Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,
Od 25 lat miałem tylko stacjonarki. Przyszedł czas na 1 laptopa.I w tym miejscu proszę serdecznie o waszą pomoc..

Szukam czegoś solidnego i niezamulającego do użytku domowego.

• używany będzie do takich rzeczy jak:
  • ściąganie filmów, przeglądarka z wieloma otwartymi kartami na raz, jakaś muzyka w tle, typowo domowe zastosowania, moze czasami jakaś gra ale to w akurat najmniej ważne.
  • generalnie ma być sprzęt solidny na lata. Zmieniam komputery jak juz się rozlecą.
  • niech będzie z windowsem
  • 15,6 przekątna. Powłoka matowa
  • fajnie jak by miał napęd dvd
  • koniecznie dysk ssd, min 250gb. Mam już zewnętrzny 2 TB. Wiec solo bez drugiego hhd. Fajnie jak by była mozliwością w miare upływu czasu dołożenia 2 dysku też ssd
  • ram min 8GB

I teraz moje przemyślenia.

Skłaniam się ku dellowi min przez dobrą opinie o sprzęcie i dobry serwis. W pracy ma della stacjonarkę. Najlepiej z lini wyższej niż domowa . Podobno są solidniejsze więc myślę o vostro. Celowałem początkowo w procesor i3 potem w i5. I już sam nie wiem czy lepiej np i3 8 gen czy i5 ale np 7 gen. A może jednak inspiron ale z lepszą konfiguracją niż analogiczny vostro. ( vostro ma niby tą gwarancję z naprawą w domu od ręki) No i budżet ponizej 3000. Najlepiej te 2600-2700.

I teraz pytanie czy trzymać się tak kurczowo tego della. Boję się ze patrząc tylko na konfigurację trafię w innych markach na jakieś typowo budżetowe linie a nie orientuję się w tym.

Wpadł mi też w oko Huawei Matebook D. za 2699zł. Ma dobre opinie , fajny zgrabny ALE: brak wejścia LAN, brak czytnika kart SD, Brak klawiatury numerycznej.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Pominąłeś konkrety.

Cytat

fajnie jak by miał napęd dvd

To już zmierz ery płyt DVD, praktycznie już się nie spotyka laptopów z nagrywarkami, tylko niszowe modele zostały.

Zewnętrzną nagrywarkę na USB dostaniesz już poniżej 80zł.

Cytat

nie wiem czy lepiej np i3 8 gen czy i5 ale np 7 gen

Mają bardzo podobną wydajność przy czym nowe i3 są trochę szybsze.

Cytat

I teraz pytanie czy trzymać się tak kurczowo tego della.

Tylko jak zwiększysz budżet bo one są odpowiednio droższe, dopłaca sie tu właśnie za serwis (Windowsa w wersji Pro też) oraz projekt tak wykonany żeby można było naprawić wszystko na miejscu a nawet samodzielnie 0 instrukcja serwisowa jest na stronie do pobrania.

Dell Vostro 5581 i3-8145U/8GB/128SSD/Win10Pro - nowe następca 5571

Lenovo ThinkPad E580 i3-8130U/8GB/1TB/Win10P + ADATA XPG SX8200 240GB (NVMe)

Opublikowano
Cytat

I o lenovo jako takim ?

Wszystko zależy od serii i modelu! Ideapady są słabiutkie, brylują podzespołami w specyfikacji ale już jakość matryc, wlutowany RAM, słaba plastikowa konstrukcja, brak slotu M.2 w 2019 r. - nie zachęca.

Lenovo Ideapad 330s-15 Ryzen 5/8GB/1TB/Win10 + dołożenie dysku SSD M.2 i instalacja na czysto systemu.

Tyle że to też niższa seria i też wlutowany RAM 4GB.

Huawei MateBook D 15.6" i5-8250U/8GB/256GBSSD/Win10 - jest fajny ale możesz trafić na matryce z dużymi ulotami.

HP Pavilion 15 i5-8250U/8GB/256/W10/IPS MX150

HP Pavilion 15 i5-8265U/8GB/256/Win10 MX150 IPS (nowy procesor)

Jest opcja załatwienia vouchera promocyjnego na te, przynajmniej miałbyś wydajny sprzęt w niższej cenie.