Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jaki jest Twój budżet na komputer? Jakie są widełki cenowe, do czego jesteś w stanie dopłacić?

• Do 3.5k pc+monitor 

Kiedy planujesz dokonać zakupu?

• W tym tygodniu

Czy będziesz składał samodzielnie?

• Nie, zamawiam usługę montażu za 79zł w xkom.

Czy zestaw ma zawierać samą jednostkę centralną czy również system operacyjny, monitor, peryferia (myszka, klawiatura, głośniki, listwa zasilająca itp.)?

• Tylko monitor,  windowsa 7 postawie a potem może a raczej napewno upgrade do 10 .

Opisz zastosowanie komputera, tylko gry czy też inne wymagające zajęcia [precyzyjnie]

• Tylko gry (gram głownie w Lola, ale chce zagrać w Wiedzmina/Gta5 i najnowszego Coda z Battle royal) i rozrywka

Jaką rozdzielczość i odświeżanie (60Hz czy więcej) posiada Twój monitor?

• Zamiast kupować teraz 60hz a moze za pó łroku kolejny 144hz chce mieć od razu 144hz 

Czy masz zamiar podkręcać podzespoły (procesor, RAM, karta graficzna)?

• Jeżeli procek się zestarzeje to może wtedy.

Czy posiadasz części ze starego komputera np. dysk HDD SATA, napęd optyczny, obudowa, zasilacz, peryferia?

• nie mam nic bo do tej pory same laptopy.

Czy komputer będzie w niedługim czasie lub w przyszłości rozbudowywany?

• Nie nie będzie ( ma być plug and play) Znaczy napewno za jakies2-3 lata jeżeli 1060 3gb zacznie być szrotem to napewno karta graficzna(Chyba że juz bd za stary na gry to nie)

Określ priorytet komputera - wydajność/cisza/energooszczędność

• wydajnośc połączona z ciszą, jeżeli komp będzie stal na biurku 0.5 m lub pod biurkiem ode mnie to fajnie gdybym go nie słyszał na słuchawkach.

Wymagania dodatkowe np. obudowa z oknem pleksi lub szklanym

• fajnie mieć ten szklany boczny panel aczkolwiek zastanawiam się czy nie lepiej z niego zrezygnować jeżeli 2-3 razy w roku mam go przewieźć w samochodzie z mieszkania do mieszkania.

https://www.x-kom.pl/lista/z3rp2l43h
Do tej pory upatrzyłem sobie to. Jest to polecany zestaw z techlipton za 2500zł ( wymieniłęm w nim tylko zamiast 1tb hdd na 250 ssd + dałem białą obudowę z szklanym okienkiem.
No i dałem monitor LG z 144hz. Dużo jest tych monitorów ale jakoś tez ma pozytywne opinie + dużo też jest z zakrzywionym ekranem a nie wiem czy do moba (LOLa) bedzie to dobry wybór.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
Cytat

zamawiam usługę montażu

Radzę kupić części i poprosić kogoś a na miejscu ci złoży za 50zł i nie będzie problemu z uszkodzeniami obudowy jakie mogą być przy transporcie przez kurierów.

Komputery takie nie są przystosowane do przewożenia.

Cytat

windowsa 7 postawie a potem może a raczej napewno upgrade do 10

Pobierz najnowszy system na pendriva i zainstaluj na SSD w trybie UEFI, wpisz tylko klucz od Windows 7 podczas instalacji a przyjmie.

Monitor LG 24GM79G-B lub AOC C24G1 Curved

Procesor AMD Ryzen 3 2200G, 3.5GHz, 4MB

Płyta główna MSI B450M GAMING PLUS lub lepsza MSI B450M BAZOOKA

Pamięć Kingston Predator DDR4, 8GB, 3000MHz, CL15 - będziesz zmieniał w przyszłości na proceso 6-8 rdzeniowy to 3000MHz ostro się przyda, no i na pewno będziesz dokupować drugą by mieć 16GB dlatego 8GB w jednej kości (taniej).

Dysk SSD Samsung 860 EVO 250GB SATA3 lub droższy NVMe M.2 ADATA XPG SX8200 240GB

Obudowa SilentiumPC Armis AR3 TG (SPC199)

Zasilacz SilentiumPC Vero L2 500W (SPC164)

Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce OC 3GB GDDR5 lub lepsza i cichsza MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 3G 3GB GDDR5

= 3680,14 zł - przed rabatem

Cytat

gram głownie w Lola, ale chce zagrać w Wiedzmina/Gta5

Chyba że kupisz tańszy a zamiast tego lepszy procesor lub grafikę.

LG 24MP59G-P (75Hz)

AOC I2490VXQ/BT

Edytowane przez FxJ