Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] Mężczyzna 25 lat. Osoba prywatna
[2] Mam system na starym laptopie i nie wiem czy da się go przenieść na nowy. Jeżeli nie to z systemem lub informacja gdzie mogę tanio go nabyć( i zmieścić w budżecie)
[3] 15,6 matryca matowa
[4] Tutaj jestem zielony. Musi być jak najlepszy do grania w konkretnym przedziale cenowym. Wiadomo, że preferuje SSD, ale jak to zamontować to nie mam pojęcia.
[5a] Kwota do 3000zł z tym, że czas mam do świąt i liczę na to, że propozycje lekko ponad 3k będą na święta trochę tańsze. Co do używanych to mam obawy. Poprzedni laptop wyrzymał mi 6 lat i chciałbym, żeby następny też tyle wytrzymał.
[5b] Około 6 lat. W domu mam tylko ten laptop, z którego teraz korzystam. Samsung NP350V5C. Do ostatniego 1,5 roku spisywał się dość dobrze. Jednak ostatnio zaczyna już słabo chodzić na grach, w które wcześniej na nim już grałem bez zastrzeżeń. (diablo3)
[5c] Chce mieć nowego na święta
[6] Oczekuje wyższej wydajności. Nie zależy mi na grze w ultra detalach. Zwyczajnie płynne granie nawet za 5 lat w gry które teraz pociągnie bez problemu. Gram z kablem więc bateria nie jest istotna. Co do wyglądu to jeżeli mam do wyboru lepszy laptop, który nie wygląda na gamingowy to śmiało go mogę wziąć. Nie zależy mi na wyglądzie.
[7] Aktualnie posiadam 1366 i chicałbym FullHD. Co do powłoki to wole matową, bo denerwuje mnie odbijanie się światłą od normalnej. Do TV podłączam tylko jak filmy oglądam.
[8] Głównie w domu na biurku lub w łóżku.
[9] Nie ukrywam, że chciałbym zagrać w Wiedzmina 3. Mogę na niskich detalach, ale żeby chodziło płynnie. Poza tym Diablo 3, gry MMO i emulatory Androida.
[10] Firefox ?
[11]
[12] Mam Samsunga.
[13] Na rankingach pojawia się Lenovo Legion y520. Tylko zależy od rankingu w jednym w cenie do 3k jest w top w innym na końcu, a w jeszcze innym wcale nie ma.
[14]

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Wiadomo, że preferuje SSD, ale jak to zamontować to nie mam pojęcia.

Musisz kupić dysk SSD M.2.

Cytat

Mam system na starym laptopie i nie wiem czy da się go przenieść na nowy.

Windows 7?

Cytat

Nie ukrywam, że chciałbym zagrać w Wiedzmina 3.

MSI GV62 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050 (TN)

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050 (IPS)

Do 3000zł masz MX150, od 3300-3500 masz już GTX 1050 który jest 2x wydajniejszy

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź

1. Montażem dysku SSD zainteresuje się jak się okaże, że wybiorę laptop, który będzie tego wymagał. Jeżeli już będzie miał to po co montować.( chyba, że masz inne zdanie i wiesz coś o czym ja nie wiem)

2.Miałem Win 8 potem 8.1 i aktualizacja na 10.

3. Oba laptopy są bez systemu(chyba, że mogę przenieść ten co mam na nowy laptop). Kupując laptop za 3500 + system 350? Znacząco wykraczam ponad budżet. Max 3200 już chce się zamknąć. Zawsze się znajdzie pułap, że jak coś dopłacę to będzie 2x wydajniejszy. Przypuszczam, że jakbym szukał do 3500, a dołożył do 4000 też miałbym coś dużo wydajniejszego. Jedyny wyjątek to jak masz propozycje jak mogę lapka, którego wskazałeś za 3500 kupić taniej? Może z doświadczenia wiesz, że przed świętami będą jakieś promocje lub już są jakieś, o których wiesz i cena spadnie do 3200zł.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź ;]

Opublikowano
Cytat

Jeżeli już będzie miał to po co montować.

Większość montowanych jest po prostu słaba.

Cytat

2.Miałem Win 8 potem 8.1 i aktualizacja na 10.

Czyli już masz wgrany na stałe i nie masz licencji pod spodem przyklejonej. Więc nie zawsze użycie takiego sczytanego  klucza zadziała.

Cytat

Może z doświadczenia wiesz, że przed świętami będą jakieś promocje lub już są jakieś, o których wiesz i cena spadnie do 3200zł.

Nie licz na cuda, pod koniec roku masz promocje na te które się wyprzedały w najmniejszej ilości.

Cytat

Max 3200 już chce się zamknąć.

HP Omen 15-ce008nw i5-7300HQ/8GB/1TB/GTX1050/Win10

Możesz załatwić 400zł taniej bez problemu, tak się załapiesz na GTX 1050 przynajmniej. Obsługuje dyski PCIe NVMe też ?

Opublikowano
Cytat

Obsługuje dyski PCIe NVMe też

Czyli, że co? ?

Cytat

Zakupiony produkt HP musi być tego samego typu co produkt po gwarancji.

Według tego muszę znaleźć kogoś kto kupił Omena i już ma go po gwarancji. Więc nie rozumiem stwierdzenia:

Cytat

Możesz załatwić 400zł taniej bez problemu

Dla mnie to trochę trudna sprawa. Chyba, że jest jakiś fajny sposób lub źle Cie zrozumiałem.

Opublikowano
Cytat

jestem ciekawy ile musiałbym dopłacić żeby taki dysk nabyć(500gb)?

Przecież nie potrzebujesz tak dużego na system.

ADATA XPG SX8200 240GB (PCIe x4 NVMe) - morele / x-kom

Cytat

Gdyby była promocja jak w HP to teoretycznie nie byłby lepszy? 

Trzeba było brać jak kosztował 3299zł

Acer Nitro 5 i5-8300H/8GB/1000+16/Win10 GTX1050 FHD - z nowszym i sporo wydajniejszy procesorem + Intel Optane 16GB na start (w slocie M.2).

Opublikowano
Cytat

Trzeba było brać jak kosztował 3299zł

Nie rozumiem. Laptop który wysłałem teraz kosztuje 3199zł 

Cytat

z nowszym i sporo wydajniejszy procesorem + Intel Optane 16GB na start (w slocie M.2).

Ten laptop jest za 3400. Tez jest jakaś promocja ?

Opublikowano

Czyli mam do wyboru

1.

Cytat

HP Omen 15-ce008nw i5-7300HQ/8GB/1TB/GTX1050/Win10

Który kosztuje 3000zł(po rabacie), ale muszę dokupić dysk SSD= 3300zł

2.

Cytat

lenovo y520 z i5-7300h i 1050

Który kosztuje 3000zł, ale musze dokupić system Windows 350zł?(SSD już w komplecie)= 3350zł

3.

Cytat

Acer Nitro 5 i5-8300H/8GB/1000+16/Win10 GTX1050 FHD

Który kosztuje 3400zł i ma już Windows 10 i SSD 16GB(montowany przez producenta, więc podobno gorszy)

Co sądzicie ?

Teoretycznie wszystko podobnie cenowo. Myślałem o HP tylko czy potrzeby mi taki duży dysk SSD? Może taki za 100zł jakiś bym dokupił?

Acer w sumie też spoko tylko czy ten SSD jest dobry i czy da się zejść z ceny.

Lenovo nie ma windowsa. Jak by się udało przenieść system stary system, albo kupić nowy dość tanio to też dobry wybór.

Opublikowano

Czyli uważasz ze HP z tego najlepszy? Potwierdź mi jeszcze czy dysk ssd musze mieć taki duzy. Czy starczy jakiś mniejszy żeby tylko Windowsa zainstalować na nim, a resztę na HDD. 

Może masz jeszcze inaczej?

Opublikowano

Jak był za 2900zł po zwrocie z vouchera, lepszy może tylko pod względem chłodzenia trochę ale w obu warto zrobić undervolting by zmniejszyć temp. pracy i poprawić osiągi po dobciążeniem. 

Cytat

Potwierdź mi jeszcze czy dysk ssd musze mieć taki duzy.

Nie opłaca się kupować mniejszych tym bardziej do laptopa.

Opublikowano

Dobra zamówiłem tego za 3150.

1.Chce się dowiedzieć tylko czy nie ma problemów ze zwrotem w razie gwarancji itp jak faktura z play jest na inna osobę ?

2. Co sprawdzić jak przyjdzie laptop, by ewentualnie odrazę oddać go kurierowi i mieć dowody ze coś było nie tak?

3.Co to ten "undervolting" i jak to zrobić?

4. Zalecacie dodać dysk ssd? 

Opublikowano
Cytat

Znasz tych użytkowników?

Jasne że nie, ale sporo osób kupuje w play więc nie sądzę by to był przekręt.

1. Nie sądzę by dało się zwrócić do Play.

2. Czy jest w środku laptop tylko, na nic innego nie będziesz mieć czasu.

3. Wpisujesz w wyszukiwarkę forum i znajdziesz w kilka sekund.

4. Tak jak najszybciej.

Opublikowano

Czy zapłaciłeś już za tą aukcję  ? https://allegro.pl/laptop-lenovo-legion-y530-15ich-nowy-gw-myszka-i7623403489.html?utm_source=tdb&utm_medium=afiliacja&utm_content=FORUM+Nieidealny.pl&tduid=8b68f59bb86677ac2bd1e0b5ef837462

Nie chcę Cię straszyć, ale coś mi tutaj nie pasuje bo na olx ( profil lombardu) jest wystawiony ten sam laptop z tym samym zdjęciem :

https://www.olx.pl/oferta/laptop-lenovo-legion-y530-15ich-nowy-gw-myszka-CID99-IDx6Qyu.html#2baaedb355 i po wczorajszym zapytaniu na olx o możliwość wystawienia na allegro, lombard odpowiedział że mogą wystawić, a oferta na allegro wisiała już przed weekendem. 

Próbowałem się skontaktować w weekend z gościem z allegro z zapytaniem czy byłby w stanie wystawić aukcję z opcją ratalną 0% , ale nie uzyskałem żadnej odpowiedzi. 

Dziwna sprawa