Tusiek Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2018 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich użytkowników. Udało mi się dziś uzyskać voucher na zakup nowego laptopa HP, dlatego potrzebuję Waszej pomocy. Najpierw ankieta: [1] Dorosły facet, 30 lat, w związku z regulaminem wykorzystania vouchera - szukam nowego sprzętu, najlepiej na raty, zakup na osobę indywidualną. [2] Windows w cenie to dodatkowy atut. Jeśli jednak go nie będzie - zorganizuję we własnym zakresie, nie jest to czynnik determinujący decyzję o zakupie. [3] Szukam laptopa z matrycą 15,4"- 15,6”. [4] Na pewno będę potrzebował dysku SSD. Najlepiej PCIe NVMe. Mam świadomość że lepiej kupić go samemu oddzielnie - biorę to pod uwagę. Widziałem jednak oferty które niestety nie mają tańszego wariantu i dysk SSD musi być dołączony. [5a] Nie chciałbym wydać więcej niż 4000 zł. Oznacza to że szukam ofert do 4650 zł (650 zł wróci na konto). [5b] Chciałbym żeby sprzęt służył "zadaniom domowym" (filmy, muzyka, transmisje YT na żywo, pakiet office, może czasem jakaś gra) jak najdłużej - kilka lat. Będzie to naturalny następca mojego aktualnego laptopa Lenovo Ideapada Z500 który służył dzielnie ładnych parę lat. Główną motywacją zmiany jest zwiększenie prędkości internetu do 1 Gb/s - karta sieciowa aktualnego sprzętu obsługuje max 100 Mb/s a karta WiFi USB jest bardzo niewygodna i mało stabilna. Jeśli chodzi o gry - posiadam konsolę Xbox one S ( niedługo będzie One X) i jest to moja główna platforma do grania. [5c] Voucher został wygenerowany dziś, dlatego chciałbym sprzęt kupić jak najszybciej. Maksymalnie mam 60 dni na jego realizację. [6] Jakość wykonania jest istotna ale wyżej stawiam osiągi - laptop i tak będzie pracował w domu, w delikatnych warunkach:) [7] Obstawiam że jakikolwiek nowy sprzęt będzie miał lepszą matrycę niż mój wiekowy laptop z którego aktualnie korzystam:) Jednak czytając opinie kolegów i koleżanek - dobrze byłoby mieć matrycę IPS. [8] 95% czasu sprzęt będzie służył jako mobilny komputer stacjonarny:) - będę go używał w domu, na biurku, czasem zabiorę do sypialni. [9] Nie grałem dotychczas na laptopie - ale to dlatego że był za słaby:) Dalej będę grał na konsoli ale jeśli wyjdzie jakiś tytuł tylko na PC fajnie byłoby mieć możliwość jego uruchomienia w dobrych detalach. Dlatego myślę że GTX 1050 Ti będzie dobrym kompromisem pomiędzy ceną a osiągami których oczekuję. [10] Pakiet office, bardzo amatorsko - Adobe Ps. [11] Fajnie byłoby gdyby laptop miał dobrą kartę sieciową - chciałbym ten 1 Gb/s wykorzystać jak najlepiej. [12] W związku z posiadaniem vouchera - w grę wchodzą tylko nowe laptopy HP. [13] Dużo czytałem, patrzyłem, analizowałem i mam mętlik w głowie:) Nie wiem jaki kierunek wybrać: czy i5-8300H + 1050Ti (nowszy Omen) czy może jednak i7-7700HQ + 1050Ti (starszy omen). Która konfiguracja powinna posłużyć dłużej? konkretne przykłady:nowszy Omen z MM i5-8300H/8GB/1TB+128GB SSD/GTX1050Ti/Win10H za 4599 złstarszy Omen z X-KOM i7-7700HQ/8GB/1TB/Win10 GTX1050Ti za 4099 zł - tutaj musiałbym dokupić jeszcze dobry dysk SSD (Samsung EVO). Nowszego Omena znalazłem jeszcze na stronie ale.pl za 4300 zł ale nie znam tego serwisu i nie wiem czy jest sprawdzony. A może, tak zupełnie przewrotnie wybrać opcję budżetową? HP Pavilion Power i5-8300H/8GB/1TB GTX1050 za 2999 zł. Zwrot od HP trochę mniejszy ale akurat wystarczyłby na SSD. Drodzy koledzy i koleżanki - pomóżcie proszę:) Może jest jakiś totalnie inny sprzęt który gdzieś mi umknął? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 9 Listopada 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2018 Cytat Oznacza to że szukam ofert do 4650 zł (650 zł wróci na konto). Mi nie musisz tego tłumaczyć ? Właśnie lekko zaktualizowałem listę. Cytat Która konfiguracja powinna posłużyć dłużej? W nowym na plus podwójne zawiasy matrycy. Cytat A może, tak zupełnie przewrotnie wybrać opcję budżetową? Nie, nie nie - to najgorsza opcja. Cytat Może jest jakiś totalnie inny sprzęt który gdzieś mi umknął? HP Omen 15-ce011nw i7-7700HQ/8GB/1TB/GTX1060/Win10 - 4797zł (z ekspozycji)? Na pewno trochę poprawiony więc na plus tutaj. Cytuj
Tusiek Opublikowano 9 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2018 (edytowane) Nie wiem na ile to prawda a na ile po prostu opinia konsultanta ale pytałem dziś na infolinii o sprzęt outletowy / z ekspozycji. Pan stwierdził że takie laptopy nie kwalifikują się do programu z voucherami. Zapytałem więc o definicję nowego sprzętu, bo przecież ten nie miał jeszcze właściciela. Pan wspomniał że nowy = nieużuwany, więc za laptopa z ekspozycji zwrot się nie należy. Znalazłem jeszcze coś takiego: HP Pavilion Gaming i5-8300H/8G/256PCIe/W10 1050Ti (15-cx0005nw / 4UF92EA) - może udałoby się uzgodnić żeby cena została zwiększona do 4001 zł:) Czy ten sprzęt jest ok? Dużo różni się od Omenów? Podoba mi się że ma "cywilny" wygląd, niegamingowy. Edytowane 10 Listopada 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Cytat Znalazłem jeszcze coś takiego Tyle że był na liście od dłuższego czasu ? https://laptopmedia.com/review/hp-pavilion-gaming-15-2018-review-a-strong-contender-in-the-middle-gaming-range/ Tańszy brak serii Omen, okrojonej o DisplyPort, w teście ma inną matrycę (matryca 144Hz - inna konfiguracja). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi