Bartek93snk Opublikowano 3 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2018 (edytowane) Witam, Mam prośbę- proszę o pomoc w doborze laptopa do 2500zł dla 14-latki, czyli głównie oglądanie filmów, przeglądanie internetu, robienie prezentacji. Do LO chce iść na profil informatyczny, więc nie wiem czy jakieś programy tam wejdą, więc przydałoby się popatrzeć troszkę przyszłościowo. Powinien też obsłużyć photoshopy i inne programy lekko obciążające grafikę. 1. Jeden z ważniejszych warunków to trwałość i żywotność - dzieciak ma tendencje do niszczenia np. w tablecie pęknięty ekran (wiem, jak przywali o kant to dobry Boże nie pomoże), ciągła wymiana ładowarek albo przewodów do ładowarek w telefonie itp. Chcę, żeby laptop podziałał (przy dobrym użytkowaniu) minimum 6-7 latek i dalej nadawał się do oglądania filmów i przeglądania internetu. Nie orientuje się teraz kompletnie w laptopach, ale wiem, że DELL kiedyś takie laptopy robił no i szło względnie tanio wymienić podzespoły. 2. Szybkość w działaniu: - wydaje mi się w obecnych czasach 8GB ramu to minimum? - dysk SSD 256 GB + dodatkowa kieszeń na wsadzenia obok talerzówki HDD, bo zapcha go sweet fociami i będzie przysłowiowa lipa, no albo od razu z jakimś dyskiem dodatkowym 500 GB? No chyba, że to przekracza budżet to odpuszczam, ale zależałoby mi na tym. - przynajmniej intel core i5, minimum 4 rdzeniowy (tu nie jestem na bieżąco w ogóle, więc jestem podatny na sugestie). 3. Tak jak wspomniałem, photoshopy i te inne sprawy, a może dzieciak nawróci się i zacznie troszkę grać w mniej wymagające gry - jakaś dodatkowa karta graficzna niezintegrowana (nie musi być to super wydajna karta do wiedźmina III) – czyli niskie wymagania. 4. Bym zapomniał - wyświetlacz minimum 15,6" ale nie większy niż 17" - żeby był poręczny, ale nie trzeba zwracać szczególnej uwagi na wagę. Co do rozdzielczości to nie mam pojęcia, ja mam 15,6" 1366x768 w swoim MSI i nie narzekam. Miło by było mieć matową matrycę, ale nie jest to warunek konieczny. Dość szerokie kąty widzenia, żeby oglądnąć film normalnie, a nie 10 razy z łóżka wstawać żeby ustawić dobry kąt w laptopie tak aby główka była idealnie prostopadle do monitora :), matryce IPS chyba drogie są, więc jak się nie mieści w budżecie to też nie ma co przesadzać. 5. System operacyjny- jak podwyższa cenę zestawu to dziękuję bardzo. Ważne żeby bez problemu można było wgrać albo widnows 7 albo 10 (u Was dowiedziałem się, że laptopy po 2017 już windows 7 nie obsłgują ? ) 6. Napęd dvd koniecznie musi być. 7. Bateria wiadomo- im dłużej trzyma tym lepiej. 8. Będzie torba, myszka w tej cenie to super, jeśli nie no to trudno. 9. Laptopy tylko nowe. 10. Zakup chciałbym zrealizować w ciągu miesiąca – no chyba, że przewidujecie, że za chwile laptopy zaczną mocno tanieć, bo wchodzi jakaś nowa generacja itp. To co mi się udało znaleźć (troszeczkę wykroczyłem przy dellu za założony budżet ? także tam +50zł ujdzie :D): 1. DELL Inspiron 3576 i5-8250U 8GB 256SSD AMD2GB FHD - pytanie, system operacyjny Linux? Da się wgrać windowsa 7/10 bez utraty gwarancji itd.? 2. Laptop Lenovo 320 i5 8GB 256GB SSD 15.6 FHD MX150 Edytowane 3 Listopada 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 3 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2018 Cytat Jeden z ważniejszych warunków to trwałość i żywotność W tym przedziale cenowym tylko budżetowe plastiki. Cytat wydaje mi się w obecnych czasach 8GB ramu to minimum? Standard, ale dobrze by miał opcje zamontowanie drugiej kości RAM. Cytat co do rozdzielczości to nie mam pojęcia, ja mam 15,6" 1366x768 w swoim MSI i nie narzekam. Standard obecnie to rozdzielczość FullHD tak jak każdy filmik na YT. Cytat no chyba, że przewidujecie, że za chwile laptopy zaczną mocno tanieć Na to się nie zapowiada, intel ma problemy z dostawami obecnej generacji a premiery przyszłych się nawet przesunęły zaś jeśli chodzi o AMD Ryzen to na razie nie pokazali jakichś lepszych konstrukcji. HUAWEI MateBook D i5-8250U/8GB/256GB SSD/INT/Win10H Szary HUAWEI MateBook D i5-8250U/8GB/1TB+128GB SSD/MX150/Win10H Szary HUAWEI MateBook D (53010EMG) i5-8250U 8GB 256GB SSD GFMX150 W10 Z lepszą obudową masz tylko te. Huawei MateBook D 14" AMD Ryzen 5-2500U - 8GB RAM - 256GB Dysk ASUS VivoBook 15 R504ZA Ryzen 5/8GB/240SSD+1TB/Win10 Ryzeny mają wydajne grafiki zintegrowane Cytuj
FxJ Opublikowano 3 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2018 Cytat troszeczkę wykroczyłem przy dellu za założony budżet Ten dedykowany Radeon jest minimalnie lepszy od integry intela tylko dlatego że ma własną pamięć (2GB GGDDR5). Ale przegrywa sromotnie z integrami Vega 8/10 w mobilnych procesorach Ryzen. Cytat pytanie, system operacyjny Linux? Da się wgrać windowsa 7/10 bez utraty gwarancji itd.? Możesz wgrać jaki chcesz system, nie ma gwarancji na oprogramowanie. Cytat Ważne żeby bez problemu można było wgrać albo widnows 7 albo 10 (u Was dowiedziałem się, że laptopy po 2017 już windows 7 nie obsłgują ? ) Windows 7 jest praktycznie martwy, w nielicznych można go wgrać ale nie bez kombinowania. Jedynie Windows 10 a konkretnie Windows 10.6 jest teraz w sprzedaży. Cytuj
Bartek93snk Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2018 Dzięki wielkie za odpowiedź. W takim razie z pierwszego postulatu pozostawiam tylko żywotność, niech będzie plastik ?, ale żywotności na 6-7 lat do przodu to zapewne nie da się sprawdzić, można tylko polegać na konkretnej marce i to nie zawsze. Natomiast co do zaprezentowanych laptopów, niestety nie mają napędu DVD, co je niestety dyskwalifikuje. 46 minut temu, FxJ napisał: Ryzeny mają wydajne grafiki zintegrowane Rzeczywiście dobrze wychodzą, nie miałem o tym pojęcia. Dzięki wielkie, poszukam czegoś jeszcze. Jednak będę się chyba skłaniał do tych dwóch co wstawiłem. Byłbyś w stanie mi coś doradzić jeszcze pomiędzy tymi dwoma egzemplarzami? Geforce w tym lenovo widzę, że jest lepszy niż Vega 8 no i Radeon w dellu, dlatego chyba będę stawiał na lenovo, ale może masz jakieś zastrzeżenia do niego, aby go nie brać? Dzięki wielkie jeszcze raz za podpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj
FxJ Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2018 Cytat Natomiast co do zaprezentowanych laptopów, niestety nie mają napędu DVD, co je niestety dyskwalifikuje. Co proszę? Jak praktycznie nikt nie produkuje już nagrywarek kilka lat i będzie problem by kupić płytę CD/DVD. https://www.newsweek.pl/sony-konczy-z-produkcja-napedow-optycznych-dla-pecetow/hvmklfd https://pclab.pl/news69792.html https://xxx.kopalniawiedzy.pl/Taiyo-Yuden-nosnik-optyczny-plyta-CD-DVD-Blu-ray,22582 Niebawem jeśli będzie coś sprzedawane to na kartach ale raczej trzeba się spodziewać że będzie dystrybuowane wszystko przez internet. Markową zewnętrzną nagrywarkę na USB Lite-Ona dostaniesz już poniżej 80zł. Cytat Byłbyś w stanie mi coś doradzić jeszcze pomiędzy tymi dwoma egzemplarzami A co z brakiem systemu w Dellu? Cytat Geforce w tym lenovo widzę, że jest lepszy niż Vega 8 no i Radeon w dellu, dlatego chyba będę stawiał na lenovo, ale może masz jakieś zastrzeżenia do niego, aby go nie brać? Tandeta jakościowa, gówno plastik który może nie wytrzymać do końca gwarancji. Typowa chińska tandeta, po co wydajna grafika (MaxQ) jak się klapa matrycy odklei od plastikowej obudowy. Cytuj
Bartek93snk Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2018 Dzięki wielkie za takie spojrzenie na sprawę. 1 godzinę temu, FxJ napisał: A co z brakiem systemu w Dellu? Tak jak pisałem- nie musi być dołączony do lapka, ale może. 2 godziny temu, FxJ napisał: Co proszę? Jak praktycznie nikt nie produkuje już nagrywarek kilka lat i będzie problem by kupić płytę CD/DVD. Nie wiedziałem nawet o tym. Problem polega na tym, że w szkole do wszystkich książek, zwłaszcza do j.obcych są płyty i pewnie się to jeszcze długo nie zmieni. ALE, nie patrząc już na nagrywarkę, którą jak pokazałeś można kupić osobno (choć to bez sensu, bo laptop ma być mobilny z wszystkimi funkcjami jakie potrzebujemy) to podsumowując: 1. Ten lenovo to jakościowo tandeta i odradzasz. 2. Wszystkie lenovo to tandeta czy jeżeli mają lepszą jakość wykonania to cena mocno do góry idzie? 3. Huawei MateBook D 14" AMD Ryzen 5-2500U - 8GB RAM - 256GB Dysk - Win10 z rtveuroagd wygląda w związku z tym przyzwoicie (nie mogę nic lepszego znaleźć w parametrach oprócz innych lenovo) 4. Co z tym DELLem jeżeli nie patrzymy na system w stosunku do Huaweia? Dzięki wielkie za rozjaśnienie mi sprawy. I tak teraz stwierdzam: 1) dysk SSD >=256GB starczy 2) nie musi być napędu DVD ale wolałbym jakby był 3) kurcze jakoś do tych kart zintegrowanych nie jestem do końca przekonany, sam nie wiem dlaczego. Niektórzy tak z markami laptopów mają, a ja właśnie z tym. 4) plastik zamiast metalowej obudowy nie jest taki zły w tej cenie ? Cytuj
FxJ Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2018 Cytat zwłaszcza do j.obcych są płyty Możesz udostępnić nagrywarkę w sieci z dowolnego innego komputera albo zgrać płytę na dysk (zrobić wirtualny napęd) Cytat 2. Wszystkie lenovo to tandeta czy jeżeli mają lepszą jakość wykonania to cena mocno do góry idzie? Nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka, to jest jedna z najsłabszych i najtańszych serii. Cytat nie mogę nic lepszego znaleźć w parametrach oprócz innych lenovo No i nie znajdziesz nic bardziej tandetnego. Cytat kurcze jakoś do tych kart zintegrowanych nie jestem do końca przekonany No to licz się z kwotą rzędu 3000zł HUAWEI MateBook D (53010EMG) i5-8250U 8GB 256GB SSD GFMX150 W10 ASUS VivoBook S15 S510UN i5-8250/8GB/256SSD HP Pavilion 15 i5-8250U/8GB/256/W10/IPS MX150 minus voucher na 400zł Cytat Niektórzy tak z markami laptopów mają, a ja właśnie z tym. Kwestia w co ona by chciała grać poza Simsami np. Cytat 4. Co z tym DELLem jeżeli nie patrzymy na system w stosunku do Huaweia? https://www.x-kom.pl/comparison/426852,406776 MateBook oferuje lepszą matrycę i jakościowo konstrukcje, Dell przegrywa pojemnością baterii, jedyne czym wygrywa to serwis. Cytuj
Bartek93snk Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2018 Dzięki wielkie za pomoc FxJ. Zmieniłeś moje spojrzenie na sprawę :) Jeszcze raz wielkie dzięki, bo pewnie kupiłbym jakieś g***o :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi