Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie,

Jako, że za 2 miesiące z hakiem wybieram się na studia pora rozejrzeć się za jakimś laptopem który służyłby mi z powodzeniem za centrum sterowania wszechświatem. Studia nie są związane z informatyką ani inżynierią więc niespecjalnie jest mi potrzebna jakaś potężna moc obliczeniowa. Najbardziej zależy mi na solidnej jakości wykonania, dobrej matrycy i w miarę przyzwoitej szybkości działania samego sprzętu.

Powiem wprost. W domu korzystam z dosyć mocnej stacjonarki i chciałbym by sprzęt kupiony na studia nie doprowadzał mnie do nerwicy swoim wolnym w porównaniu do PCta działaniem.

W oko wpadł mi ostatnio taki sprzęt:

Acer V3-372 i5-6267U/8GB/240 FHD IRIS (NX.G7BEP.005)

Rozważam również kupno standardowej 15,6:

Acer F5-572G i5-6200U/8GB/240 GF940M FHD (NX.GAHEP.005)

Rozważałem też sprzęty typu Y700 ale chyba sobie odpuszczę. Lapki z mocniejszą kartą mogą mnie odciągać skutecznie od nauki ?

A dziś na xkomie pojawiło się takie coś:

https://www.x-kom.pl/goracy_strzal/8835

Cena niby ok ale te 4GB RAMu to chyba jednak trochę mało ?

Zależy mi na dysku SSD i w miarę mocnych bebechach. Zdaję sobie sprawę, że istnieje spora szansa, że sprzęt nie będzie w pełni wykorzystywany ale planuję z niego korzystać minimum 3-5 lat i chciałbym by dalej po takim czasie dało się normalnie takiego lapka użytkować.

Troszkę obawiam się pracy w wordzie (notatki) przy takiej matrycy (13,3) ale zapewni mi za to ona rozsądną mobilność.

Co myslicie? Jakieś propozycje?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Tutaj masz podlinkowany test V3-372 z i5-6200U i i5-6267U - porównaj sobie wydajność i temperaturę.

Wypełnij ankietę ale sądzę że przyda ci się bardziej poręczny sprzęt coś pokroju dobrze wykonanego ultrabooka skoro masz mocną jednostkę.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Już biorę się za czytanie recki :)

1.   26 lat, tylko dla mnie, za gotówkę, gwarancji przedłużać raczej nie zamierzam choć to jeszcze otwarty temat.

2.   Windowsa mam nadzieję zagwarantuje mi uczelnia (ŚUM) muszę się jeszcze zorientować w temacie. Pakiet office też sobie ogarnę raczej.

3.   13,3-15,6 ze wskazaniem na 13,3

4.   Tylko dysk SSD 240GB +

5.   Do 3k. Jeśli mniej to super. Raczej nowe bo sprzęty poleasingowe nie spełniają moich wymogów. Do sprzętu jeszcze będę musiał dokupić wszystkie akcesoria typu mysz czy torba ale to już osobny budżet.

6.   Jakość wykonania jest baaaardzo ważna. Ze sprzętu mam zamiar korzystać lata.

7.   FullHD, matowy, ips. Możliwe, że będę się pod monitor ze stacjonarki podpinać ale tego nie jestem pewien.

8.   W mieszkaniu, sporadycznie uczelnia, w łóżku od wielkiego dzwonu.

9.   Gry? Z pewnością coś się zdarzy ale raczej od wielkiego dzwonu (grałem kiedyś w Hearthstone i może sobie coś bd pykać)

10. Programy? Nic specjalistycznego. Pakiet office i tyle.

11.Wymagania specjalne: matowa matryca, obudowa solidna, podświetlana klawiatura mile widziana

12.Osobiste preferencje: W życiu nie miałem własnego i tylko swojego lapka. Nie przepadam za takim sprzętem ale mus to mus.

13.Własna propozycja:

https://www.x-kom.pl/p/292326-notebook-laptop-133-acer-v3-372-i5-6267u-8gb-240-fhd-iris.html 

https://www.x-kom.pl/p/292417-notebook-laptop-156-acer-f5-572g-i5-6200u-8gb-240-gf940m-fhd.html

Opublikowano (edytowane)

"Jakość wykonania jest baaaardzo ważna. Ze sprzętu mam zamiar korzystać lata."

To tylko serie biznesowe, które są odpowiednio wytrzymałe do swojej ceny, a przy których reszta to plastiki ?
Lenovo ThinkPad L440 i3-4100M/4GB/500/7Pro64 (20AT005DPB)
Lenovo ThinkPad E560 i3-6100U/4GB/500/DVD-RW/7Pro64 (20EV000MPB)
Dell Latitude 3470 i5-6200U/8GB/1000 FHD (Latitude0181)

https://youtu.be/yIa4q5s6RlA

Zobacz sobie gotowanie z Thinkpadem ?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Gotowanie zobaczyłem. Skakać po nim nie będę. To taki typowy test pod publikę. Bardziej interesowałaby mnie trwałość zawiasów i klawiatury niż fakt, że mogę na nim stanąć i tańczyć ze znajomymi.

Dell ciekawy ale brak opcji dysku ssd (przynajmniej ja nie znalazłem) A budżet i tak o 500zł bardziej nadszarpnięty niż w przypadku Acerów. Ale podoba mi się. Gdyby jeszcze miał ten dysk ssd w tej cenie to bym się pewnie skusił.

edit: Z moimi wymaganiami musiałbym wydać 3,5k

https://www.x-kom.pl/p/310676-notebook-laptop-141-dell-latitude-3470-i5-6200u-8gb-2401000-fhd.html

800zł więcej? To już trochę dużo.