Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Szukam laptopa. 

1. Ja 23 lata, Musi być z RtvEuroAgd.
2. Z systemem
3. Rozmiar 14 cali ale na lekkie 15 tez nie będę narzekać. Lekki im lżejszy tym lepiej. Ma być to laptop mobilny. 
4. SSD
5. Laptop tylko nowy, 2 przedziały cenowe chciałbym zobaczyć i porównać do 3000/3100  i do 3500.
5b. Laptop na dłuższy czas, posiadam drugiego lenovo taka 6 letna cegiełka z gtx660m ale do niewymagających gier mi wystarcza.
5c. Jak najszybciej
6. Bateria jest ważna, im cieńsza ramka tym lepiej. Szukam czegoś eleganckiego, z podświetlaną klawiaturą bo z reguły korzystam w nocy z kompa.
7. Koniecznie port Hdmi, matryca chciałbym IPS (matową). 
8. Wszędzie, dom biuro, auto.
9. Nie będę na nim grać.
10. Podstawowe, pakiet Microsoft, po prostu codzienny laptop internet word, netflix.
11. Wymagania: matowa matryca, obudowa aluminiowa (najlepiej), podświetlana klawiatura, Hdmi
12. Miałem Huaweia Matebooka D14. Nie chce już widzieć na oczy nic z tej firmy.

Lepsza I5 czy Ryzen5?

Edytowane przez FxJ
  • FxJ zmienił(a) tytuł na Mobilny laptop [3000/3100 lub 3500]
Opublikowano
Cytat

Musi być z RtvEuroAgd.

Szkoda bo oni nie mają zbyt nowych laptopów w sprzedaży. Praktycznie nic z procesorami Whiskey Lake-U.

Cytat

Miałem Huaweia Matebooka D14. Nie chce już widzieć na oczy nic z tej firmy.

Uloty światła matrycy?

Lenovo ThinkPad E485 14" AMD Ryzen5 2500U/8GB/256GB/Win10 Pro - jedyny sensowny ale też trobo bo w komputroniku za 2999zł

Dell Vostro 5581 z IPS w najtańszej konfiguracji pod rozbudowę (dołożenie dysku SSD M.2 i RAM).

Acer Swift 3 SF314-54-555E (Early-2018) ale oczywiście niedostępny.

https://www.notebookcheck.net/Lenovo-Ideapad-720S-13IKB-i5-8250U-UHD-620-Laptop-Review.281646.0.html

Lenovo IdeaPad 720s-13 z Thunderbolt, tyle że to taki średni ultrabook i bardziej się sprawdzi jako przenośny niż domowy laptop.

Opublikowano (edytowane)

Co brakuje temu Lenovo IdePad, że mówisz, że średni? 

Bo w sumie parametrowo ma wszystko co potrzebuje.  Ja w sumie z kompa korzystam mało, częściej gapie sie w smartfona, ale wiadomo nie wszystko i nie zawsze sie da na telefonie. Także, jeżeli chodzi ci o rozmiar to nie będzie dla mnie raczej dużym problemem, czy masz na myśli coś innego przez co jest słaby?

Co do Huaweia, dokładnie matryca masakrycznie wygladała. Już nie mam ochoty ryzykować i boję sie czy inny matowy Ips nie bedzie wygladać równie źle.. .

Edytowane przez hubert1
Opublikowano

Jak mówie niestety w grę wchodzi tylko RtvEuroAgd.

Póki co skłaniam się najbardziej ku temu lenovo. Ma praktycznie wszystko co potrzebuje (brak jedynie hdmi).

Chyba, że laptop to kompletna lipa i ktoś kto zna się lepiej niż ja mi to uzasadni?

Opublikowano (edytowane)

Czyli jedyne co byś odradził w tym laptopie to matryca?

Czytałem też gdzieś, że ram jest jednokanałowy, to duży problem? 

(Czy ewentualnie można go rozszerzyć? Bo nie mogę się doczytać.)

Niestety przez to, że laptop był na raty, i mam wymianę na inny w RtvEuroAgd jestem skazany na ten sklep, inaczej byłoby za dużo zachodu już z tym tematem.

Widzisz jeszcze jakąś lepszą opcje w tym sklepie do 3tyś? 

Laptop i tak będzie służyć do neta, filmów, - podłączając pod tv, ale tak naprawdę obecnie często oglądam nawet na smartfonie więc rozmiar nie jest bardzo znaczący i drobnych prac biurowych. 

Edytowane przez hubert1
Opublikowano

Ten Hp jakoś mnie nie przekonuje droższy o 1000 zł, a oferuje praktycznie to samo.

Cały czas zastanawiam się jeszcze nad: 

https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/asus-laptop-r564-i5-8gb-256ssd-mx110-w10.bhtml

Brakuje mi trochę tej podświetlanej klawiatury i matryca nie jest IPS.

Myślę tylko jak duża różnica w wydajności może być miedzy tym lenovo a asusem, 

Opublikowano
Cytat

droższy o 1000 zł, a oferuje praktycznie to samo

Ponieważ patrzysz na specyfikacje tylko, a tam nie uświadczysz modelu matrycy jaki jest zamontowany. Baterie tez podadzą w mAh a nie w Wh (to nie smartfony).

i5-8250U vs i5-8265U (Whiskey Lake-U) - jeden z niewielu jaki faktycznie u nich jest nowy.

Opublikowano

A co myślisz o tym Asusie Vivobooku?

Zastanawiam się po prostu też, czy chce dokładać aż 1000 zł, gdyż pewnie za około rok - zdecyduje się albo na jakiś wypasiony laptop albo na komputer stacjonarny - coś pod gry. A to co kupie obecnie będzie wtedy laptopem wyjazdowym. No ale rok-1.5 muszę mieć coś w miarę sprawnego do pracy codziennej.

Opublikowano (edytowane)

Dobra a gdyby jednak zwiększyć budżet do 4k, zachowując w miarę wymagania, czy według ciebie jest tam oferta która będzie mega dobra i konkurencyjna w porównaniu do innych sklepów? W sensie dobry laptop - w odpowiedniej cenie rynkowej.

Edytowane przez hubert1
Opublikowano

Dobra, idąc za radą, rozwiązałem umowę kredytową w RtvEuroAgd. I dzięki temu nie jestem już uwiązany :). Teraz muszę wybrać laptopa według tego co powyżej + podsumowując

1. Raty 0% (Komputronik?) ale rozważę też inne sklepy i zakup za gotówkę. Ma być już dobrze trafione.

2. Do 3500 (+/- 100 zł mnie nie zbawi)

3. Matryca matowa IPS. 13-15,6 cali. 

4. Podświetlana klawiatura

5. Lekki im lżejszy ty lepiej, elegancki im cieńsze ramki tym lepiej

6. Procesor i5 (Ryzena chyba mam już dość ale nie zamykam się kompletnie - możecie coś doradzić).

7. Minimum 8gb ramu

9. Dysk Ssd minimum te 240 gb, może być więcej, 

Opublikowano

https://www.komputronik.pl/promocje/raty-zeroprocent/laptopy-30x0

https://www.euro.com.pl/cms/raty.bhtml

ASUS ZenBook UX430UA-GV283T - komputronik

ASUS Zenbook UX430UA i5-8250U 8GB 256SSD WIN10 - allegro

DELL Vostro 5481 i5-8265U 8GB 256SSD IPS MX130 2GB - allegro, tylko dopytaj jaki ma model matrycy zamontowany (nie wiem czy to na 100% polska dystrybujca), na pewno trochę słabsza niż te dostępne w zenbookach ale jako biznesowy model ma 3 lata gwarancji. A niestety wyjątkowo model z Linuxem ?