Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie wszystkich użytkowników. Udało mi się dziś uzyskać voucher na zakup nowego laptopa HP, dlatego potrzebuję Waszej pomocy.

Najpierw ankieta:
[1] Dorosły facet, 30 lat, w związku z regulaminem wykorzystania vouchera - szukam nowego sprzętu, najlepiej na raty, zakup na osobę indywidualną.

[2] Windows w cenie to dodatkowy atut. Jeśli jednak go nie będzie - zorganizuję we własnym zakresie, nie jest to czynnik determinujący decyzję o zakupie.

[3] Szukam laptopa z matrycą 15,4"- 15,6”.

[4] Na pewno będę potrzebował dysku SSD. Najlepiej PCIe NVMe. Mam świadomość że lepiej kupić go samemu oddzielnie - biorę to pod uwagę. Widziałem jednak oferty które niestety nie mają tańszego wariantu i dysk SSD musi być dołączony. 

[5a] Nie chciałbym wydać więcej niż 4000 zł. Oznacza to że szukam ofert do 4650 zł (650 zł wróci na konto)

[5b] Chciałbym żeby sprzęt służył "zadaniom domowym" (filmy, muzyka, transmisje YT na żywo, pakiet office, może czasem jakaś gra) jak najdłużej - kilka lat. Będzie to naturalny następca mojego aktualnego laptopa Lenovo Ideapada  Z500 który służył dzielnie ładnych parę lat. Główną motywacją zmiany jest zwiększenie prędkości internetu do 1 Gb/s - karta sieciowa aktualnego sprzętu obsługuje max 100 Mb/s a karta WiFi USB jest bardzo niewygodna i mało stabilna. Jeśli chodzi o gry - posiadam konsolę Xbox one S ( niedługo będzie One X) i jest to moja główna platforma do grania.

[5c] Voucher został wygenerowany dziś, dlatego chciałbym sprzęt kupić jak najszybciej. Maksymalnie mam 60 dni na jego realizację.

[6] Jakość wykonania jest istotna ale wyżej stawiam osiągi - laptop i tak będzie pracował w domu, w delikatnych warunkach:)

[7] Obstawiam że jakikolwiek nowy sprzęt będzie miał lepszą matrycę niż mój wiekowy laptop z którego aktualnie korzystam:) Jednak czytając opinie kolegów i koleżanek - dobrze byłoby mieć matrycę IPS.

[8] 95% czasu sprzęt będzie służył jako mobilny komputer stacjonarny:) - będę go używał w domu, na biurku, czasem zabiorę do sypialni.

[9] Nie grałem dotychczas na laptopie - ale to dlatego że był za słaby:) Dalej będę grał na konsoli ale jeśli wyjdzie jakiś tytuł tylko na PC fajnie byłoby mieć możliwość jego uruchomienia w dobrych detalach. Dlatego myślę że GTX 1050 Ti będzie dobrym kompromisem pomiędzy ceną a osiągami których oczekuję.

[10] Pakiet office, bardzo amatorsko - Adobe Ps.

[11] Fajnie byłoby gdyby laptop miał dobrą kartę sieciową - chciałbym ten 1 Gb/s wykorzystać jak najlepiej

[12] W związku z posiadaniem vouchera - w grę wchodzą tylko nowe laptopy HP.

[13] Dużo czytałem, patrzyłem, analizowałem i mam mętlik w głowie:) Nie wiem jaki kierunek wybrać: czy i5-8300H + 1050Ti (nowszy Omen) czy może jednak i7-7700HQ + 1050Ti (starszy omen). Która konfiguracja powinna posłużyć dłużej?
konkretne przykłady:
nowszy Omen z MM i5-8300H/8GB/1TB+128GB SSD/GTX1050Ti/Win10H za 4599 zł
starszy Omen z X-KOM i7-7700HQ/8GB/1TB/Win10 GTX1050Ti za 4099 zł - tutaj musiałbym dokupić jeszcze dobry dysk SSD (Samsung EVO).

Nowszego Omena znalazłem jeszcze na stronie ale.pl za 4300 zł ale nie znam tego serwisu i nie wiem czy jest sprawdzony.

A może, tak zupełnie przewrotnie wybrać opcję budżetową? HP Pavilion Power i5-8300H/8GB/1TB GTX1050 za 2999 zł. Zwrot od HP trochę mniejszy ale akurat wystarczyłby na SSD. 

Drodzy koledzy i koleżanki - pomóżcie proszę:) Może jest jakiś totalnie inny sprzęt który gdzieś mi umknął?

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Oznacza to że szukam ofert do 4650 zł (650 zł wróci na konto). 

Mi nie musisz tego tłumaczyć ? Właśnie lekko zaktualizowałem listę.

Cytat

Która konfiguracja powinna posłużyć dłużej?

W nowym na plus podwójne zawiasy matrycy.

Cytat

A może, tak zupełnie przewrotnie wybrać opcję budżetową?

Nie, nie nie - to najgorsza opcja.

Cytat

Może jest jakiś totalnie inny sprzęt który gdzieś mi umknął?

HP Omen 15-ce011nw i7-7700HQ/8GB/1TB/GTX1060/Win10 - 4797zł (z ekspozycji)?

Na pewno trochę poprawiony więc na plus tutaj.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem na ile to prawda a na ile po prostu opinia konsultanta ale pytałem dziś na infolinii o sprzęt outletowy / z ekspozycji. Pan stwierdził że takie laptopy nie kwalifikują się do programu z voucherami. Zapytałem więc o definicję nowego sprzętu, bo przecież ten nie miał jeszcze właściciela. Pan wspomniał że nowy = nieużuwany, więc za laptopa z ekspozycji zwrot się nie należy.

Znalazłem jeszcze coś takiego: HP Pavilion Gaming i5-8300H/8G/256PCIe/W10 1050Ti (15-cx0005nw / 4UF92EA) - może udałoby się uzgodnić żeby cena została zwiększona do 4001 zł:) Czy ten sprzęt jest ok? Dużo różni się od Omenów? Podoba mi się że ma "cywilny" wygląd, niegamingowy.

Edytowane przez FxJ