Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. mężczyzna, 20 lat

2. dobrze by było gdyby był windows, ale nie musi 

3. przekątna ekranu 14'' - 15,6''

4. raczej SSD minimum 512gb

5a. +/- 4000zł, sam laptop,nowy

5b. jedyny komputer, będę go używał aż przestanie być sprawny

5c. jak najszybciej

6. bardziej przemawia do mnie wydajność/długość pracy na baterii niż wykończenie jednak chciałbym żeby laptop się również dobrze prezentował

7. laptop będzie wykorzystywany przy studiach informatycznych co wiąże się z długą pracą przy laptopie więc chciałbym żeby moje oczy się nie męczyły (od czasu do czasu gry). Zależy mi więc na dobrej matrycy

8.dom,studia,podróż

9. głównie gry typu NBA/Fifa + cs go

10. Chciałbym aby wszystkie programy działały sprawnie i bezproblemowo. Dla przykładu korzystam z Microsoft Visual Studio 

11. moje wymagania to: minimum 16gb ram, minimum 512 gb SSD, matowa matryca, max waga 2kg

Opublikowano
Cytat

dobrze by było gdyby był windows

Czyli masz dostęp do darmowego z uczelni?

Cytat

moje wymagania to: minimum 16gb ram, minimum 512 gb SSD

Jeśli chcesz dobrą kartę graficzną myśl raczej o rozbudowie, dołożenie kolejnej kości RAM 8GB i kolejnego dysku SSD (2,5"). Zamiast kupować laptopy o słabym chłodzeniu, kiepską matrycą i kiepską jakością.

Cytat

max waga 2kg

Radzę unikać laptopów z procesorami H i grafikami pokroju GTX 1050 Ti / GTX 1650 poniżej 2kg - słabe chłodzenie.

ASUS ROG Strix G i5-9300H/8GB/512 (G531GT-BQ067)

Głównie ze względu na dobry układ chłodzenia w tym modelu.

Lenovo Legion Y540-15 i5-9300H/8GB/256 GTX1650 (81SY007CPB) + Liquid Metal

Lenovo Legion Y540-15 i7-9750H/8GB/256 GTX1660Ti - to już przy sporej dopłacie

bliżej września mogą się pojawić konfiguracje z matrycami 120/144Hz tak jak w Y530

Normalnie w zeszłym roku podrzuciłbym jeszcze Zenbooki z 8GB RAM + dokupić za 150zł kolejną kosć na allegro ale obecne o zgrozo mają tylko wlutowany i bez dodatkowego slotu a 4300zł za ultrabooka z 8GB RAM to porażka a nie inwestycja.

asus_laptop_notebook_cooling_mod.jpg

ASUS VivoBook Pro 15 N580GD i5-8300H/16GB/256 (N580GD-FY519) - 1,88 kg

Tyle że one są bardziej sprawdzą do pracy w 3D niż do grania, jak inne serie wymagają modyfikacji (jak wyżej) by ujarzmić temperaturę procesora podczas grania + undervolting i wymiana fabrycznej pasty.