CrazyFr0g Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2019 (edytowane) Witam, Jestem posiadaczem Acera Aspire 5, który wyszedł w 3/4 kwartale 2019 roku. Laptopa posiadam dopiero kilka dni, recenzja zostanie zupdatowana po 2-3 tygodniach ? Konfiguracja: Acer Aspire 5 i5-10210U/16GB/512/Win10 MX250 Specyfikacja: Procesor: Intel Core i5-10210U (4 rdzenie, od 1.60 GHz do 4.20 GHz, 6MB cache) Pamięć RAM: 16 GB (SO-DIMM DDR4, 2400MHz) 1slot Dysk SSD M.2 PCIe: 512 GB Typ ekranu: Matowy, LED, IPS 15,6" FHD Karta graficzna: NVIDIA GeForce MX250 & Intel UHD Graphics Łączność: Wi-Fi 6 (802.11 a/b/g/n/ac/ax) Bateria: 3-komorowa, 4200 mAh, Li-Polymer (???????? - patrz opis niżej) Kod producenta: A515-54G || NX.HN0EP.003Obudowa i wykonanie: Laptop wygląda na dobrze wykonany. Poprzednie wersję miały ekran zamocowany na 2 zawiasach co powodowało gorszą stabilność i zwiększało możliwość wyłamania. W tym modelu problem został rozwiązany, zawiasy są stabilne i dobrze działają. Góra laptopa jest wykonana z aluminium. Na "-" na pewno palcowanie się góry obudowy. Nóżki laptopa są stabilne i się nie ślizgają. Laptop jest dosyć lekki - waży około 1,7 kg. Ocena: 8/10 Klawiatura i touchpad: Klawiatura posiada przyjemny skok, klawisze multimedialne, klawiaturę numeryczną, podświetlenie. Na "-" włącznik który nie jest odseparowany od klawiatury oraz niepełne strzałki. Ocena 9/10. Touchpad jest po prostu "ok", klawisze nie są zbyt ciche. Dodatkową funkcją są "gesty" jak np. przesunięcie 2 palcami od lewej do prawej cofa stronę internetową. Ocena 8/10 Ekran: Matryca IPS, matowa. Nie jest to matryca najwyższych lotów. Kolory są przeciętne, kąty widzenia również. Biorąc pod uwagę cenę ok. 3000zł powiedział bym, że jest normalna. Daleko jej do droższych laptopów. Janość również nie jest wybitna. Ogółem jest na akceptowalnym poziomie. Ocena: 7/10 Głośniki: Głosniki również przeciętne. Nie jestem użytkownikiem laptopów, więc ciężko mi porównać do innych modeli. Na pewno brakuje im basów, jeśli ktoś jest fanem muzyki, zalecam używanie głośników zwenętrznych lub słuchawek. Ocena: 7/10 Kultura pracy i temperatury: Podczas przeglądania internetu lub wykonywania mało wymagających czynności - laptop nie wydaje kompletnie żadnych dźwięków. Czasem załączają się wiatraczki, które nie są zbyt głośne. Dźwięk wiatraczków jest "przyjemny" ponieważ jest utrzymany w niskiej tonacji. Nawet gdy laptop głośniej działa pod obciążeniem - nie jest to przeszkadzające. Cewki nie piszczą jak w innym modelu (aspire 7). Temperatury są raczej ok, Podczas przeglądania internetu (ok 10 kart) + YT + manager zadań + HWMonitor = temperatury do 45 stopni. (przeważnie 38-42) (procesor) Włączenie mniej wymagajaćej gry (minecraft 1.14.3) również nie powoduje duzego wzrostu temperatur lub głośności (mimo włączenia karty MX250). Laptop nagrzewa się tylko nad klawiaturą - klawiatura nie staje się zbyt gorąca a korzystanie dalej jest normalne. Laptop stał sie trochę głośniejszy (dalej poziom akceptowalny) oraz temperatury CPU 60 stopni podczas aktualizacji systemu windows + ładowanie. Po kolei włączały się: microsoft compatibility telementry, net runtime optimization services, windows modules insteller worker, microsoft office click to run = użycie procesora na poziomie 50%, dysk i sieć po kilkanaście %. Wszystko trwało ponad 30min. Ocena: 7/10 Wydajność: Wydajność jest "ok", wiadomo, że nie ma porównania do procesorów wysokonapięciowych i kart GTX. Do pracy, nauki, na uczelnie oraz grania w mniej wymagajace gry jak np. minecraft spokojnie wystarcza i wszystko odbywa się płynnie. Środowiska programistyczne, virtualbox+linux nie sprawiają żadnych problemów. Ocena: 8/10 Łączność: Laptop posiada 1 USB 2.0 oraz 2 USB 3.1. Do tego USB-C, HDMI, LAN, oraz wejście na słuchawki. Wi-Fi w standardzie 6 (802.11 a/b/g/n/ac/ax). Dla mnie wystarczająca ilość portów. Bateria: Tutaj postawił bym duży znak zapytania. Na stronie xkom napisane jest, że laptop posiada baterię 4200mAh - średnio w to wierzę. Na pudelku od laptopa podane jest 46Wh. Biorąc pod uwagę niskonapięciowy procesor - nie wiem jakim cudem 4200mAh miało by się przeliczyć na 46Wh. Na oko powiedział bym że laptop posiada max 3300mAh. Bateria jest przeciętna - na pewno nie uzyskamy czasu podanego przez producenta (do 11h). W praktyce można liczyć na kilka godzin. Przeglądarka (10+ kart) + wifi + codeblocks = 5-6h (integra) Oglądanie streamów myślę, że 5h+ (integra) Granie w gry typu minecraft 3h+ (MX250) Patrząc się na niskonapieciwoy procesor oraz to, że karta nie jest włączona - 5-6h to dosyć słaby wynik. Przy takiej konfiguracji byłbym zadowolony z 6-7h+. Nie wiem czy kontaktowanie się z firma xkom w celu wyjaśnienia poejmności baterii cokolwiek zmieni? Nawet jeśli się okaże, że laptop nie posiada 4200mAh, tylko np. 3200 to xkom raczej nie będzie chętny pomóc rozwiazać ten "problem". Ocena: 6-7/10 Podsumowanie & Inne: W porównaniu do procesorów wysokonapięciowych róznica jest odczuwalna. Jeśli ktoś szuka laptopa do pracy, nauki, lub okazjonalnego grania w niewymagajće gry - na ten moment mogę polecić. W szczególności konfigurację bez windowsa za 3100zł ;). Teraz jeszcze pytanie ode mnie, jaki dysk SSD będzie pasować do tego modelu? (tak żebym mógł podłączyć go na SATA i żeby pasował rozmiarem) Edytowane 20 Października 2019 przez CrazyFr0g 1 Cytuj
Ole Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2020 Ok, mam tego laptopa. Dostałam grę na płycie i co teraz? ? Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2020 Laptop bez napędu / brak nagrywarki (DVD ROM) a instalacja gier i systemu Poczytaj są różne opcje. Lite-On eBAU108 - w najgorszym razie kup nagrywarkę na USB. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi