Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry wszystkim, kłaniam się niziutko,

czy zechcecie Państwo pomóc w wyborze domowo-multimedialnego laptopa?

Oczywiście w miarę możliwości postaram się najpierw wypełnić ankietę.

[1] Osoba prywatna (30+).
[2] W zestawie z Windows 10. Moim głównym systemem będzie Linux (Ubuntu).
[3] 15,4"- 15,6”, waga nieistotna.
[4] Koniecznie z SSD min. 256 GB, bez napędu DVD.
[5 a] Kwota oscylująca wokół 3000 PLN, tylko nowe egzemplarze, bez dodatkowych akcesoriów (za wyjątkiem myszy bezprzewodowej).

[5 b] 5-10 lat. Mój obecny BENQ Joybook A53 daje radę od 10 lat, lecz powinien już odejść na zasłużoną emeryturę, więc nowy laptop będzie dla mnie jedynym używanym sprzętem.

[5 c] Zakup do 1-3 miesięcy.

[6] Oczekuję niegrzejącej się obudowy, cichego wiatraka przy codziennym użytkowaniu. Przedkładam wydajność nad żywotność baterii.
[7] Matryca matowa o rozdzielczości FHD, czyli 1920x1080.

[8] Używany wyłącznie na domowym stoliku.
[9] Bez gier.

[10] Mozilla Firefox (lubię trzymać 100-200 otwartych kart), Audacity (okazjonalne nagrywanie muzyki gitarowej), programy do konwersji filmów (AudioConverter, MKVToolNix etc. - być może okażą się zbędne, gdy będę mógł przez HDMI podłączyć TV Samsunga i wyświetlać filmy FHD bezpośrednio z laptopa).

[11] Bez specjalnych wymagań.
[12] Brak osobistych preferencyj. Do tej pory pracowałem na Lenovo, HP, Dell.
[13] Moje przykładowe typy:

Lenovo Ideapad 330-15 i5-8250U/12GB/480/Win10 MX150 - 3149zł

Huawei MateBook D 15.6" i5-8250U/8GB/256GBSSD/Win10 - 2699zł

[14] Liczę na zapas mocy procesora (może lepiej od razu coś z i5-8300H?), niedławiącej się pamięci RAM oraz nieślamazarnego dysku SSD.

Pozdrawiam

lidlu

Edytowane przez FxJ
Dodanie linków w punkcie 13.
Opublikowano (edytowane)
Cytat

[5 c] Zakup do 1-3 miesięcy.

No tak a teraz w styczniu będą targi CES 2019 i zaprezentują i ogłoszą trochę laptopów na 2019 r. Więc jak chcesz szukać to na max 2 tygodnie przed zakupem.

Cytat

Mozilla Firefox (lubię trzymać 100-200 otwartych kart)

Czyli 16GB (2x8) RAM ?

Cytat

Liczę na zapas mocy procesora (może lepiej od razu coś z i5-8300H?)

Niestety za 3000 nie kupisz żadnego dobrego modelu, sensowne od ok 3500zł się zaczynają bez dysków.

Jak byś dał radę finansowo dołożyć to śmiało np. do Lenovo Legion Y530-15 + Windows 10 używany w edycji "demo" (bez wpisywania klucza) skoro głównym ma być jakaś dystrybucja Linuxa.

Cytat

[...] niedławiącej się pamięci RAM oraz nieślamazarnego dysku SSD.

Czyli 8GB w jednej kości i jak zaczną spadać ceny RAM-u DDR4 (tak co najmniej o 30%) dołożenie kolejnej by działały razem w Dual Channel.

Jak chcesz naprawde szybki dysk SSD M.2 to kup typu PCIe NVMe np. ADATA XPG SX8200 240GB

Cytat

Kwota oscylująca wokół 3000 PLN

i5-8265U vs i5-8250U
https://ark.intel.com/compare/149088,124967

Acer Aspire 5 i5-8265U/8GB/1000/Win10 FHD MX130

HP Pavilion 15 i5-8265U/16GB/1TB/Win10 IPS + voucher rabatowy

I dołożyć do każdego dysk SSD M.2 (PCIe x2 zamiast x4) oba powinny mieć więc tez NVMe by działał tylko z niższymi max transferami (30-40%).

Crucial MX500 500GB (M.2 SATA AHCI) za 329zł a ceny cały czas spadają i będą spadać.

Edytowane przez FxJ
  • reaction_title_1 1
Opublikowano

Wybrałem tego Acera w standardowej konfiguracji - całkiem miło śmiga. Drażni mnie tylko jedna rzecz: w Windows 10 co minutę mam ustawione pobieranie tapety pulpitu z dysku HDD i ten skubaniec co minutę włącza się (słychać rozpędzający się talerz) i wyłącza. Próbowałem ogarnąć to zmianą w planie zasilania, ale na razie bez skutku. Co z tym zrobić? Czy takie działanie nie przysporzy jakichś problemów dyskowi, szybciej się nie zużyje?

Opublikowano
Cytat

Co z tym zrobić?

Ustaw wysoką wydajność, albo utwórz własny plan z opcja by był cały czas wł.

Albo nie trzymaj tapet na HDD ? Najlepsza opcja to dwa dyski SSD, w tym roku miejmy nadzieję że przewidywania się sprawdzą i ceny spadną nawet o połowę.

• reaction_title_1 1
Opublikowano

To na 100% pobieranie tapety co minutę, lecz sądziłem, iż dysk nie będzie się tak szybko wyłączał i włączał w kółko... Nie zamierzam przenosić tapet na SSD, gdyż potrzebuję wydzielić na nim partycje dla Linuksa.