Benczas Opublikowano 14 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2020 Witam, Przymierzam się do kupna laptopa 15.6' w kwocie 3000-3300zł. Zależy mi na możliwie jak najlepszej wydajności. Zdaję sobie sprawę tego, że w tej kwocie znajdę laptopy z GTX 1650 ale myślę, że do odpalenia Wieśka na wysokich w FHD wystarczy. Poniżej ankieta: [1] Osoba dorosła - 28 lat. [2] Najlepiej bez systemu - mam własny klucz. [3] Szukam laptopa z ekranem 15.6 cala do użytku domowego (sporadyczne wypady na LAN Party). Waga bez laptopa bez znaczenia, nie jest to dla mnie główne kryterium. [4] SSD - 512 GB w zupełności mi wystarczy, nie należę do osób chomikujących gry na dysku. Oczywiście rozważę każdą propozycję od forumowiczów (np mit SSD+HDD) [5 a] Na zakup laptopa chciałem przeznaczyć około 3000-3300 zł i raczej jest to na ten moment maksymalna kwota. Głównie myślę o nowym laptopie. Nie mam doświadczenia ze sprzętem z outletu/poleasingowym/ze zwrotu ale w przypadku sprawdzonego sprzedawcy lub dobrej okazji chętnie rozważę taką opcje. [5 b] Posiadam MacBooka Air 13' i po zakupie laptopa będzie używany głównie przez moją drugą połówkę ? [5 c] Myślałem o zakupie w styczniu natomiast nie jest to dla mnie najważniejsze, spokojnie mogę poczekać z zakupem. [6] Czas pracy na baterii nie jest dla mnie najważniejszy bo laptop i tak przez większość czasu będzie podpięty do zasilania. Co do jakości wykonania to chciałbym coś solidnego ale nie kosztem gorszych podzespołów. [7] Matryca Full HD [8] Do użytku głównie w domu, sporadyczne wypady do znajomych. [9] Wiedźmin 3, Seria Total War (starsze i najnowsze tytuły), Overwatch. [10] Brak wymagań [11] Klawiatura podświetlana (niekoniecznie RGB), ekran 120Hz lub lepszy. [12] JEstem starym PC'towcem więc ciężko mi wyrazić opinie o laptopach i ich producentach dlatego zdaję się na Was. [13] Laptop który przykuł moją uwagę: HP Pavilion Gaming R5-3550H/16GB/512 GTX1650 144Hz (15-ec0002nw/8BJ67EA) - wydaje mi się ciekawą ofertą ale może w tej cenie polecicie coś lepszego? Może jakaś inna firma? Laptop jest w promocji ale nie wiem jak długo będzie ona obowiązywać (nie wiem czy powinienem się śpieszyć czy nie). [14] Brak Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc. Cytuj
mkay313 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2020 Kwestia marek laptopów to jest akurat często kwestia opinii. Nie polecam zakupu poleasingowych lapków z grafiką -- jeśli już są, to znaczy, że grafika jest mooocno zużyta (bo zazwyczaj zwykłym pracownikom biurowym nie daje się lapków z mocną kartą, więc jak ktoś już miał, to z uzasadnionych potrzebą zużycia powodów ?). Dorzucę do tego porównania Lenovo. Ma ekran 144Hz, białe podświetlenie klawiatury (mało gamingowe ? ) i jest z przyzwoitej firmy (przynajmniej w moim doświadczeniu). Co prawda to 8 gb ramu i 256 dysku, ale na początek spokojnie starczy, a opcje samodzielnej rozbudowy w miarę potrzeb są dość spoko jeśli chodzi o ten model, natomiast opinie są bardzo na plus jak poczytasz w necie (i tu na forum zresztą też): Lenovo Legion Y540-15 i5-9300H/8GB/256 GTX1650 (81SY007CPB) Cytuj
Benczas Opublikowano 14 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2020 Hej, Dzięki za odpowiedź. Legion pasuje mi pod względem designu, podobnie jak HP ? Dziwi mnie też to, że przy relatywnie niskiej różnicy w cenie HP ma 2x większy dysk i 2x więcej pamięci. Podejrzewam, że chodzi tutaj o procesor. ? Jest się czego bać w tych Ryzenach czy lepiej postawić na sprawdzone rozwiązania od intela? Znalazłem jeszcze taki laptop od Asusa:FX705DT-H7116 konfiguracja podobna do HP Cytuj
mkay313 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2020 Różnica w cenie wynika głównie z ceny procesora, Intele o porównywalnych osiągach są zwykle o 20-50% droższe od AMD. No a sklep chcąc pokazać alternatywę w podobnej cenie musi wtedy poskąpić na pozostałych elementach ? Ryzeny dość dobrze sobie radzą, natomiast jeśli chodzi o konfiguracje HP + AMD Ryzen uważałabym ze względu na potwierdzone problemy z wydajnością procesorów AMD na maszynach HP, np. ten wątek na forum. Ten ASUS ma dość dobre opinie, jedyne zastrzeżenia jakie kojarzę to na temat głośników (ale to w laptopach nagminne, po to zresztą mamy słuchawki) i nierównego podświetlenia klawiszy. Jak chcesz mieć od ręki wydajną maszynę, to myślę, że ASUSa nie pożałujesz ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi