Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Chciałbym dokupić 2 dysk ssd do laptopa MSI Leopard GP63 8RE. Pojemność dysku jaka mnie interesuje to 500 lub 512 GB lub ewentualnie większy ale nie ma ciśnienia. Podstawowy dysk na systemy windows + linux oraz jakieś sterowniki to ADATA SX6000NP 256 GB. Z tego co widziałem to laptop posiada 2 złacza SSP M.2 NVMe PCIe Gen3, w tym jedno Combo. Teraz pytanie czy lepiej kupić lepszy dysk 500GB czy szukać czegoś  1TB? Dodatkowo w laptopie jest dysk HDD 1TB, wiec nie powinienem się martwić o miejsce, a tak jak pisałem dodatkowy 500GB powinno mi wystarczyć na programy i inne aplikacje jakie będę miał zainstalowane. Zastosowanie to programowanie, gry i inne jakieś podstawowe rzeczy, nie planuję montować filmów. Sądzę, ze mogę przeznaczyć 500-600 zł, co nie znaczy, że od razu mam wydawać całość, wolę kupić z głowa. Proszę o pomoc

Edytowane przez trime
  • FxJ zmienił(a) tytuł na SSD 500/512 GB dla MSI GP63 8RE Leopard
  • FxJ zmienił(a) tytuł na SSD M.2 500/512 GB dla MSI GP63 8RE Leopard
Opublikowano

Wybacz, ze tak dopytam. Przy codziennym użytkowaniu jest różnica między:

-NVMe a SATA

-różnymi NVMe

Rozumiem, że coś widać w testach syntetycznych, ale ciekawi mnie jak to faktycznie wygląda.

Wspomniałeś o radiatorze, zmieści się u mnie?

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Poczytaj np. kopiowanie dużego pliku (obraz ISO 40 GB).

Cytat

ale ciekawi mnie jak to faktycznie wygląda

Są szybsze dodatkowo NVMe omija chipset i dane są bezpośrednio transferowane procesor-dysk więc czasy dostępu są jeszcze niższe.

Cytat

Wspomniałeś o radiatorze, zmieści się u mnie?

Są różnej grubości wystarczy poszukać, zresztą radiator można zawsze papierem ściernym potraktować.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Aktualna sytuacja jest taka, na ssd mam 2 partycje, dysk C i D. Na dysku D mam jakieś programy. 

Mam pomysł taki, by dołożyć nowy dysk, przenieść na niego całą zawartość D (by ponownie nie instalować), następnie stary D połączyć z C. Efekt tego był by taki, że miałbym 1 partycję z starego SSD i jedną z nowego. Doprowadzi do jakiś konfliktów taka zabawa czy lepiej postawić wszystko od podstaw tzn format i instalacja systemu?

Opublikowano

Zakupiłem Samsunga Evo 970. aktualnie miejsca na dyski u mnie wyglądają tak: https://iv.pl/images/07228689392416765998.jpg

Mogę tutaj zamontować radiator na tego evo? Na wysokość od płyty głównej do ciepłowodów \ mocowania na ram mam 8mm, dysk jest mocowany na 3 mm więc 5mm na radiator jest + to co ewentualnie jest jeszcze wolne.  Ma większe znaczenie, który z tych poleconych przez Ciebie zakupie?

Opublikowano
Cytat

który z tych poleconych

To tylko lista poglądowa.

Jeśli widzisz potrzebę bo często kopiujesz duże paczki plików to czemu nie.

Kupuj jak najtańszy i rzecz jasna niski żeby się zmieścił na 100% bez potrzeby piłowania potem ?

Opublikowano

Problem jest, że nie każdy ma podane wymiary;) Raczej nie planuję kopiować dużych plików powiedział bym takie zwykłe używanie, czyli mam rozumieć, że raczej nie potrzebuję?