Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć!

Bardzo słabo czuję się określając techniczne parametry, liczę na zrozumienie- mam nadzieję, że dość czytelnie opisałam moje potrzeby za pomocą ankiety :)

[1] Laptop dla studentki, +20
[2] w zestawie z Windowsem
[3] rozmiar od 11" do 13,9" - bardziej od rozmiaru istotna jest waga, max 1,2 kg. 
[4] dysk najlepiej SSD minimum 512 GB, napęd na DVD nieistotny
[5 a] kwota około 3000-3500 zł (jeżeli spełni wszystkie opisane warunki to rozważę nawet do 4000 zł, ale to już zdecydowanie kwota maksymalna), w grę wchodzi sprzęt nowy lub powystawowy, nie potrzebuję akcesoriów

[5 b] Mam drugi laptop, ten ma służyć głównie na studiach (notatki, projekty) i w czasie wyjazdów, do przeglądania internetu i oglądania filmów, do przechowywania zdjęć z imprez rodzinnych. Jak długo? Dopóki nie padnie :wink2:

[5 c] Zakupu chcę dokonać w ciągu najbliższego miesiąca. Nie ukrywam, że liczę na promocje z okazji czarnego piątku (kwoty z punktu 5a to te przed ewentualnymi rabatami) 
[6] Wszystkie cechy spośród jakości, wydajności i długości pracy na baterii są dla mnie istotne.
[7] Nie mam preferencji w kwestii rozdzielczości i matrycy (nie mam pojęcia jak ma się relacja ceny do jakości).
[8] Komputer będzie używany głównie na uczelni i na wyjazdach (sporadycznie zagranicznych), gwarancja międzynarodowa nie jest konieczna.
[9] Pomijam, nie będzie używany do gier.

[10] Programy - w zasadzie tylko MS Office.

[11] Wymagania specjalne - podświetlana klawiatura, USB-C (mogę ewentualnie z nich zrezygnować)
[12] Osobiste preferencje - lekki, estetycznie wykonany, minimalistyczny i najlepiej srebrny/złoty/czarny- żadnych ostrych kolorów.
[13] Aktualnie rozpatrywane modele: 

• lenovo yoga 710S, 720 - teraz mam lenovo G550, dobrze mi się na nim pracuje, dlatego zaczęłam poszukiwania od tej firm

[14] Dodatkowo: dotykowy, czytnik linii papilarnych, konwertowalny (ale nie z odczepianą klawiaturą, odpada na starcie). Nie wiem, na jaki parametr to się przekłada, ale nie znoszę tzw. "zacinania się", chciałabym, żeby wszystko działało płynnie.

Będę wdzięczna za Wasze propozycje :)

Edytowane przez iwna
Opublikowano
Cytat

bardziej od rozmiaru istotna jest waga, max 1,2 kg. 

To nie jest sensowny wymóg, chyba że chcesz jakieś badziewie lub wydać ponad 5000zł

Cytat

kwoty z punktu 5a to te przed ewentualnymi rabatami

Tu jest Polska będą na wybrane tylko, zwykle na te co się nie słabo sprzedają.

Cytat

Dodatkowo: dotykowy

Miałaś kiedyś laptopa z matową matryca która nie odbija jak lustro światła ? ?

ASUS ZenBook UX410UA-GV422T - Grey + dołożenie drugiego dysku SSD

Dell Vostro 5370 i5-8250U/8GB/256/10Pro FHD

Klasa niżej:

HP Pavilion 14 i5-8250U/16GB/480PCIe/W10/IPS White - nawet mogła byś go kupić taniej jeśli wpierw załatwisz voucher

Opublikowano
2 minuty temu, FxJ napisał:

To nie jest sensowny wymóg, chyba że chcesz jakieś badziewie lub wydać ponad 5000zł

Nie widzi mi się biegnie całe dnie z cegłą w torebce. Ostatnio testowałam wagę lapka, który według specyfikacji ważył 1,3 kg i w mojej ocenie był po prostu za ciężki. Nie mówię, że jak się nie znajdzie nic poniżej tej wagi to nic nie kupię, ale bardzo mi zależy na lekkości. 

4 minuty temu, FxJ napisał:

Tu jest Polska będą na wybrane tylko, zwykle na te co się nie słabo sprzedają.

Dlatego podaję przedział cenowy, który mam zarezerwowany na sprzęt. Nie zaszkodzi poczekać i poszukać, może coś się znajdzie:)

Niestety wszystkie zaproponowane modele nie są konwertowalne ani dotykowe, więc odpadają z miejsca :(

Opublikowano
22 minuty temu, FxJ napisał:

Za to można na nich notować w spokoju i nie oglądać jak na suficie świecą się jarzeniówki.

Ja wiem, że profesjonaliście to ciężko pojąć, ale dla mnie to nie jest aż tak wielki problem :wink2:

ASUS z trzeciego linku wygląda całkiem fajnie. Dwa kolejne również, ale to już duuużo poza budżetem.

Znalazłam w międzyczasie takie opcje (odpuściłam trochę kryterium wagi, bo zbankrutuję), mogę prosić o opinie?

1. Lenovo 710S  - nie rozkłada się na tablet, ale jest najlżejszy z tych, które widziałam i w miarę wpasowuje się w budżet;
  2. Lenovo YOGA 720 - urzekł mnie rozmiarem, do tego powłoka jest antyrefleksyjna ;), ale ma pojemność dysku 256 GB;
  3. Lenovo YOGA 910 - zastanawia mnie ten bransoletowy zawias- czy to coś serio zmienia?
  4. Lenovo YOGA 900 

Pytanie od "typowej baby"- jak wygląda kwestia wymiany dysku w takim laptopie? Kupuję nowy, np. 512 GB i po prostu "zamieniam",  czy trzeba wtedy dodatkowo wymienić jakieś inne części w komputerze? Nie wiem czy warto z uporem maniaka szukać tego 512, jak za kilka lat może mogłabym po prostu go wymienić, jeżeli w ogóle będzie trzeba.

Opublikowano

Żeby mieć dobrą jakość i kolory nie potrzeba powłoki lustrzanej wystarczy że będzie to dobra matryca IPS.

Cytat

Dwa kolejne również, ale to już duuużo poza budżetem.

No niestety ale zwykłego notebooka kupisz sporo taniej a tutaj dopłacasz sporo za "ficzer".

Cytat

!UWAGA! WERSJA NA RYNEK NIEMIECKI POSIADA NIEMIECKĄ KLAWIATURĘ W UKŁADZIE QWERTZ

WINDOWS 10 HOME Z MOŻLIWOŚCIĄ WYBORU JĘZYKA POLSKIEGO

To są wszystko zeszłoroczne laptopy (2017) nowe proceosory i5-8250U / i5-8350U są 2x wydajniejsze od tych starych i7 (mają 4 rdzenie zamiast dwóch).

Nie są też ani nowe ani z polskiej dystrybucji.