Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne towarzystwo. Tytuł tematu nudny i tak powtarzalny, że szłoby książki pisać ale wciąż szukam i szukam swojego ideału. Właściwie wydaje mi się, że wszystkie opcje już rozpatrzyłem ale spróbuję poradzić się Was i zobaczymy czy coś nowego się urodzi.

[1] Dorosły, raty 0% (obecnie biednie z takimi, ale zbliżają się święta i wytrzymam ten miesiąc w razie potrzeby)
[2] Bez systemu Windows 10, jeśli będzie w cenie to i tak go wyrzucę. Zostaję przy Win7 + Linux
[3] Matryca - 14" - 15,6”, waga bez znaczenia ale im mniej tym lepiej. Rozpatruję ultrabooki ale raczej stawiam wydajność nad mobilność.

[4] Dysk HDD 1TB + samodzielne kupno i montaż SSD M.2./NVMe (w ten temat się jeszcze nie zagłębiałem więc wszelkie rady mile widziane)
[5 a] Kwota przeznaczona na laptopa to około 4000zł plus dysk SSD. Nie jest to kwota ostateczna ale muszę mieć solidne argumenty żeby dać 4500 czy 5000 (chłodzenie, matryca, gwarancja, jakość wykonania, klawiatura)

[5 b] Obecny laptop wysłużył mi 7 lat, liczę że i ten tyle pociągnie.

[5 c] Zamierzam kupić laptop maksymalnie do końca stycznia. Jestem w stanie go kupić i już, ale liczę na jakieś zmiany na rynku pod koniec roku plus ciekawe oferty w okolicach świąt.
[6] Priorytetem jest dla mnie wydajność przy dobrej jakości wykonania. Przekładam lepszy procesor nad aluminiowym wykonaniem lecz i tym drugim nie pogardzę. Laptop ma być na lata więc nie chcę stawiać na rozwiązania niskonapięciowe bo niewiadomo czy za 2 lata wciąż będą spełniały moje wymagania i solidne wykonanie nie przełoży się na bardziej wydajną pracę.
[7] Minimalna rozdzielczość to FullHD ale marzy mi się przynajmniej 2K. Jestem fanatykiem wysokiej rozdzielczości w IPS z pięknie odwzorowanymi kolorami lecz nie mam przekonania co do błysku/matu - obie mają plusy i minusy.
[8] Użytkowanie głównie w pomieszczeniach zamkniętych, zdarzy się otwarta przestrzeń.
[9] Gry - nie kupuję go do tego celu, ale mogę chcieć z czasem odpalić jakiegoś Minecraft'a pod Pythonowe skrypty czy jakąś gierkę dla relaksu. Z tego co ustaliłem, 1050 (bez Ti) będzie wystarczająca.

[10] Programy - główny cel laptopa kodowanie więc Intellij itp będą wiodły prym.

[11] Wymagania specjalne - podświetlana klawiatura to podstawa, port HDMI, im więcej portów USB tym lepiej, przyszłościowo Thunderbolt. Im lepsza matryca i cichsza praca tym lepiej. OBOWIĄZKOWO 16GB i raczej nie chciałbym procesora niskonapięciowego o czym wspomniałem wcześniej, 8300H to minimum choć skłaniam się powoli do 8750H. W duecie z 1050 jest trochę przesadzony ale myślę, że odpowiedni do moich wymagań.
[12] Osobiste preferencje - brak gamingowego wyglądu, czerwonego podświetlenia jak w laptopie na komunie. Duże klawisze strzałek byłyby mile widziane, nad klawiaturą numeryczną się waham więc zobaczymy.

[13] Aktualnie rozpatrywane modele: Lenovo Legion Y530... i w sumie tyle.

Szukam laptopa ponad miesiąc więc liczę na miłą dyskusję ;)

Opublikowano

Pokończyły się.

Cytat

Bez systemu Windows 10

Można powiedzieć 10.6 już, czysta instalacja + najnowsze sterowniki nigdy nie sprawia problemów.

Cytat

ale liczę na jakieś zmiany na rynku pod koniec roku

Dolar na razie idzie górę, jedynie jak by się pojawiło więcej z Ryzenami U i nowe z Ryzenami H.

Cytat

Zamierzam kupić laptop maksymalnie do końca stycznia
Lenovo Legion Y530... i w sumie tyle.

Będzie jeszcze lepsza konfiguracja Y730-15

Cytat

Jestem fanatykiem wysokiej rozdzielczości w IPS z pięknie odwzorowanymi kolorami

Niestety ale zwykle matryce FHD mają 30 PIN a 4K już 40 PIN, a WQHD (1440p) to domena 14" i 17" tylko. Więc ze zmianą w przyszłości było by słabo.

Cytat

Obecny laptop wysłużył mi 7 lat, liczę że i ten tyle pociągnie.

Dell Inspiron G5 i5-8300H/8GB/256/Win10 GTX1050Ti

Dell Inspiron G5 i7-8750H/8G/128+1000/Win10 GTX1050Ti

To celuj już w 6 rdzenie, Dell jako jeden z niewielu Thunderboolt 3 (z USB-C).

Opublikowano

Lenovo Legion Y530 to dobry wybór, chyba że poczekasz na Y730. przy okazji teraz jest w lenovo akcja premium care, to jest gwarancja naprawy laptopa w 5 dni albo zwrot kasy i naprawiony laptop. jak się zdecydujesz to trzeba się zarejestrować. 

Opublikowano
Dnia 9.11.2018 o 21:34, FxJ napisał:

Można powiedzieć 10.6 już, czysta instalacja + najnowsze sterowniki nigdy nie sprawia problemów. 

Niestety ale zwykle matryce FHD mają 30 PIN a 4K już 40 PIN, a WQHD (1440p) to domena 14" i 17" tylko. Więc ze zmianą w przyszłości było by słabo.

Dell Inspiron G5 i5-8300H/8GB/256/Win10 GTX1050Ti

Dell Inspiron G5 i7-8750H/8G/128+1000/Win10 GTX1050Ti

To celuj już w 6 rdzenie, Dell jako jeden z niewielu Thunderboolt 3 (z USB-C).

Cenię sobie prywatność gdzie Windows 10 takiego pojęcia nie zna. Poza tym jakoś mało intuicyjny jest dla mnie Windows 10, ciężko mi tam cokolwiek znaleźć, póki się da chciałbym zostać na 7 więc nie chcę w nowym laptopie podbijać ceny systemem.

Dobrze wiedzieć. Cały czas się waham nad tymi niskonapięciowymi ale za to z większą rozdzielczością, nie miałby tu ktoś ochoty użyć argumentów skłaniających mnie do serii U? Nie jestem pewien czy w dłuższej perspektywie ich wydajność będzie zadowalająca ale może się mylę.

Ostatnio mocno się nastawiłem na Della G7, niestety niedostępnego w EU. Niby to samo co G5 ale podobno lepsza jakość wykonania i lepsze chłodzenie. Jak wygląda G5 w porównaniu do Y530? Matryca, chłodzenie? Na plus na pewno byłaby gwarancja Dell>Lenovo ale co poza tym?

Dnia 10.11.2018 o 09:48, becia napisał:

Lenovo Legion Y530 to dobry wybór, chyba że poczekasz na Y730. przy okazji teraz jest w lenovo akcja premium care, to jest gwarancja naprawy laptopa w 5 dni albo zwrot kasy i naprawiony laptop. jak się zdecydujesz to trzeba się zarejestrować. 

Czekam czekam, ale bardziej z nadzieją na obniżenie cen Y530 przez debiut Y730. Lenovo Premium Care brzmi nieźle, niestety (co nie jest nigdzie poruszane) ma ważność tylko do końca roku 2019 (niezależnie kiedy kupisz laptopa), dalsza część gwarancji obowiązuje na standardowych zasadach.

15 godzin temu, FxJ napisał:

W każdym laptopie z procesorem intela "HQ/H" warto zrobić undervolting.

Przy okazji podrzucę bo własnie dla kogoś założyłem.

Temat mi obcy, poczytam.

Opublikowano

Z tego co widzę matryca w G5 nie dorasta do pięt tej w Lenovo (tej lepszej) więc raczej odpada (62% vs 95% sRGB, 46% vs 74% AdobeRGB) . Również droższe Vostro 7580 słabo stoją pod tym względem... Chyba jestem skazany na Lenovo Y530 (8750H, 16GB, GTX1050) i nic lepszego w tej cenie nie dostanę (ok.5000zł).

Poniżej zamieszczam listę numerów seryjnych laptopów Lenovo Legion Y530 posiadających matrycę 144Hz. Jeśli dostanę listę z modelami posiadającymi lepsze matryce 60Hz to również wrzucę.

• 81FV00JAPB
  • 81FV00JHPB
  • 81FV00JBPB
  • 81FV00JCPB
  • 81FV00JDPB
  • 81FV00JUPB
  • 81FV00JEPB
  • 81FV00JRPB
  • 81FV00VYPB
  • 81FV00Y4PB
  • 81FV00Y1PB
  • 81FV00VBPB