Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] Student 20 lat
[2] Razem z Win10
[3] 15-17" waga nie istotna
[4] SSD + HDD bez nagrywarki DVD
[5 a] Około 3500 maks 3800

[5 b] Mój jedyny laptop, będę używał aż będzie dawał radę, fajnie jeżeli udałoby się sprzedać za sensowną cenę za np. 3 lata

[5 c] Kupno ok do dwóch tygodni, chyba że na święta duże przeceny będą?
[6] Ciężko powiedzieć. Dobrze gdyby nie rozleciała się obudowa, bateria tak w granicach rozsądności, 3h przeglądając internet?
[7] Rozdzielczość 1920, nie wiem jaka jest różnica między IPS, nie będzie podłączany zewnętrzny monitor, bardzo rzadko tv do filmu
[8] Dom, uczelnia
[9] Miło by było pograć czasami w nowsze tytuły, jednak oczywiście nie oczekuję w tej cenie największych wymagań

[10] Programy takie jak Inventor 2018, Visual, Matlab muszą działać płynnie

Aktualnie zastanawiam się nad tymi dwoma laptopami. Ciężko mi się zdecydować między 15-17 cali ale ze względu na to, że muszę na nim projektować bardziej skłanialbym się do 17, a również filmy/seriale wygodniej by się oglądało. Przeczytałem gdzieś, że ten Acer potrafi się grzać mocno, to prawda? Różnica dysku SSD raczej wystarczy mi 120 GB. Dźwięk jest dużo lepszy w tym MSI? I jak z baterią w obu modelach, bo widzę, że Acer ma większy ekran a mniejszą baterię?

Acer Aspire 7 i5-8300H/8GB/120+1000/Win10 GTX1050 (NH.GXDEP.001)

MSI GV62 i5-8300H/8GB/240+1TB/Win10 GTX1050 (GV62 8RC-065PL)

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

chyba że na święta duże przeceny będą?

W black friday za bardzo na laptopy wyprzedaży nie było, więc i w święta szału nie będzie. W zasadzie będzie tylko to co się ostatnie z ostatnich grudniowych dostaw i to co się słabo sprzedawało.

Cytat

Student 20 lat

Laptop do projektowania 3d

Twój kierunek nie ma darmowych systemów z Microsoft Imagine Premium (dawniej Microsoft DreamSpark)? Jak byś załatwił to mógłbyś kupić z lepszą grafiką np.

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti + dołożyć dysk SSD M.2 (bez utraty gwarancji).

Cytat

Ciężko mi się zdecydować między 15-17 cali ale ze względu na to, że muszę na nim projektować

A myślałeś żeby dokupić monitor i zamontować do biurka? Tak miałbyś duży ekran i mobilny laptop.

AOC Q2790PQU (IPS) mógłbyś nawet kupić WQHD już z Displayport to byś miał 2x taką przestrzeń roboczą jak na FullHD.

Cytat

Różnica dysku SSD raczej wystarczy mi 120 GB.

ADATA XPG SX8200 240GB - x-kom / morele (tyle to kosztują dyski bez NVMe jak Samsung 860 EVO 250GB)

Samsung 970 EVO 250GB - x-kom / morele

SSD.PNG

Ja dysk 128GB kupowałem w 2013 r. za 450zł i w tej chwili mam dyski HDD jedynie zewnętrzne. Więc uwierz że tak małe dyski są całkowicie nieopłacalne, cena SSD z miesiąca na miesiąc spada o kilkanaście PLN.

Opublikowano

No właśnie nie mamy systemu z uczelni, monitor też odpada, to ten legion przekracza budżet :/ Zdecyduję się jednak na tego acera,  czy jest coś lepszego w tej cenie z 17"? I jeżeli sam dołożę do niego dysk to nie stracę gwarancji?

Opublikowano
Cytat

jeżeli sam dołożę do niego dysk to nie stracę gwarancji?

W żadnym nie stracisz, wszyscy pozwalają dokładać dyski SSD M.2 i RAM - bo robią to sklepy od lat.

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050 (81FV00VWPB) - jest jeszcze ale nie wiem z jaką matrycą.

Z 17-nastek tylko Omeny jeśli załatwisz voucher, ale uwierz nigdy nie zabieżesz tak dużego laptopa na uczelnie ?