Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1]  Laptop przeznaczony ma być docelowo dla studenta informatyki. Poza czynnościami takimi jak programowanie itd., będzie mi służył do oglądania filmów i sporadycznie do pogrania w jakąś gierkę.

[2] Interesuje mnie laptop bez systemu, ponieważ mam już licencję.

[3] Co do matrycy to 15,6” powinno być ok w tej cenie.

[4] Laptop oczywiście bez nagrywarki, bo chcę w nim mieć docelowo 2 dyski. Zakup z dyskiem talerzowym lub bez dysków, czyli z ofert w tej cenie pewnie znajdzie się coś z 1 TB pojemności. Jakiegoś porządniejszego SSD’ka M.2 wolę dołożyć sobie sam, jak znajdę trochę wolnej gotówki.

[5 a] Kwota jaką mogę wydać to 3700 zł (MAX 4000 zł).
Chciałbym dowiedzieć się, jeśli ktoś z forum się orientuje, jak wygląda sprawa z dodatkowym ubezpieczaniem laptopa w X-KOM’ie, bo stamtąd pewnie kupię. Co obejmuje takie ubezpieczenie? Zapewne niewiele… Ma ono jakiś sens? Czy jednak lepiej pozostać przy standardowej dwuletniej gwarancji?

[5 b] Laptopa kupuję na czas studiów, czyli byłoby dobrze aby posłużył mi chociaż ze 3 lata. W domu mam PC’ta z GTX’em 1060, więc w laptopie nie musi być jakaś super grafika. Jakoś przeżyję bez grania w nowsze gry na 60 fps’ach.
Mimo to, GTX’a 1050 obrałbym raczej za minimum.
Z tego co mogę jeszcze dodać , to nie chciałbym wykraczać z kosztem tego zakupu ponad te wspomniane 3700 zł, chyba że naprawdę byłoby warto.

[5 c] Przymierzam się do dokonania zakupu w ciągu dwóch tygodni (im szybciej tym lepiej), jednak jeśli warto by było wstrzymać się z tym z powodu jakichś premier itd. o których nie mam pojęcia, to maksymalnie do połowy kwietnia.

[6] Obudowa aluminiowa bardzo mile widziana, bo laptop będzie stale gdzieś noszony itd. Pojemna bateria też na duży plus, chociaż z podładowaniem laptopa nie powinienem mieć problemu. Najbardziej zależy mi na wydajności.

[7] Co do matrycy to koniecznie matowa, w miarę możliwości IPS, lub coś zbliżonego jakościowo do IPS.

[8] Laptop będzie używany wszędzie: w domu, na uczelni, na jakichś wypadach itd.

[9]  Co do gier to ostatnio nie gram za dużo, ale przykładowo w co chciałbym docelowo w miarę możliwości pograć: CS GO, Wiedźmin 3: Dziki Gon oraz inne. Fajnie by było jakby poszedł na nim chociaż na minimalnych nadchodzący Dying Light 2 czy nadchodzący wolnymi krokami Cyberpunk 2077, ale nie będę liczył na wiele. Jeśli będę musiał zaprzęgnąć do nich PC’ta to trudno.

[10] Programy: programy z Adobe CC czyli Photoshop, Lightroom itd., różne IDE pokroju IntelliJ, może sporadycznie AutoCAD, no i inne programy ale to już raczej mało wymagające.

[11] Wymagania specjalne: Jeśli chodzi o porty to potrzebuję minimum 2x USB 3.0., HDMI i/lub DisplayPort. Nie pogardzę też USB-C.
Zależy mi dosyć na klawiaturze numerycznej, przy czym klawiatura może być podświetlana ale niekoniecznie.

[12] Moje preferowane marki to MSI, Asus, ewentualnie Acer lub Dell. Unikać wolę Lenovo. Moja niechęć może nie jest w 100% do uzasadnienia, ale miałem do czynienia z ich laptopami z niskiej półki cenowej, gdzie np. matryce się wyginały w palcach itd.

[13] Aktualnie rozpatrywane modele:

MSI GV62 i7-8750H/8GB/1TB GTX1050Ti (GV62 8RD-095XPL)

Ten laptop podszedł mi pod gust najbardziej. Cenowo jest to już mój górny limit- więcej dołożyć nie mogę, ale laptop ma moim zdaniem sporo do zaoferowania.

Na plus jest jak dla mnie znośny prosty design, 4 głośniki które wg recenzji w Internecie grają w porządku.
Na lekki minus nietypowe ułożenie klawiszy na klawiaturze („podmianka” WIN z FN, backslash przy spacji) ale do tego można się przyzwyczaić, no i znalazło się też miejsce na klawiaturę numeryczną.

Mieszane uczucia mam co do baterii - 3834 mAh. Wytrzyma ona więcej niż 3 godziny oglądania filmów? Inną ciekawą kwestią jest matryca określana przez MSI jako IPS, ale po paru minutach z Google można dowiedzieć się, że to tylko coś zbliżonego i naczytać się mieszanych komentarzy. W rzeczywistości jednak (obejrzałem sobie tę matrycę w lokalnym Media Expercie), matryca jest wg mnie niczego sobie. Może maksymalna jasność nie jest jakaś super, ale nie jestem bardzo wymagający.
Najbardziej przekonuje mnie jednak w tym laptopie procesor i grafika - żaden inny laptop poniżej 4000 zł takiej kombinacji nie oferuje. Procek oczywiście poszedłby pod undervolting. Chłodzenie też w tym laptopie chyba na plus, bo są wydzielone dwie oddzielne sekcje heat pipe’ów + dwa wentylatory, wg mnie wygląda to dobrze…

Chciałbym więc dowiedzieć się czy warto wziąć ten laptop, czy zainteresować się może jednak czymś innym. Jeśli tak, to z jakiego powodu i czym? Jeśli w swoich przemyśleniach z czymś namieszałem, lub pomyliłem się, prosiłbym o jakieś uwagi ?

Jeśli macie jakieś alternatywy to prosiłbym o wskazanie ?

PS.: Laptop, który przytoczyłem, ma też tańszą o 200 zł wersję z i5-8300H. Czy jest to dobra ewentualność w niższej cenie, czy jednak warto dopłacać do tego lepszego procesora?

MSI GV62 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti (GV62 8RD-096XPL)

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Co do procka, to będzie chłodniejszy, ale pytanie jest raczej do Ciebie - czy w swoich zastosowaniach wykorzystasz większą ilość rdzeni w i7?

Osobiście zerknąłbym w stronę:

Y530 z 1050ti + voucher -200pln + lenovo premium care (uwaga - zasilacz 130W nie daje rady w tandemie 8750h+1050ti powodując rozładowywanie baterii, ale po UV + ograniczeniu turbo boost jest ok, a w grach i tak ograniczy Cię 1050Ti). Sprawdź matrycę w Lenovo tutaj

Omen 15-dc + HP out of warranty voucher -650pln (Omen ma bardzo długi czas pracy na baterii)

Opublikowano
Cytat

jak wygląda sprawa z dodatkowym ubezpieczaniem laptopa w X-KOM’ie

Ubezpieczasz w jakiejś firmie tak naprawde a nie w sklepie, dużo jest kruczków w umowach, jeśli nigdy nie uszkodziłeś ani nie zalałeś żadnego laptopa to nie widzę potrzeby. Jak coś się stanie to zawsze są serwisy które są w stanie naprawić uszkodzenie na płycie a po zalaniu to wiadomo klawiatura do wymiany i obudowa. Tą kasę lepiej dołożyć do zakupu dysku SSD.

Cytat

maksymalnie do połowy kwietnia

Lenovo Legion Y530-15 i7-8750H/8GB/256 GTX1060 - na tą chwilę z fabrycznym SSD od Samsunga. Aluminiowe dopiero od serii Y730-15 (od 4600zł).

Jakieś 4200-4500 może kosztować nowy Y540-15 z RTX 2060 ma się pojawić pod koniec tego miesiąca lub na początku przyszłego.

Cytat

Unikać wolę Lenovo.

Teraz już serwis jest w Polsce.

Cytat

Mieszane uczucia mam co do baterii - 3834 mAh.

Patrzy się na Wh, a nie na mAh w bateriach laptopów, to nie smartfony.

Cytat

matryce się wyginały w palcach

Jeśli klapa matrycy nie jest wzmocniona aluminium/stalą to tak jest.

1 godzinę temu, kamusial napisał:

Sprawdź matrycę w Lenovo tutaj

Zły link?

1 godzinę temu, kamusial napisał:

GL63 Leopard ma lepsze chłodzenie od GV62.

OUTLET MSI GP63 i7-8750H 8GB 1TB GTX1060 MAT LED - 4499zł a nowe z GTX 1050 Ti będą niewiele tańsze.

Dell G7 7588 i7 8750H 8GB GTX1060 256 SSD 500 SSHD - chyba że jakiś używany laptop z grafiką MaxQ.

HP Omen 15-dc0008nw (4UF45EA) + voucher

Opublikowano

@FxJ , @kamusial Dzięki wielkie za pomoc i propozycje. 

22 godziny temu, FxJ napisał:

Lenovo Legion Y530-15 i7-8750H/8GB/256 GTX1060 - na tą chwilę z fabrycznym SSD od Samsunga.

Fajna oferta, ale niestety nie mogę wydać więcej niż 4000zł na laptopa, tak jak wspominałem.

Dnia 23.03.2019 o 10:59, kamusial napisał:

Osobiście zerknąłbym w stronę:

Y530 z 1050ti + voucher -200pln + lenovo premium care

I chyba ostatecznie rzeczywiście pójdę w stronę tego Legiona Y530 z 1050ti, konkretniej tego, czyli jednak zrezygnuję z i7, bo za 4000 zł nie widzę żadnego Legiona w konfiguracji z nim.

Ten voucher w postaci karty przedpłaconej mogę wykorzystać w dowolny sposób, w dowolnym sklepie? (pewnie śmieszne pytanie, ale jeszcze nie używałem kart prepaid)

Musiałbym się tylko spieszyć, bo ta promocja z cashbackiem kończy się 31 marca, czyli mam kilka dni na podjęcie decyzji, szybki zakup i rejestrację.

Opublikowano
Cytat

W ramach Promocji Uczestnikowi będzie przysługiwał prezent od Organizatora w postaci karty przedpłaconej Visa doładowanej kwotą pieniężną w wysokości 200 zł brutto oraz gamingowych akcesoriów w postaci: myszy Lenovo Legion M200 RGB Gaming Mouse oraz plecaka Lenovo Armoured Gaming Backpack (dalej: „Prezent”), przyznawany w związku z zakupem objętych Promocją produktów marki Lenovo Legion. Przyznanie Prezentu odbywa się na zasadach określonych w Regulaminie. Pula Prezentów przewidzianych w Promocji jest ograniczona.
http://files.lenovopolska.pl/regulamin-cashback200zl.pdf

W zasadzie w każdym markecie, zawsze możesz kogoś przed kasą poprosić by zapłacił ją a tobie oddał 200zł.

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti 144Hz - 3899zł

Za stówkę więcej masz z lepsza matrycą 144Hz

KCP426SS8/8 - RAM za 229zł dokupisz od Kingstona (dedykowany).

• reaction_title_1 1
Opublikowano

@FxJ Dzięki za link, nie widziałem tego laptopa z 144Hz matrycą. Laptop już zakupiony.
Mam tylko jedno pytanie dotyczące tych dwóch wspominanych wyżej promocji i gwarancji od Lenovo...
Co do promocji "lenovo premium care", nie mam pytań- podaję w zgłoszeniu dane z naklejki z pudełka i wysyłam zgłoszenie...

Ale odnośnie promocji "Zyskaj 200zł...", ze zgłoszeniem muszę zrobić to:

"Wytnij z opakowania produktu kod kreskowy i numer seryjny oraz prześlij kolorowy skan lub zdjęcie wyciętego kodu poprzez formularz zgłoszeniowy.".

Tylko że w papierowej gwarancji dorzuconej do laptopa widać coś takiego: 
"Niniejsza gwarancja nie obejmuje:

•....

• produktów lub części ze zmienioną naklejką identyfikacyjną ani produktów lub części, z których naklejka identyfikacyjna została usunięta."

Czyli przez usunięcie(wycięcie) tej naklejki z pudełka całkowicie stracę gwarancję... Bo jako "produkt" wg Lenovo uznawane jest pudełko z laptopem, czy laptop sam w sobie?
Poza tym co wtedy z gwarancją z promocji lenovo premium care (do 31 grudnia)? Ona też przepadnie?

Na spodzie laptopa też jest naklejka, ale nie jest to naklejka taka jak na pudełku- zawiera bardzo niewiele informacji(ma np. numer seryjny i model, ale nie ma np. tego kodu kreskowego). Nie wiem co teraz mam zrobić. Nie chcę stracić dwuletniej gwarancji(o ile ona się do czegoś przyda + mam na dzieję że nie będzie żadnych problemów z tym laptopem przez ten czas) dla 200 zł, brzydkiego plecaka i jakiejś myszki.

Znajdą się może osoby, które miały podobny dylemat, lub były zmuszone do korzystania z gwarancji w podobnych okolicznościach?
Jeśli ktoś wie jak działa ta gwarancja od Lenovo, czy stracę ją wycinając ten kod, to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Opublikowano
Cytat

Czyli przez usunięcie(wycięcie) tej naklejki z pudełka całkowicie stracę gwarancję...

Weź to na logikę, zrób zdjęcie telefonem i im wyślij, nie musisz skanować na drukarce przecież.

Opublikowano
46 minut temu, FxJ napisał:

Weź to na logikę, zrób zdjęcie telefonem i im wyślij, nie musisz skanować na drukarce przecież.

No wiadomo że telefonem bym zrobił zdjęcie, ale mi chodzi tylko o kwestię wycięcia tej naklejki ze zdjęciem, bo przecież mówią że na zdjęciu ma być widać że jest ona wycięta, przecież mogą to weryfikować...

Chodzi mi o to czy spowoduje to koniec gwarancji....

Spróbuję najwyżej zrobić to zdjęcie bez wycinania, ale pewnie i tak nic z tego nie wyjdzie :/

Opublikowano
Cytat

2 wycięcie z opakowania zakupionego Produktu Promocyjnego oryginalnego kodu kreskowego oraz numeru seryjnego Produktu Promocyjnego i przesłanie skanu lub zdjęcia (w kolorze) wyciętego kodu za pośrednictwem formularza zgłoszeniowego dostępnego na stronie http://lenovogaming.pl/cashback-akcesoria-2/ („Formularz Zgłoszeniowy”).

Jak dla mnie to nie ma potrzeby wycinać, przecież nie wysyłasz pocztą tylko przez internet.