Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] Dla pary, oboje 27 lat, na 90% byłby zakupiony na działalność
[2] Najlepiej od razu z Windows 10, ale kwestia do rozważenia
[3] 15,4"- 15,6”, waga nie jest istotna, laptopy stałby głównie podłączony do telewizora
[4] Raczej SSD, nie do końca znam rożnice międy typami SSD, proszę o poradę, pojemność na jakiej by mi zależało to 1TB
[5 a] +- 3200 PLN, najlepiej już w tej cenie z systemem, laptop nowy, cena może pójść w górę do ok, 3700, jeśli by trzeba było dopłacić do dysku 1TB lub systemu

[5 b] Conajmniej 5-6 lat, codzienne użytkowanie. Byłby to główny komputer, podłączony do telewizora. Mam jeszcze lenovo Y550P, który obecenie sie nie uruchamia, jeśli uda sie go naprawić, bedzie to drugi komputer w domu, powiedzmy, do mniej wymagajacych rzeczy.

[5 c] 1-2 miesiące, ale im szybciej tym lepiej
[6] Bateria i wytrzymałość nie są priorytetem, nacisk bardziej na podzespoły i wydajność
[7] Wiekszosc czasu podlaczony do TV/monitora
[8] Dom
[9] Duże wymagania, chciałbym być w stanie też pograć w coś na poziome wymagań Wiedźmina 3, wiadomo, nie na najwyższych detalach

[10] Oprócz gier - programy do tworzenia muzyki typu Cubase 10, Reaper, Fruity Loops. Płynne odtwarzanie filmów w dużej rozdzielczości, plynne odtwarzanie plików dzwiekowych o duzych rozmiarach

[11] Min 8GB RAM z możliwością rozbudowy do 16GB(lub od razu 16GB), używam zewnętrznej karty muzycznej na USB, więc laptop nie musi mieć dobrych głośników/dobrej fabrycznej karty.

Złącze HDMI, min. 2-3 wejścia USB. Klawiatura nie musić być podświetlana, laptop nie musi mieć wbudowanej kamerki. Zależy mi na tym, żeby laptop miał dobre chłodzenie, dobrą pastę termoprzewodzącą.
[12] Myślałem o Dell, Lenovo, Acer, przez ostatnie kilka lat używałem Lenovo Y550P
[13] 
[14] 

[15]

Opublikowano
Cytat

Zależy mi na tym, żeby laptop miał dobre chłodzenie, dobrą pastę termoprzewodzącą.

Co do pasty to jedynie samodzielnie wymieniając - przykład.

Cytat

Byłby to główny komputer, podłączony do telewizora.

Duże wymagania, chciałbym być w stanie też pograć w coś na poziome wymagań Wiedźmina 3

Na pewno nie wolisz złożyć komputera?

Cytat

Myślałem o Dell, Lenovo, Acer

Firma nie gra żadnej roli, ważniejsza jest seria do jakiej się zalicza.

ASUS TUF Gaming FX505 R5-3550H/8GB/512/Win10 i dokupienie kolejnego 500GB/1TB

Opublikowano (edytowane)

Tak w sumie po namyśle, to jeśli chodzi punkt [9], czyli grafikę, to trochę to zawyżyłem, tu bym się zatrzymał na Średnich (idąc ewentualnie w kierunku dużych, ale niekoniecznie).

Bardziej zależałoby mi na dysku SSD M.2 1TB i ramie DDR4 2133mhz 8+8GB lub 8+4GB, tutaj z myślą o programach do tworzenia muzyki i projektach z kilkunastoma ścieżkami.

Edytowane przez Poolpit
Opublikowano
Cytat

czyli grafikę, to trochę to zawyżyłem, tu bym się zatrzymał na Średnich

Na GTX 1060 lub GTX 1660 / 1660 Ti się nie łapiesz w tej kwocie.

Cytat

Bardziej zależałoby mi na dysku SSD M.2 1TB

Tylko i wyłącznie samodzielny zakup np. XPG SX8200 Pro 1TB

Cytat

DDR4 2133mhz 8+8GB lub 8+4GB

Aktualnie 2666MHz do tych procesorów Ryzen i Intela. Prosta opcja dokupujesz dokładasz kolejną kość 8GB i masz. Inaczej trzeba by tu schodzić na znacznie gorsze laptopy (bardziej tandetne) ze słabszymi matrycami, procesorami, bateriami często też z 4GB RAM wlutowanym.

wymogi klienta.png

Cytat

Jakieś propozycje oprócz tego Asusa ?

A ile chcesz dołożyć? Albo czy szukamy już w używanych?

Sama obecność systemu Windows 10 nie poprawia tutaj nic bo to ok 200-300zł zawarte w cenie laptopa.

ASUS TUF Gaming FX505GE i7-8750H/8GB/256/Win10X

Acer Aspire 7 i7-8750H/8GB/512/Win10 GTX1050Ti IPS

Przy okazji zerknij na ten temat co do zmiany pasty.

Opublikowano
Cytat

A czy taka konfiguracja jest okej, czy jest przepłacona?

2x dysk SSD o którym nic nie wiemy.

4825,25 zł za i5-8300H + 1050 Ti - niezbyt to opłacalne, szczególnie że są już z procesorami 9-gen i 1660 Ti.

HP OMEN 15 i5-9300H/8GB/512/Win10 GTX1660Ti (15-dc1015nw) - 4999zł

Cytat

mam nadzieję załatwić voucher na 400

650zł dokładniej jeśli laptop kosztuje ponad 4000zł.