Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[1] Kwota waha się w okolicach 2500zł. Rozważam również propozycje sprzętu używanego. Jeśli polecany sprzęt byłby używany proszę o porady odnośnie usterek i wad, na które szczególnie powinienem zwrócić uwagę.

[2] System operacyjny powinien być zainstalowany, chyba że dla danego polecanego modelu istotnie zmniejszy jego cenę. 

[3] Matryca 15" i większe, najlepiej matowa. Co do rodzaju jestem zielony i zdam się na wasze opinie.

[4] Waga nie gra istotnej roli przy wyborze urządzenia.

[5] Laptop używany będzie głównie jako narzędzie pracy studenta w programach AutoCAD, Mathcad etc. 

[6] Wiem, że sprzęt wieczny nie będzie, ale przydałoby się żeby wytrzymał te 4 lata do zakończenia studiów. Głownie zależy mi na wydajności laptopa, mniejszą wagę przykładam do jakości wykonania.

[7] Gry, które miałby obsługiwać: CS:GO (niskie/średnie), WoW(średnie), Diablo III (średnie/wysokie)

[8] -

[9] -

• FxJ zmienił(a) tytuł na [~2500zł] Laptop AutoCAD + Rozrywka
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Zainteresowały mnie te dwie pozycje

Konsumencki badziew którego należy unikać

R556QA - nawet nie ma slotu M.2 na dyski SSD, zresztą to stary model jeszcze z przed ery ryzenów jakiś 2016 r.

Inspiron 3542 - nawet nie ma matrycy FullHD o zgrozo.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Tak, będzie to mój jedyny laptop.

Pytam czy jedyny komputer, bo na uczelnie to lepiej zabierać lżejsze 14,x" które na baterii wytrzymają 5-6 godzin (nie nowej nawet).

Cytat

nie są warte zbyt dużej uwagi? 

Zdecydowanie, dałem za 2600 najsensowniejszy jaki znalazłem skoro taki podałeś budżet.

Opublikowano

Akurat z transportem komputera na uczelnie odnośnie wagi nie ma problemu. Bateria jeśli wystarczy na 3 - 4 godziny też spokojnie będzie mi odpowiadać. 2600 to już taka maksymalna kwota. Mimo wszystko jeszcze poszperam, jak to student szukam oszczędności wszędzie. Jeśli coś jeszcze wpadnie mi w oko wrzucę link w odpowiedzi. Dziękuję. 

Opublikowano (edytowane)

Zacznijmy od tego jakie ma wymagania AutoCad :

Cytat

Microsoft® Windows® 10 (64-bit) (wersja 1607 lub nowsza)

.NET Framework w wersji 4.7\

Zalecane: 3 GHz lub lepszy

Zalecamy procesory i3, i5, i7, Xeon w zależności od wielkości i złożoności rysunku

Zalecane: 4 GB V-RAM z przepustowością 106 GB/s oraz Obsługująca DirectX 11

Zalecana: 1920 x 1080 z kolorami True Color

Rozdzielczość 4K 3840 x 2160 obsługiwana na Windows 10 64-bit

Zalecane: 16 GB Ram

I takie ma wymagania, teraz poszukajcie lapka za 2,5k zł

https://www.olx.pl/oferta/laptop-do-gier-lenovo-y70-70-touch-17-3-i5-3-5ghz-960gtx-4gb-CID99-IDxUziN.html#acf19d52fe

https://www.olx.pl/oferta/laptop-dell-inspiron-17-5767-16gb-ram-480gb-ssd-stan-bardzo-dobry-CID99-IDy9HT5.html#acf19d52fe

https://www.olx.pl/oferta/laptop-acer-gaming-CID99-IDyni0e.html#acf19d52fe

https://www.olx.pl/oferta/asus-gl552v-do-gier-CID99-IDyRF17.html#acf19d52fe

https://www.olx.pl/oferta/asus-rog-strix-gl553-CID99-IDv7OTM.html#acf19d52fe - tylko zapytaj sie z jaką grafiką/ile ma vram ?

https://www.olx.pl/oferta/lenovo-y700-15isk-laptop-do-gier-16gb-ram-CID99-IDyyNUl.html#acf19d52fe

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
8 minut temu, AndyJaG napisał:

zacznijmy od tego jakie ma wymagania AutoCad :

.NET Framework w wersji 4.7\

Zalecamy procesory i3, i5, i7, Xeon w zależności od wielkości i złożoności rysunku

Zalecane: 16 GB Ram

i takie ma wymagania, teraz poszukajcie lapka za 2,5k zł

Nie wiem skąd tak wygórowane wymagania, gdzie nawet sam producent i licencjodawca programu - AutoDesk dla najbardziej skomplikowanych i dużych rysunków podaje wymagania o połowę mniejsze. 

Opublikowano (edytowane)

Ale błagam Cię nie tłumacz mi tego tylko podawaj wymagania oficjalne, ze strony producenta, a nie opisane w artykule. 
https://knowledge.autodesk.com/support/autocad/troubleshooting/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/System-requirements-for-AutoCAD-2016.html
Proszę, zapoznaj się z tymi podawanymi przez producenta i okaże się, że wcale nie są tak wzięte z kosmosu jak te podane przez Ciebie.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Wymagania sprzętowe i systemowe

Poniżej prezentujemy wymagania systemowe dla AutoCAD. Jeśli masz jakiekolwiek dodatkowe pytania – skontaktuj się z naszymi konsultantami.

Wymagania systemowe dla oprogramowania AutoCAD 2019

System operacyjny:

Microsoft® Windows® 8.1 z updatem KB2919355 (32-bit & 64-bit)

Microsoft® Windows® 7 SP1 z updatem KB4019990 (32-bit & 64-bit)

PrzeglądarkaGoogle Chrome

.NET Framework.NET Framework w wersji 4.7

Sprzętowe:

Procesor:

Minimum: 2.5-2.9 GHz

Karta graficzna:

Minimum: 1 GB V-RAM z przepustowością 29 GB/s oraz Obsługująca DirectX 11

Rozdzielczość wyświetlania

Minimum: 1360 x 768,

Pamięć RAM:

Minimum: 8 GB

Zalecane: 16 GB

Przestrzeń dyskowa:6 GB wolnego miejsca na dysku twardym do instalacji programu

Urządzenie wskazujące:Zgodne z MS-Mouse

Dodatkowe wymagania dotyczące dużych zestawów danych, chmury punktów oraz modelowania 3D

Pamięć RAM8 GB pamięci RAM lub więcej

Miejsce na dysku6 GB wolnego miejsca na dysku dostępnych, nie obejmuje wymogów instalacji

Karta graficznaKarta graficzna True Color 1920 x 1080 lub szybszy; Technologia Pixel Shader 3. 0 lub większa; Karta graficzna klasy stacji roboczej z obsługą technologii Direct3D ®

Uwaga: 64-bitowe systemy są wymagane jeśli chce się pracować na dużych zestawach danych, chmurze punktów lub modelować 3D.

Cytat

Dodatkowe wymagania specjalistycznych narzędzi:

NarzędzieDodatkowe Wymagania

Plant 3D

Tylko systemy 64-bitowe

Dodatkowa przestrzeń dyskowa: 8GB

Map 3D

Tylko systemy 64-bitowe

Dodatkowa przestrzeń dyskowa: 16GB

Pamięć RAM: 16GB

Architecture

Dodatkowa przestrzeń dyskowa: 10GB

Electrical

Dodatkowa przestrzeń dyskowa: 12GB

MEP

Dodatkowa przestrzeń dyskowa: 12GB

MechanicalBrak dodatkowych wymagań

Raster DesignBrak dodatkowych wymagań

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Patrząc na podawane propozycje moja jest najlepsza, https://www.olx.pl/oferta/asus-rog-gl752v-i5-6300hq-8gb-gtx960m-CID99-IDxVVon.html

Masz gwarancje, 17,3 cala podświetl. klawiatura, nówka dysk, gwarancja,  wszystko oryginał, pudełko zasilacz, matryca matowa idealna, lenovo y wogóle unikaj, delle mają katastrofalne klawiatury i touchpadu, o rozpadających sie przyciskach power w palmreście nie wspomnę :) 

Opublikowano (edytowane)

Po naprawieniu ok 11k laptopów raczej jestem innego zdania, jak chcesz mieć mocną obudowę raczej trzeba kupić Alienware, ale w tym asusie choc można spod klapki mieszać ramem i dyskiem, w pozostałych muszisz otwierać całą dolną obudowę(prócz akurat tego HP z linku) co np. w MSI serii GE GP GR GV kończy sie połamaniem plastików oraz gniazda słuchawkowego przez właścicieli tego sprzętu, w lenówkach Yxxx pada płyta główna tak że jest nienaprawialna, znana mi wada  konstrukcyjna, Hp ok, Acer ok choć brak dostepu do gratów.

Edytowane przez Almar Serwis Laptopów