Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] Dla brata, podstawówka - pierwszy laptop na dłuuużej
[2] Bez znaczenia czy z systemem czy bez.
[3] 17"3, a jeśli nie ma rozsądnych rozwiązań to mniejszy. Może ważyć dużo i nie być slim.
[4] SSD. Może być nawet samo SSD bez HDD.
[5 a] Do 4300, laptop nowy.

[5 b] Laptop na długo, około 5 lat.

[5 c] Jak najszybciej.
[6] Nie ma wielkiego znaczenia, ale lepiej żeby był w miarę solidny - nie musi być slim.
[7] Matowa, raczej IPS.
[8] Raczej w domu.
[9] Gry - na ten moment Minecraft ale brat z czasem zapewne zainteresuje się bardziej wymagającymi tytułami, chciałbym coś future-ready.

[10] Programy - nie dotyczy.

[11] Wymagania specjalne - Grafika 1050 minimum, chciałbym żeby laptop przy obciążeniu był możliwie jak najcichszy - czyli z efektywnym systemem chłodzenia.
[12] Osobiste preferencje - gdzieś kiedyś czytałem (może już nieaktualne) że Lenovo to szroty, że są problemy z throttlingiem. Nie mam też za dużo informacji nt. marek takich jak Hyperbook czy DreamMachines. W tych przypadkach wolałbym o krótkie wytłumaczenie.
[13] Aktualnie rozpatrywane modele:

Moim pierwszym wyborem był Dell G3, ale w paru recenzjach które czytałem wyszło że nie do końca jest optymalne chłodzenie w nim i strasznie wyje. Do tego podobno matryca jest średniej jakości (6bitowa?) i np. ciężko odróżnić ciemne włosy od tła.

Dlatego myślę nad innym modelem, ale nie jestem w ogóle obeznany w laptopach.
Tutaj niektóre z modeli które znalazłem i może ktoś mógłby któryś polecić? A może coś innego? Nie zamykam się do poniższych modeli ani do konkretnego sklepu:

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

W tej cenie możesz mieć model Hyperbook N85S [15cali] z i7-8750H i GTX1050TI. Do tego 8GB RAM i DYSK SSD 500GB, łącznie z zaawansowanym układem chłodzenia to będzie 4150zł, korzystając z kodu "nieidealny" otrzymasz dodatkowe 3% rabatu czyli łącznie wyjdzie 4025zł. 

- Ekran: 15,6" FullHD IPS 1920 x 1080 LED, Matowy
- Procesor: Intel Core™ i7-8750H 6 x 2.20 - 4.10GHz Turbo, 9MB L3 cache, UHD 630, 45W
- Karta Graficzna: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4GB GDDR5
- Klawiatura: Podświetlana klawiatura z serii N - Układ US, Full Color LED
- Pamięć RAM: 8 GB (1 x 8 DDR4 2666 MHz)
- Dysk SSD M.2: Western Digital SSD 500GB Blue M.2 2280 (read/write; 560/530MB/s)
- Dysk twardy 2,5": 0 Brak
- Sieć Bezprzewodowa WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 9260 (802.11 a/c) M.2 WLAN + Bluetooth
- System operacyjny: Brak
- Pasta termoprzewodząca Gelid GC-EXTREME na CPU oraz GPU (GRATIS !)
- Zaawansowany układ chłodzenia
- Pakiety Gwarancyjne: Standard - 24 miesiące Door to Door [+Dożywotnie wsparcie techniczne]
N85S.jpg

Opublikowano
Cytat

chciałbym żeby laptop przy obciążeniu był możliwie jak najcichszy - czyli z efektywnym systemem chłodzenia

Musisz zrobić undervolting - dotyczy wszystkich laptopów obecnie.

Cytat

Nie mam też za dużo informacji nt. marek takich jak Hyperbook czy DreamMachines. W tych przypadkach wolałbym o krótkie wytłumaczenie.

Brandowane kadłubki marki Clevo.

Cytat

Tutaj niektóre z modeli które znalazłem i może ktoś mógłby któryś polecić?

Żaden, jak ma być do grania to GTX 1050 Ti musi mieć.

https://www.komputronik.pl/product/523104/msi-ge73-raider-rgb-8re-491xpl.html - to jest świetna oferta

https://www.komputronik.pl/product/587962/hp-omen-15-dc0002nw-4ub49ea-.html - jest opcja zdobycia 650zł taniej ale musicie załatwić voucher

Opublikowano
Cytat

A nie macie jakiegoś 17" o podobnych parametrach?
Np. HYPERBOOK N87S [N871EK1] GTX 1050Ti?
Jak jest z dostępnością?

Niestety, model N87S z 1050TI nie będzie przez jakiś czas dostępny. Pewnie gdzieś do końca stycznia, ale mam dzisiaj dobry humor, mogę Ci zaproponować N87S, ale z kartą GTX1060[6GB] Podstawową konfigurację za 4500zł zamiast 4949zł. Możesz ją sobie w przyszłości rozbudowywać 

HYPERBOOK N87S [N871EP6] GTX 1060

- Montaż i testy konfiguracji: Profesjonalne testy wydajności podzespołów i jakości sprzętu
- Ekran: 17,3" IPS Full HD 1920 x 1080, Matowy, 90% sRGB
- Procesor: Intel Core™ i7-8750H 6 x 2.20 - 4.10GHz Turbo, 9MB L3 cache, UHD 630, 45W
- Karta Graficzna: NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB GDDR5
- Klawiatura: Podświetlana klawiatura z serii N - Układ US, Full Color LED
- Pamięć RAM: 8 GB (1 x ? DDR4 2666 MHz
- Dysk SSD M.2: Western Digital SSD 120GB Green M.2 2280 (read/write; 540/430MB/s)
- Sieć Bezprzewodowa WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 9260 (802.11 a/c) M.2 WLAN + Bluetooth
- System operacyjny: Brak
- Pasta termoprzewodząca Gelid GC-EXTREME na CPU oraz GPU (GRATIS !)
- Zaawansowany układ chłodzenia
- Pakiety Gwarancyjne: Standard - 24 miesiące Door to Door [+Dożywotnie wsparcie techniczne]