Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Spróbuję w miarę krótko. Laptop na studia.

"Must have": 15,6", port Ethernet, klawiatura numeryczna.

Zastosowanie: internet; może notatki na uczelni; filmy; pakiet office; z gier najbardziej zależy mi na FIFIE, gram też w CS'a, ale nie będę miał warunków do gry, więc mogę z tego zrezygnować.

Najlepiej bez systemu. Mile widziane podświetlenie klawiatury, ale będę w stanie przeboleć jego brak.

Dysk: Wystarczy sam SSD 240/256GB (1TB HDD jest mi zbędny, bo bym nie wykorzystał go nawet w 1/4)

Jeśli chodzi o budżet to ciężko jest mi go określić. Myślę, że tak ~2500, maksymalnie 2800 zł. Po prostu chciałbym w jak najmniejszej kwocie spełnić moje wymagania w miarę możliwości ?

Coś takiego by się nadało? Lenovo Ideapad 320-15 i5-8250U/8GB/240 MX150

Miałem też propozycję, żeby wybrać tego HP Pavilion 15 i5-8250U/8GB/256/W10/IPS MX150 i wykorzystać do niego program "HP out of warranty" tylko nie jestem pewien czy ta akcja jeszcze obowiązuje. Ktoś mógłby potwierdzić/zaprzeczyć? ? 

Z góry dzięki za pomoc!

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Ktoś mógłby potwierdzić/zaprzeczyć?

To pisz w tym temacie, na pewno obowiązuje ?

Cytat

Coś takiego by się nadało? Lenovo Ideapad 320-15

Ja odradzam, bardzo słabe laptopy.

Huawei MateBook D i5-8250U/8GB/256GBSSD/Win10

https://www.electro.pl/laptopy/laptop-huawei-matebook-d-53010cem,id-1150517

Huawei MateBook D i5-8250U/8GB/128+1000/Win10 MX150

Te mają 8GB RAM w jednej kości i wolny slot, w Dual Channe będzie jeszcze wydajniejszy.

ASUS VivoBook 15 R504ZA Ryzen 5/8GB/240SSD+1TB/Win10 - 4GB wlutowane i tylko jeden slot z 4GB zamontowanym

HP Pavilion 15 i5-8250U/8GB/256PCIe/W10/IPS MX150 - 2x4GB

HP Pavilion 15 i5-8250U/16GB/256PCIe/W10/IPS MX150 - 2x8GB dlatego ten jest sensowniejszy

vega8_vega10_benchmark_gta5.pngvega8_vega10_benchmark_witcher3.png

Opublikowano
8 godzin temu, FxJ napisał:

Ja odradzam, bardzo słabe laptopy.

Możesz uzasadnić?

Co do Twoich propozycji to Huawei odpadają (choć żałuję)- brak portu Ethernet, a w pierwszej konfiguracji nawet brak dedykowanego GPU.

Asus również, bo nie ma klawiatury numerycznej i chyba sporo słabsza karta graficzna w porównaniu do MX150.

Opublikowano
Cytat

Możesz uzasadnić?

Jakość plastików i konstrukcji, pojemność baterii, słaba matryca TN, brak slotu M.2 pod koniec 2018 r. o zgrozo za to nagrywarka jest! Klawiatura na płasko, nie zgłębiona mogą się odbijać klawisze na matrycy przy mocniejszym nacisku.

Cytat

brak portu Ethernet

https://www.morele.net/karta-sieciowa-unitek-usb-rj-45-wtyk-gniazdo-usb-c-lan-rj45-bialy-srebrny-y-3464-1466531/

https://www.morele.net/hub-usb-i-tec-hub-3-port-usb-3-0-gigabit-ethernet-adapter-u3gl3slim-904424/

https://www.morele.net/hub-usb-unitek-usb3-0-hub-3-port-i-1-port-gigabit-ethernet-y-3045-604657/

https://www.morele.net/hub-usb-unitek-3x-usb-3-0-usb-typu-c-rj45-y-3083b-771795/

https://www.morele.net/stacja-replikator-i-tec-usb-c-4k-travel-c31minidock4kpd-1576732/

Czy to taki problem ??

Cytat

nie ma klawiatury numerycznej

Są numeryczne na USB nawet z przełącznikami mechanicznymi.

Cytat

słabsza karta graficzna w porównaniu do MX150

Ideapad 320-15 mają chyba tylko MX150 MaxQ.

Opublikowano

Mam. Dobra... powiedzmy, że nie będę zwracał uwagi na brak Ethernetu w Huawei. Mimo wszystko nadal będzie kosztował 3200 zł. Na lapka moje max to tak jak wcześniej napisałem 2800, czyli w grę wchodzi HP pod warunkiem, że ogarnął bym na niego zwrot gotówki w ramach promocji.

Opublikowano

Hui wiej to no name jak kruger jak inne dziwolągi, jakby  to kosztowało jak w biedrze 1200zl max to ok, ale za 2 -3k to sorry, kto bedzie biegał z przelotkami, najgorsze smieci te przelotki, i jeszcze brak mozliwosci montazu dysków czasami. a na systemowy 32GB to zwala z nóg.

Kolego z Twoich propozycji to ani lenovo ani HP bier Acera, i5 8 generacji jak chcesz ale te i3 8 generacji wydaja sie  bardzo dobre

Opublikowano
11 godzin temu, Almar Serwis Laptopów napisał:

Kolego z Twoich propozycji to ani lenovo ani HP bier Acera, i5 8 generacji jak chcesz ale te i3 8 generacji wydaja sie  bardzo dobre.

Lenovo jescze zrozumiem, ale uzasadnij dlaczego nie HP? Acera z i5 będę miał dopiero za 3100, HP za 2800. Poza tym jestem skłonny wybrać nawet Lenovo, bo podzespołów lepszych za tą cenę chyba nie znajdę, a np. brak podświetlenia itd. jestem w stanie przeboleć. Lenovo z i5 i MX150 dostanę za 2450. Natomiast na Acera z i3 i MX130 muszę wyłożyć ponad 200 zł więcej, nie przekonuje mnie taki deal ?

Opublikowano
Cytat

Hui wiej to no name jak kruger jak inne dziwolągi

Cytat

Huawei Technologies Co., Ltd. – chińskie przedsiębiorstwo, założone w 1987 roku, specjalizujące się w produkcji urządzeń i rozwiązań telekomunikacyjnych oraz informatycznych. Znak 华 oznacza zarówno „chiński” jak i „znakomity”, „wspaniały”

Nie, po prostu dopiero od zeszłego roku weszli w sprzedaż laptopów. Ma takie same podzespoły jak każdy innym laptop w tym przedziale cenowym.

Cytat

najgorsze smieci te przelotki

Oszczędności ale za to dobra obudowa z aluminium (muszą się dobrze zaprezentować bo są nowi na rynku) i matryca IPS.

Cytat

a na systemowy 32GB to zwala z nóg.

On nie ma montowanej pamięci eMMC tylko normalne dyski SSD.

Masz obejrzyj sobie.

Cytat

Lenovo z i5 i MX150 dostanę za 2450. Natomiast na Acera z i3 i MX130 muszę wyłożyć ponad 200 zł więcej, nie przekonuje mnie taki deal

Lenovo "plastik fantastik", słaba jakość ogólnie, matryce TN, brak slotu M.2 w 2018 r - zgroza. Acer za to ma częściowo aluminiową obudowę i serwis sprawny od kilku lat (gdy przenieśli ze Słowacji do Polski).

'X-kom już widzę podnosi ceny MateBooka.

Opublikowano
Dnia 11.10.2018 o 12:06, sparr0w napisał:

Lenovo jescze zrozumiem, ale uzasadnij dlaczego nie HP? Acera z i5 będę miał dopiero za 3100, HP za 2800. Poza tym jestem skłonny wybrać nawet Lenovo, bo podzespołów lepszych za tą cenę chyba nie znajdę, a np. brak podświetlenia itd. jestem w stanie przeboleć. Lenovo z i5 i MX150 dostanę za 2450. Natomiast na Acera z i3 i MX130 muszę wyłożyć ponad 200 zł więcej, nie przekonuje mnie taki deal ?

Bo to naprawiam i te z prockami U to się nic nie trzyma kupy, a w lenovo wszystkie BGA klejone, wprawdzie naprawdę trudno wypowiadać się o nowościach czy zaraz odpadnie Ci klapa ale tak to wygląda, zaskoczyłeś mnie, to już Acer nie jest najtańszy na rynku?

Jak nie zalejesz czy nie zrzucisz to ok, ale te lapki nawet trudno nosić, są miekkie obudowy, zaraz pęka coś na płycie, tak wogóle brałbym biznesówke używaną albo gaming.

Chciałbym dostać tego mate do ręki, ale za 3k laptop to jak coś padnie nie wiem czy da się naprawić a urządzenia za 3k nie wyrzucamy tylko naprawiamy, zadać trzeba pytanie czy można kupić i po ile jest klawiatura do tego modelu, idź do sklepu zanim kupisz sprawdź jak pracuje klawiatura a w szczególności touchpad bo np. w dellach nie da się używać touchpada w laptopach nawet za 3k.

Z gwarancją masz naprawdę dobrego biznesowego do 2000, a za 2500 to już masz HP omen z normalnym prockiem i 1050 4gb, w tej kasie co masz naprawde dobry towar można mieć.

Opublikowano
Cytat

to już Acer nie jest najtańszy na rynku?

Najtańsze to były Mediony, eMachines itp. Acer teraz ma bardzo często w niższej półce cenowej lepsze laptopy niż Lenovo.

Cytat

a w lenovo wszystkie BGA klejone

Aktualnie wszystkie laptopy mają wlutowane grafiki i procesory, jedynie nieliczne laptopy klasy DTR mają wymienne grafiki (slot MXM).

Cytat

ale za 3k laptop to jak coś padnie nie wiem czy da się naprawić

Jeśli płyta ulegnie awarii, to się wysyła do serwisu który je naprawia a nie do sklepu który tylko wymieni płytę.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, FxJ napisał:

Najtańsze to były Mediony, eMachines itp. Acer teraz ma bardzo często w niższej półce cenowej lepsze laptopy niż Lenovo.

Aktualnie wszystkie laptopy mają wlutowane grafiki i procesory, jedynie nieliczne laptopy klasy DTR mają wymienne grafiki (slot MXM).

Jeśli płyta ulegnie awarii, to się wysyła do serwisu który je naprawia a nie do sklepu który tylko wymieni płytę.

1.Medion nie jest z rodziny Acera, Acer to PackardBell, Emachines, Gateway, dokładnie tak samo konstrukcyjnie zrobione, identyczne płyty główne, plastiki też. Ale wracając do acera nie zauważyłem kiedy przestał być najtańszym padlem na rynku ?

2.Tak, wiem, że maja wlutowane bo to wymieniam codziennie, ale oprócz tego, że są wlutowane to sa klejone epoksydem i nie po bokach tylko pod spodem, to trzeba wyrywać i różnie się kończy, np. naprawa słynnych Thinkpadów w większości serwisów zawsze kończyła sie kasacją.

3.No właśnie wiem bo to ja osobiście robię stąd mój sceptycyzm to takich wynalazków.

ps. Bitdefender twierdzi, że strona chce mi wykraśc hasła ?

Edytowane przez Almar Serwis Laptopów
  • 3 miesiące temu...