Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

[<10.000] Laptop - Grafika 3D/2D/Unity/GameDev/RTX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] 21 letni student, GameDeveloper, osoba prywatna, sklep bez znaczenia - świetnie się dogaduje z XKOMem, ale morele tez nie pogardzę.

[2] Posiadam własnego Windowsa 10.

[3] Głównie 15", ale 17 też będzie okej przy zmieszczeniu się w cenie + celuje w przenośność laptopa (noszę go codziennie w plecaku), w domu podłączam go pod dodatkowe monitory (2, hdmi i mDP np).

[4] Co do pamięci - to nie wiem. Obydwa rozważę, na pewno dorzucę własny SSD M.2 512 GB.

[5 a] Cena - do 10 tysięcy złoty. Będzie to moja główna stacja robocza w domu i w pracy (poza komputerem z firmy), stąd potrzebuje jak najmocniejszego sprzętu jaki tylko mogę dostać w tej cenie. Stąd też nie potrzebuję żadnych plecaków, peryferiów - bo wszystko to mam.

[5 b] Zamierzam go używać przynajmniej przez 3 lata, zależnie od osiągów. Aktualnie posiadam zestaw R6 1600 i 1060 6gb (PC) + 1050Ti i i7-8750H (Lenovo Y530), jednak chciałbym zunifikować prace na jednym urządzeniu - ponieważ PC i tak rzadko jest włączany.

[5 c] Zakup najbliżej po wakacjach, najdalej pod koniec roku.

[6]  Ważne dla mnie jest to, aby obudowa była aluminiowa (dosyć lekka o ile się da, P75 chyba <2kg miał), nie wyglądać jak typowy laptop gejmingowy (tutaj ukłon do Nvidia Studio i MBP), a co do baterii - jak najlepsza przy zachowaniu tego, że z dedykowanym GPU to pewnie nie będzie 12h ?

[7] Minimum 1920, 60hz, IPS, mat. Poza tym pracuję na dodatkowych monitorach, więc hdmi + mDP też jest ważne).

[8] Tylko w Polsce (tak mi się wydaję, nie planuje wyjazdów) - Biuro domowe, łóżko (raczej lekkie rzeczy jak filmy, fb), biuro w pracy, kafejki (czasem trzeba się spotkać z klientem), wyjazdy (GameJamy), uczelnia.

[9] Gry - głównie gram w indyki, ale zależy mi by poszły na jak najlepszych detalach takie gry jak nowy CP2077. Poza samym faktem tego, że chce zagrać w tą grę, to ważne jest też dla mnie możliwość odpalenia własnych buildów na jak najlepszych detalach.

[10] Programy:

• Autodesk Maya
  • Substance Painter
  • Zbrush
  • blender
  • Unity Game Engine
  • Unreal Engine 4 (rzadko)
  • Photoshop
  • Ilustrator
  • Lightroom

Generalnie pracuję w Unity, projekty na studia robię często w Unity albo samemu napisane (ale skoro uciągnie Mayę, to uciągnie też pewnie tak zasobożerne IDE jak Visuala 2019 czy JetBrainsowe cuda). 

[11] Wymagania specjalne:

• 16 GB RAM minimum
  • HDMI + DisplayPort (może byc mini)
  • Matowa matryca
  • Aluminiowa obudowa
  • Mało gamerski look
  • RTX 2060 minimum

[12] Osobiste preferencje:
Nie mam chyba żadnych specjalnych, może poza tym, że boje się pracujących monitorów (jak np w gamingowych modelach od MSI). Do tej pory pracowałem tylko na Lenovo G520 (ale to typowy laptop do zadań "specjalnych" i na moim Y530, z którego poza palcowaniem się plastiku jestem bardzo zadowolony.

[13] Aktualnie rozpatrywane modele:
MacBook Pro 2017
Asus Zenbook Dual
MSI P75 Creators
Gigabyte Aero 15

Generalnie więkoszość z Nvidia Studio mi się podoba, poza tymi nieszczęsnymi Razerami ?

• FxJ zmienił(a) tytuł na [<10.000] Laptop - Grafika 3D/2D/Unity/GameDev/RTX
Opublikowano
Cytat

Zakup najbliżej po wakacjach, najdalej pod koniec roku.

Napisz po wakacjach albo nawet po rozpoczęciu roku akademickiego.

Procesory Coffee Lake-H Refresh (9-gen) dopiero się pojawiają powoli w laptopach.

Cytat

stąd potrzebuje jak najmocniejszeg o spr zętu j aki tylko mogę dostać w tej cenie

HYPERBOOK X15 RTX2070 (3,4 kg) z  i7-9700K + RAM 16GB/32GB 3000MHz + SSD M.2

Zerknij na informacje o większym X77 VR3

https://www.morele.net/pamiec-do-laptopa-hyperx-hyperx-impact-sodimm-ddr4-8gb-3200mhz-cl20-hx432s20ib2-8-4014298/

https://www.morele.net/pamiec-do-laptopa-kingston-hyperx-impact-sodimm-ddr4-16gb-3200mhz-cl20-hx432s20ib-16-4014294/

HYPERBOOK SL504 I7-9750H RTX2070 (2,5kg) ale tutaj procesor i grafika są wlutowane i niewymienne.