VLODI10 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Witam, Od 25 lat miałem tylko stacjonarki. Przyszedł czas na 1 laptopa.I w tym miejscu proszę serdecznie o waszą pomoc.. Szukam czegoś solidnego i niezamulającego do użytku domowego. używany będzie do takich rzeczy jak: ściąganie filmów, przeglądarka z wieloma otwartymi kartami na raz, jakaś muzyka w tle, typowo domowe zastosowania, moze czasami jakaś gra ale to w akurat najmniej ważne. generalnie ma być sprzęt solidny na lata. Zmieniam komputery jak juz się rozlecą. niech będzie z windowsem 15,6 przekątna. Powłoka matowa fajnie jak by miał napęd dvd koniecznie dysk ssd, min 250gb. Mam już zewnętrzny 2 TB. Wiec solo bez drugiego hhd. Fajnie jak by była mozliwością w miare upływu czasu dołożenia 2 dysku też ssd ram min 8GB I teraz moje przemyślenia. Skłaniam się ku dellowi min przez dobrą opinie o sprzęcie i dobry serwis. W pracy ma della stacjonarkę. Najlepiej z lini wyższej niż domowa . Podobno są solidniejsze więc myślę o vostro. Celowałem początkowo w procesor i3 potem w i5. I już sam nie wiem czy lepiej np i3 8 gen czy i5 ale np 7 gen. A może jednak inspiron ale z lepszą konfiguracją niż analogiczny vostro. ( vostro ma niby tą gwarancję z naprawą w domu od ręki) No i budżet ponizej 3000. Najlepiej te 2600-2700. I teraz pytanie czy trzymać się tak kurczowo tego della. Boję się ze patrząc tylko na konfigurację trafię w innych markach na jakieś typowo budżetowe linie a nie orientuję się w tym. Wpadł mi też w oko Huawei Matebook D. za 2699zł. Ma dobre opinie , fajny zgrabny ALE: brak wejścia LAN, brak czytnika kart SD, Brak klawiatury numerycznej. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2019 Pominąłeś konkrety. Cytat fajnie jak by miał napęd dvd To już zmierz ery płyt DVD, praktycznie już się nie spotyka laptopów z nagrywarkami, tylko niszowe modele zostały. Zewnętrzną nagrywarkę na USB dostaniesz już poniżej 80zł. Cytat nie wiem czy lepiej np i3 8 gen czy i5 ale np 7 gen Mają bardzo podobną wydajność przy czym nowe i3 są trochę szybsze. Cytat I teraz pytanie czy trzymać się tak kurczowo tego della. Tylko jak zwiększysz budżet bo one są odpowiednio droższe, dopłaca sie tu właśnie za serwis (Windowsa w wersji Pro też) oraz projekt tak wykonany żeby można było naprawić wszystko na miejscu a nawet samodzielnie 0 instrukcja serwisowa jest na stronie do pobrania. Dell Vostro 5581 i3-8145U/8GB/128SSD/Win10Pro - nowe następca 5571 Lenovo ThinkPad E580 i3-8130U/8GB/1TB/Win10P + ADATA XPG SX8200 240GB (NVMe) Cytuj
VLODI10 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) A co myślicie o tym. I o lenovo jako takim ?Lenovo Ideapad 330-15 i5-8250U/12GB/240/Win10 Edytowane 8 Stycznia 2019 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2019 Cytat I o lenovo jako takim ? Wszystko zależy od serii i modelu! Ideapady są słabiutkie, brylują podzespołami w specyfikacji ale już jakość matryc, wlutowany RAM, słaba plastikowa konstrukcja, brak slotu M.2 w 2019 r. - nie zachęca. Lenovo Ideapad 330s-15 Ryzen 5/8GB/1TB/Win10 + dołożenie dysku SSD M.2 i instalacja na czysto systemu. Tyle że to też niższa seria i też wlutowany RAM 4GB. Huawei MateBook D 15.6" i5-8250U/8GB/256GBSSD/Win10 - jest fajny ale możesz trafić na matryce z dużymi ulotami. HP Pavilion 15 i5-8250U/8GB/256/W10/IPS MX150 HP Pavilion 15 i5-8265U/8GB/256/Win10 MX150 IPS (nowy procesor) Jest opcja załatwienia vouchera promocyjnego na te, przynajmniej miałbyś wydajny sprzęt w niższej cenie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi