1 Cytuj
Kinga00 Opublikowano 11 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2020 14 minut temu, robotox1 napisał: Podaj dokładne modele nad którymi się zastanawiasz HP 14-dk0044nw 14" AMD Ryzen 7 3700U- 8GB RAM - 512GB Dysk - Win10 HP 14s-dq1009nw 14" Intel® Core™ i5-1035G1 - 8GB RAM - 512GB Dysk - Win10 I teraz jeszcze myślę nad tym 1 który wyslales ASUS VivoBook 14 X412FL Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi