Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mogę prosić o pomoc w wyborze laptopa? Czas zmienić mojego asusa r556l (i5-5200u, 920m, 8gb), którego również mi poleciliscie na tym forum, służy bezawaryjnie 3 lata ?

[1] Nowy, 2600 maksymalnie, chyba, że coś z HP to z racji vouchera mogę podciągnąć pod 3000zl

[2] Obojętne, bez systemu zazwyczaj maja lepsze parametry, system gdzieś miałem. 

[3] 15 cali to minimum, jakość matrycy bez większego znaczenia. 

[4] Waga mało ważna, baterie mógłby mieć dobrą. 

[5] Internet, filmy, Word. Czasami gram w World of tanks. 

[6] Laptop na kilka dobrych lat, wydajność najważniejsza. 

[7] Gram rzadko w World of tanks, nie mam specjalnych wymagań, jak będzie dało się uruchomić na niskich to będę zadowolony. Obecnie mam 920m, więc jestem do tego przyzwyczajony. 

[8] Fajnie jakby miał podświetlaną klawiaturę i względną jakość wykonania.

Myślałem nad:

1- HP Pavilion 15 i5-8265U/8GB/1TB/Win10 IPS

Był jeszcze z mx150 bez systemu w podobnej cenie u brałbym go bez zastanowienia, ale niestety go wycofali. 

2- HP Pavilion Power i5-8300H/8GB/1TB GTX1050

3- Acer aspire 5, ale tam jest niestety i3, więc to raczej ostatnia możliwość.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Nie da rady niestety dołożyć, muszę rozliczyć stypendium, które jest na 2500zl i muszę mieć fakturę na to, więc wszelkie allegro z aukcjami z laptopami z play itp odpadają.

Jedynie HP mogę do 3000zl.

Edytowane przez rakso147
Opublikowano (edytowane)

Niestety nie mają w planach. 

A co myślisz o integrze UHD 620? Więc, że demon to to nie jest, ale uciągnie World of tanks na niskich? 

Widziałem tego paviliona 15 w sklepie i nie ukrywam, że spodobał mi się i sam nie wiem czy ta integra będzie aż takim problemem jak w nic innego nie gram. 

Edytowane przez FxJ
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Doszedłem do wniosku, że i tak teraz mało gram, więc obejdzie się raczej bez karty graficznej. Trafiłem na coś takiego, będzie dobry? HP Pavilion 15 i5-8265U/8GB/240 IPS

Wiem, że te dyski dokładne są słabe i lepiej samemu to zrobić, ale w sumie cena dobra, z HDD tylko 100 taniej i zostało parę sztuk, więc oebwie zaraz się rozejdą. 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

że i tak teraz mało gram

Skoro przez najblizsze kilka lat nie będzie ci się nudzić ?

Masz wszystkie do porównania:

HP Pavilion 15 i5-8265U/8GB/1TB IPS + dołożyć dysk SSD M.2 (PCIe NVMe x2)

HP Pavilion 15 i5-8265U/8GB/240 IPS

HP Pavilion 15 i5-8265U/8GB/480 IPS

HP Pavilion 15 i5-8265U/8GB/1TB MX150 IPS + dołożyć dysk SSD M.2 (PCIe NVMe x2)

Kingston 240GB M.2 2280 A1000 PCIe - 199zł

Opublikowano (edytowane)

Rakso: 

System - laptopy od 7 generacji producentów posiadają wsparcie wyłącznie dla Windows 10 - posiadasz ten system? Ewentualnie jako student - dowiedz się, czy Twoja uczelnia bierze udział w programie Microsoft Imagine - to uprawnia Ciebie do bezpłatnej licencji Windows 10 Education (licencja jest dożywotnia) 

Parametry laptopa: 

- 8 GB RAM 

- dysk SSD 120 GB, najlepiej 240 GB 

- procesor w tej cenie dostaniesz i5-8 generacji, który posiada 4 rdzenie 

- matowa matryca - fajnie jeśli IPS 

- dedykowana grafika na poziomie MX150 jeśli grasz w gry, Intel UHD Graphics 620 pozwoli na zagranie w coś, ale nie będzie to powalające 

Moje propozycje

Z Windows (no niestety, nie ma ich bez) 

Huawei MateBook D 14' Ryzen 5/8GB/256/Win10 FHD

Huawei MateBook D 15.6" i5-8250U/8GB/256/Win10

HP Pavilion 15 i5-8265U/8GB/1TB/Win10 IPS - ten model do niedzieli 21.04.2019 z kodem rabatowym: wielkanoc (do wpisania w koszyku) jest do kupienia za 2499 zł, jedynie co wypadałoby później dokupić sobie dysk SSD 

Bez systemu: 

Wskazany już HP Pavilion 15 i5-8265U/8GB/240 IPS 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Mam jeszcze jego pytanie.

Te Paviliony maja USB-c, oznacza to, że będę mógł ładować je poprzez to wejście?

Mam powerbank xiaomi 20000 2c z QC 3.0 i zastanawia mnie czy można po prostu tak ładować przez kabel jak telefon, bo to byłaby bardzo fajna opcja dla mnie. 

Opublikowano
Przed chwilą, Włóczykij napisał:

Był dostępny gdy zamawiałeś?

Tak, ostatnia sztuka ?

Patrzyłem na niego w marcu i szybko się sprzedał, teraz to samo, myślę, że w ciągu miesiąca znowu będzie dostępny ?

Opublikowano (edytowane)

"Szczegółowy opis (od notebookcheck)" - zrób wg. instrukcji zamiast wklepywać na ślepo.

Jak byś mógł to wrzuć od siebie, za jakiś czas, bo obecnie nikt jeszcze się nie "odważył".

Nie chodzi o to w koncepcji forum bym ja wszystkim odpisywał ? Ja je znam ale może ktoś jeszcze by chciał coś dodać od siebie.

https://www.notebookcheck.net/HP-Pavilion-15-Core-i5-8265U-GeForce-MX250-16-GB-RAM-Laptop-Review.418567.0.html

https://www.nieidealny.pl/forum/topic/4541-hp-pavilion-15-2018-15-cs1000-15t-cs100/

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
1 minutę temu, FxJ napisał:

Jak byś mógł to wrzuć od siebie, za jakiś czas, bo obecnie nikt jeszcze się nie "odważył".

Jasne, pouzywam trochę tak jak jest, później zrobię undervolting i pouzywam i dopiero wtedy postaram się napisać coś o tym sprzęcie ?