Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam
Po przestudiowaniu wielu forum kompletnie już nie wiem który wybrać:
Lenovo Ideapad 330-15 Ryzen 5/12GB/240/Win10 M540
HP 15 Ryzen 5-2500U/16GB/256/W10

Niepewność tkwi w kwestii ogólnej HP vs Lenovo i co lepiej t16GB RAM (8+8) z zintegrowaną Vega8 czy 12GB RAM (4+8) z dedykowaną AMD Radeon 240.

Ogólnie laptop będzie mi potrzebny do nie mega skomplikowanej pracy na corel draw i do obróbki filmów na magic plus.

Jeszcze dobrze byłoby żeby się nie przegrzewał chociaż za bardzo nie wiem jakie to ma znaczenie no i żeby bateria nie siadała po 2h. 

Z góry dziękuję za oświecenie.

Edytowane przez FxJ
  • FxJ zmienił(a) tytuł na HP vs Lenovo, RAM vs karta graficzna
Opublikowano

Pytanie, ty naprawdę rozważasz zakup jednego z tych? Ja bym je wrzucił na listę modeli których unikać!

Cytat

przestudiowaniu wielu forum

Jak tak źle na polskich to proponuję zajrzeć na zagraniczne.

Cytat

Z góry dziękuję za oświecenie.

Podrzuć konkrety to ci podrzucę coś co się nie rozleci do końca gwarancji ?

Opublikowano (edytowane)

Laptop nowy cena 2500-3000zł. Wiem że moje propozycje nie powalają ale to chyba wina budżetu ?

[1] Mężczyzna, dorosły, 40+
[2] Win10
[3] 15,6
[4] SSD
[5 a] 2500-3000zł

[5 b] Jak najdłużej ?

[5 c] Zakup w ciągu tygodnia
[6] Grafika aby corel się nie ciął a bateria żeby nie siadała po 2h
[7] full hd 1920
[8] Używany w domu i na wyjazdach zagranicznych (nie wiedziałem że jest potrzebna gwarancja zagranizna?:/

[9] Starsze Kilkuletnie gry typu Fifa, Battlefield

[10] Corel DrawX5, Magic Plus do obróbki filmów, ale wykorzystanie tych programów na poziomie średnim.

[11] Matowa matryca
[12] Nie mam osobistych preferencji. Miałem Asus i Samsung
[13] Lenovo Ideapad 330-15 Ryzen 5/12GB/240/Win10 M540
HP 15 Ryzen 5-2500U/16GB/256/W10

[12] Chyba moim największym dylematem jest wybór pomiędzy 16GB RAM (8+8) ze zintegrowaną grafiką Vega8 i SSD M.2 PCIa, a 12GB RAM (4+8) z dedykowaną AMD 540 SSD SATA. Nie znam się i nie wiem co będzie optymalne dla moich potrzeb.

Z góry dzięki za odpowiedź

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

nie wiedziałem że jest potrzebna gwarancja zagranizna

A jedziesz na Ukraine, Rosję ? ?

Jeśli byś mógł trochę więcej przeznaczyć to do obrabiania video lepiej celować w model z procesorami wysoko napięciowymi H.

Z matrycami IPS:

HP Pavilion 15 i5-8265U/8GB/256/Win10 MX150 IPS

HP Pavilion 15 i5-8265U/16GB/256/Win10 MX150 IPS

Ewentualnie jak byś samodzielnie dokupił dysk SSD to z wydajniejszymi procesorami:

HP Pavilion Gaming i5-8300H/8GB/1TB/Win10 GTX1050 (15-cx0007nw)

HP Pavilion Gaming i5-8300H/8GB/1TB/Win10 GTX1050 (15-cx0008nw)

Jest opcja załatwienia od HP vouchera rabatowego i dobrze by było jak byś się postarał go załatwić (nie jest to trudne).

Cytat

[4] SSD

Ważniejsze od tego by był SSD jest to jaki to jest dysk SSD ?

SSD_850_EVO_Cache_TurboWrite.png

Jeśli chodzi o pojemność to (na system) w 2019 r. opłaca się najbardziej kupować 500GB lub większe.

Opublikowano (edytowane)

Ta ostatnia propozycja jest mega konkretna jak dla mnie ale i cena też konkretna, tylko czy te 8GB RAM to nie za mało jak na taki "kombajnik"? Fakt na Grafice jest dodatkowe 4GB. HP Pavilion Gaming i5-8300H/8GB/1TB/Win10 GTX1050

Z kolei ta pierwsza HP Pavilion 15 i5-8265U/8GB/256/Win10 MX150 IPS ma podobne parametry nie licząc IPS, podświetlane klaw. i jakości obudowy jak moja koncepcja z Lenowo Lenovo Ideapad 330-15 Ryzen 5/12GB/240/Win10 M540 no i kwestia AMD czy Intel. Czy te ok.500zł różnicy daje mi coś w jakości działania Corela i Magic Plus?

A jak bym miał wybrać tylko między tymi co zasugerowałem to że względu na wydajność grafiki, szybkość i niezawodność konfiguracji to który byś mi polecił? 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

tylko czy te 8GB RAM to nie za mało jak na taki "kombajnik"

Zawsze będziesz mógł zmienić na 2x8GB, seria Omen ma zwykle 1x8GB + wolny slot.

Cytat

jak moja koncepcja z Lenowo

Jak polonez przy oplu.

Cytat

Czy te ok.500zł różnicy daje mi coś w jakości działania Corela i Magic Plus?

Dual Channel dla RAM-u - brak wlutowanego i lepsze chłodzenie.

Cytat

niezawodność konfiguracji to który byś mi polecił? 

Jak wybierać między dżuma a cholerą, ja nie zagwarantuje ci że wytrzymają 2 lata a co dopiero wydajności rozmawiać. To najtańsze budżetowe modele których szczerze radzę się wystrzegać.

Opublikowano

Oba maja podobnej wydajności procesory ale Acer jest nastawiony na gry i ma wydajniejszą kartę graficzną i jest odpowiednio cięższy mimo obudowy z tworzywa.

No i jest odpowiedni szerszy bo jego matryca ma szerokie ramki.