artur.karp Opublikowano 26 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2019 Witam wszystkich serdecznie. Ostatnim czasem postanowiłem uruchomic i ulepszyc starego PC - Dell OptiPlex 790 dt Wymieniłem w nim dysk na SSD, dokupiłem RAMU (obecnie jest 8 GB), jest w nim zasilacz 250W oraz procesor Intel Core i3-2010 3.3GHz. Niestety ostatnią rzeczą jaką pomyślałem o ulepszeniu byla karta graficzna. Mój błąd wynikał z tego że na płycie głównej żadnej nie ma. Dlatego też o niej totalnie zapomniałem. Z racji że jest to bardzo wąska i niska jednostka mam problem z doborem jakiejkolwiek karty. Pod ręką miałem jedynie Gainward GF9400GT 510M DDR2 128 bit. Okazało się że jest zbyt "wysoka", to uniemożliwiło mi jej instalację. W głowę się bije i rozważam jaka karta się tam zmieści. Czy doświadczeni forumowicze pomogą w znalezieniu kompatybilnej karty? Może być używana. Istotą jest zdecydowanie niska cena. Nie potrzebuję nowoczesnych kart graficznych. W załączniku dodaje zdjęcie tyłu jednostki w celu uświadomienia powagi sytuacji. Pozdrawiam Cytuj
artur.karp Opublikowano 26 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2019 Wrzucam jeszcze zdjęcie wyżej wymienionej karty graficznej oraz tylnego wyjścia na złącza. Karta kilka cm za wysoka. Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2019 Cytat Niestety ostatnią rzeczą jaką pomyślałem o ulepszeniu byla karta graficzna. Mój błąd wynikał z tego że na płycie głównej żadnej nie ma. A będzie ci w ogóle potrzebne? do czego chcesz jej użyć (gry)? Cytuj
artur.karp Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2019 Głównie do CADa, ale przyznam że w wolnych weekendach lubię w coś pograć. Chyba jak każdy Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2019 (edytowane) EVGA GEFORCE GT 1030 2GB SC MSI GeForce GTX 1050 Low Profile 2GB GDDR5 MSI GeForce GTX 1050 Ti 4GT LP 4GB GDDR5 A ile chcesz wydać na grafikę? Edytowane 23 Kwietnia 2019 przez FxJ Cytuj
artur.karp Opublikowano 1 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2019 Budżet mocno ograniczony, max 400 zł więc zastanawiam się nad używana kartą Cytuj
amsokomputery Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Do tej kwoty GT 730 możesz kupić, możesz też popatrzyć na używane takie jak Quadro 600 Cytuj
Lorderon Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2019 W tym budżecie brałbym to: Karta Gigabyte GT1030 2GB Masz 2GB i całkiem świeże rozwiązanie. Do CADa sprawdzi się nieźle, a i w jakieś gierki pograsz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi