Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] Wiek - młodzieżowy 16-18 lat

[2] Bez sytemu

[3] 15.6

[4] Hdd - 1tb oraz ssd 256 gb starczy

[5a] Między 4500-5000 zł, nie więcej

[5b] To będzie jedyny laptop, zamierzam go użytkować aż do wyczerpania,  liczę na 3 lata minimum... 

[5c] Zamierzam go kupić pod koniec kwietnia okolice 25-30

[6] To ma być gamingowy laptop więc głównie wydajność, 1060 gtx 6gb i i7-8750h, bateria nie ma zbytnio znaczenia, ważne jest chłodzenie, na pewno od razu będę wymieniał pastę na termal grizzly kryonaut (ową mam w domu), im mniejsze temp tym lepiej

[7] IPS najlepiej

[8] Dom, 97% użytku będzie właśnie w domu

[9] Przeglądarka - youtube, facebook, messenger i poczta

Gry: Priorytet i głównie CS:GO - detale średnie oraz teamspeak w tle

Inne gry głównie mało wymagające

- Cs 1.6

- Unturned

- Risen 2

Bardziej wymagające

- Dead Cells

- They are billions

ewentualnie na pubga bym się skusił...

[10] -

[11] -

[12] Niechęć do marki lenovo, źle słyszałem o tej marce od znajomych - problemy z baterią itp.

Kolor najlepiej ciemny - czarny

Póki co  pracowałem od 7 lat na notebooku 11 cali, 1.0 ghz procek i 256mb grafiki ACER, oraz laptopie DELL INSPIRON (dokładniej nazwy sobie nie przypomnę) z i3 szału nie było cs go chodziło na 60 fps

[13] Od paru już miesięcy szukam dla siebie laptopa i wyczekiwałem na różne promocje ale cóż planuje kupować ze sklepu "X-kom"  4k wpłacić oraz 1000 zł na raty chyba że coś polecicie lepszego

Planowałem zakup tego MSI GV62 i7-8750H/16GB/240+1TB GTX1060 IPS

Myśle także nad wyborem czy lepiej kupować wersję z 16 gb ramu, czy kupić 8 gb (2666mhz jest), a potem dokupić na własną rękę kolejną kość 1x8gb ale 3200mhz albo 3600mhz (czy nie kolidowały by ze sobą te pamięci 2666 z 3600?) 

Coś od siebie: Laptop będzie użytkowany praktycznie każdego dnia głównie granie w cs go po 1h-8h zależy od dnia, głównie gram na kanapie - na kolanach trzymam laptopa (przez to 15.6 cali) ewentualnie mogę się przenieść na biurko i kupić podkładkę chłodzącą jeśli coś to da ale preferuje na kolanach (przyzwyczajenie i wygoda)

To tyle, na tego laptopa oszczędzałem ładnych parę lat i nie chcę żeby to zostało zmarnowane... ?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Czytałem trochę tutaj na forum dobrą godzinę paręnaście tematów i doszedłem do wniosku:

- nie warto kupować dysku ssd tylko dokupić go ręcznie później 

- lepiej pójść w model MSI GP63 i7-8750H/8GB/1TB GTX1060 ze względu na temp i te wyloty z boku

5100 jeszcze bym przebolał, fajnie jakby gdzieś była promocja (na x-kom dają bezsensowny pakiet fortnite warty 200zł...) tylko tutaj musiałbym dołożyć ram 8gb + ssd (200 zł + 150 zł) 

Czekam na wszelkie rady ?

edit: nie ma także matrycy IPS, jak to się przekłada? (matową ma) Mocno to jest odczuwalne? Przeważnie grywam w ciemnych pomieszczeniach (zasłaniam zawsze rolety czy coś)

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Zamierzam go kupić pod koniec kwietnia okolice 25-30

Napisz za 2 tygodnie, wtedy poszukam.

Cytat

głównie gram na kanapie - na kolanach trzymam laptopa (przez to 15.6 cali)

Weź zainwestuj w jakąś podstawką lub stolik.

Cytat

od razu będę wymieniał pastę na termal grizzly kryonaut (ową mam w domu)

HYPERBOOK NH5 z i7-8750H + RTX2060 (NH55EDQ-15-7687) bazujący na kadłubku Clevo NH55EDQ. Ewentualnie lepszy SL504 (o ile ceny trochę się ruszą).
Wczoraj jeszcze były za 5299zł teraz za 5499zł ? ale to chyba chwilowe tylko "zawirowanie" ceno. Na hasło "Nieidealny" otrzymałbyś 4% rabatu.

Cytat

na x-kom dają bezsensowny pakiet fortnite warty 200zł...

To Nvidia dale a nie oni.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Jest sens dopłacać do RTX'a? Wydajność - większa ilość fps mi nie jest potrzebna

Chyba, że różnica temperatur jest aż tak kolosalna...?

Musiałbym dopłacić za dysk + 150/200 zł + ram jeszcze 8 gb + jakieś dodatkowe chłodzenie za 200 zł = łącznie 6k...

System jest niby darmowy (10) ale ja i tak mam zamiar używać 7 więc xD 

Co prawda przemawia do mnie to, że monitor jest 144 hz - wow jak za taką cenę + IPS

Mam dylemat aktualnie, w przeciągu miesiąca będzie jakaś zmiana w cenach laptopów?

+ Jak Hyperbooki wypadają w testach? Materiał/Temperatury? Sam aktualnie będę sprawdzał na internecie ale zawsze posłucham rady "speca" :P

Msi GP63 vs Hyperbook NH5, który wypada lepiej pod względem temp?

Opublikowano
Cytat

większa ilość fps mi nie jest potrzebna

A co powiesz po premierze Cyberpunk 2077? W końcu kupujesz na kilka lat laptopa.

Cytat

+ jakieś dodatkowe chłodzenie za 200 zł

Chodzi o to polerowanie radiatora? Dla mnie zbędny wydatek.

Cytat

Jak Hyperbooki wypadają w testach? Materiał/Temperatury?

To kadłubki Clevo, tego jeszcze nie znalazłem testów ale powinny się niebawem pojawić.

Co do chłodzenia to Clevo słynie z dobrych radiatorów, ale już mają słabsze o wiele oprogramowanie i wolno wydają sterowniki.

To najtańszy kadłubek z RTX więc cała obudowa z tworzywa sztucznego, trochę jak Legion Y530.

Cytat

Msi GP63 vs Hyperbook NH5, który wypada lepiej pod względem temp?

Obstawiam Hypoerbook/Clevo bo mają zawsze bardzo dobre pasty nałożone przez polskich dystrybutorów.

MSI GL63 8SE - są też z RTX 2060.

Opublikowano

A jak to działa z tą "kalibracją ekranu"? Co to daje? Potrzebne to? 

Oraz jak to jest z tą dodatkową kartą wifi -  Killer Wireless-AC 1550 AC + Bluetooth Gaming M.2

Widziałem, że to zbędny dodatek jakiś kit, pic fotomontaż tak samo jak ten lapping (dodatkowe chłodzenie-niby coś daje ale jednak tak nie dokońca xD)

Patrzałem także ten wątek z oskarżeniami na hyperbooka oraz to zdjęcie z tymi czarnymi plamami "Komputer po 5 latach używania? Nie, wystarczyły 2 tygodnie aby zaczął tak wyglądać..."

Co prawda ten wątek powstał 2 lata temu... więc mogło się sporo zmienić, a ty co o tym sądzisz? Jest tak samo? 

Póki co jestem jak najbardziej za i w sumie zamiast kupować dysk 256 gb ssd + 1tb hdd to skusiłbym się na odrazu 512 gb ssd i starczyłoby mi...  

Który byłby najlepszy (brałbym po prostu od razu z tamtej strony) 

Western Digital SSD 500GB Blue M.2 2280 (odczyt/zapis: 560/530MB/s) +300 zł

Intel SSD 512GB 660p M.2 NVMe (odczyt/zapis: 1500/1000MB/s) +230 zł 

Samsung SSD 500GB 860 EVO M.2 2280 (odczyt/zapis: 550/520MB/s) +310zł

+ Będzie jeszcze ogólnie jakaś zniżka na tego laptopa? Kod rabatowy/Promocja

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

y0 

Cytat

HYPERBOOK NH5 z i7-8750H + RTX2060 (NH55EDQ-15-7687) bazujący na kadłubku Clevo NH55EDQ. Ewentualnie lepszy SL504 (o ile ceny trochę się ruszą).
Wczoraj jeszcze były za 5299zł teraz za 5499zł ? ale to chyba chwilowe tylko "zawirowanie" ceno. Na hasło "Nieidealny" otrzymałbyś 4% rabatu.

Nie otrzymałbym rabatu 4% na hasło "Nieidealny" bo laptop jest już przeceniony i nie można wtedy użyć rabatu więc XD

Zdecydowałem się na Hyperbooka N85S - 4500 zł + we własnym zakresie SSD + ram 16 gb 

Jak jest z gwarancją? Ile mogę w nim "zrobić"? 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Co to daje? Potrzebne to? 

Poprawia odwzorowanie kolorów matrycy - do dla grafików gdzie nie może np. żółty lekko wpadać w zielony.

Cytat

Oraz jak to jest z tą dodatkową kartą wifi -  Killer Wireless-AC 1550 AC + Bluetooth Gaming M.2

Ona jest zamiennie zamiast tej tańszej, musiałbyś przeczytać testy porównawcze.

Cytat

skusiłbym się na odrazu 512 gb ssd i starczyłoby mi...  

Cytat

Nie otrzymałbym rabatu 4% na hasło "Nieidealny" bo laptop jest już przeceniony i nie można wtedy użyć rabatu więc XD

Dałem ci link że były taniej ?

Cytat

Zdecydowałem się na Hyperbooka N85S

Czyli kupiłeś najniższy model - nie pochwalam !

Cytat

Jak jest z gwarancją? Ile mogę w nim "zrobić"? 

To co i serwis, o ile nie uszkodzisz mechanicznie np. nie zarysujesz płyty głównej to to samo co oni. Co do wymiany matrycy np. zapytaj ale można znaleźć instrukcje serwisowe.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, FxJ napisał:
Cytat

Zdecydowałem się na Hyperbooka N85S

Czyli kupiłeś najniższy model - nie pochwalam !

Czemu nie pochwalasz? PS. Nie kupiłem jeszcze :P

Laptop jest przeceniony z 5k, na 4500 + dokupuje ram 16 za 500 zł + dysk nvme na m2 500 gb za 400 zl  - nie biorę już hdd i ssd sata więc i tak wyjdzie 5400...

Stwierdziłem, że 2060 rtx jest mi nie potrzebny i za dużo musiałbym dopłacać (niby niewiele ale jednak za dużo) Budżet miał być do 5k, a i tak go przekraczam o 500 zł 

Edytowane przez AntyVirus [MIX ON]
Opublikowano

Muszę zdecydować się do końca kwietnia, póki co cena jest w miarę okej (zapomniałem, że w sumie kod 4% rabatu) więc wychodzi 4600zl bez ramu i dysku 

1660 Ti z tego co widziałem ma osiągi jak 1070 czyli pogrom

i7-9850h +20% podobno do poprzednika

Tylko czy ten procek nie będzie jeszcze większym piekarnikiem niż jego poprzednik? Co prawda biorę opcję  pasta termoprzewodząca THERMAL GRIZZLY Conductonaut czyli liquid metal co powinno pomóc :)

Opublikowano (edytowane)

Dobra w sumie poczytałem, ze jest takie coś jak undervolting więc zawsze sobie radę dam z tymi temperaturami ?

Także ostatecznie biorę HyperX Impact DDR4 SODIMM 8GB 2666MHz CL15 (HX426S15IB2/8)  2 kość dokupię potem

Dysk ssd nvme: Corsair 480GB M.2 NVMe PCIe x4 SSD Force Series MP510

Oraz laptopa Hyperbook NH5 z i7-9850h + Gtx 1660 Ti

Dziękuje za pomoc w wyborze laptopa i ogólnej pomocy! 

Edytowane przez FxJ
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam potrzebuje szybkiej odpowiedzi

czym różni się 

ASUS ROG Strix SCAR II GL504GM-ES363T

ASUS ROG SCAR II  GL504GM-ES364

(chodzi mi głównie o kod producenta) 

ES363T vs ES364? Jaka jest różnica (oba laptopy to te same tylko w jednym napisali STRIX nie wiem po co xd)

albo czym różni się ten https://www.komputronik.pl/product/602523/asus-rog-strix-scar-ii-gl504gm-es363.html

od https://www.x-kom.pl/p/474858-notebook-laptop-156-asus-rog-scar-ii-gl504gm-i7-8750h-8gb-512.html

oprócz dysku 256 a 512? Bo cena jest o wiele zróżnicowana ?

Edytowane przez AntyVirus [MIX ON]