Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, zastanawiam się nad wyborem, któregoś z poniższych laptopów:

1. MSI GV72 i7-8750H/16GB/240+1TB/Win10X GTX1050Ti
  2. MSI GP73 i7-8750H/16GB/128+1TB/Win10 GTX1050Ti
  3. Dell Inspiron G3 i7-8750H/16GB/240+1000/Win10 GTX1050Ti
  4. ASUS ROG Strix GL703GE i7-8750/16GB/240SSD+1TB/Win10

Chciałbym doradzić się, który z nich jest najlepszy pod względem wydajności, matrycy (nie mogę dojrzeć ile mają Hz), ewentualnie temperatur, głośników itd. oraz oczywiście, która firma najlepiej i najszybciej rozpatruję GWARANCJE.
Dlaczego też w sklepie X-Kom, wg mnie identyczne laptopy tych samym firm i te same bebechy potrafią różnić się w cenie od 50-150zł ?

Czy może warto dopłacać do tego modelu:
ASUS ROG Strix GL703GE i7-8750/16GB/240SSD+1TB/Win10
Aż tak odczuję tą matrycę 120Hz, ale brak IPS?

Prócz tego mam jeszcze pytanko, wybrałem te laptopy ze względu na to, że sprzęt w moich rękach jest zawsze długo po 7-8lat, dlatego szukam wydajności laptopów aż nad to, gram już dość sporadycznie jak już jest to LoL oraz CS:GO, choć fajnie by było odpalić jakiś nowszy tytuł typu Fifa, GTA.
Czy można pod takie specyfikację polecić jakiś inny, tańszy laptop? Obowiązek to 17'' oraz dysk SSD+HDD na pokładzie.

Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam
Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Dzień dobry,

Do grania polecana jest w szczególności seria GP od MSI, ze względu na dobre chłodzenie. Skoro będzie miała najlepsze chłodzenie to pewnie, przy tych samych podzespołach, też najlepszą wydajność - chociaż diabeł czasem tkwi w szczegółach. Wszystkie matryce są 60Hz o ile się nie mylę, ale ta w Asusie chyba będzie miała najlepsze odwzorowanie kolorów. W Asusie jest też najłatwiejszy dostęp do dysków i RAMu (jest klapka serwisowa zamykana na jedną śrubkę, w pozostałych trzeba zdejmować cały spód). Z kolei najwygodniejsza klawiatura jest w laptopach MSI.

Opublikowano

A coś więcej odnośnie pytania? Czy warto dopłacać do tego drugiego MSI z 120Hz? Może jednak jakiś inny laptop? 
Najważniejsze, czy te MSI są godne polecenia pod względem wykonania i gwarancji? Czy lepiej wypada ASUS lub DELL? Teraz te sprzęty takie kruche, że wolę się upewnić co do gwarancji.

Opublikowano
Cytat

nie mogę dojrzeć ile mają Hz

Jak mają standardowe matryce 60Hz to się tego nawet nie podaje

Cytat

która firma najlepiej i najszybciej rozpatruję GWARANCJE

Dell a za nim Acer aktualnie, ale wszystko jest uzależnione od usterki / serwisanta.

Cytat

wg mnie identyczne laptopy tych samym firm i te same bebechy potrafią różnić się w cenie od 50-150zł

Jak to, inna obudowa, dyski, matryca, ilość RAM, pojemność akumulatora, itp. i już inaczej wyceniają

Cytat

polecić jakiś inny, tańszy laptop?

Omena można taniej z voucherem wyrwać

Cytat

Obowiązek to 17'' oraz dysk SSD+HDD na pokładzie.

Dyski SSD to się kupuje samodzielnie, wybiera jakiś dobry niezawodny PCIe NVMe M.2.

Które polecam z 1060-tką i dobrym chłodzeniem

MSI GP73 i7-8750H/16GB/1TB/Win10 GTX1060

ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H/16G/1T/W10

HP OMEN 17 i7-8750H/16G/1TB/W10 GTX1060 120Hz - ma 144Hz IPS i można go kopic taniej z voucherem

Dobre dyski M.2 (PCIe NVMe)

ADATA 240GB M.2 PCIe XPG SX8200
Samsung 250GB 1,8'' Seria 960 EVO M.2 2280 NVMe

Samsung 250GB 970 EVO M.2 2280 NVMe

ADATA 480GB M.2 PCIe XPG SX8200

Plextor 512GB M.2 PCIe M8PeGN (kości MLC)

Obowiązkowo undervolting procesora to poprawi temperaturę i osiągi.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za taką odpowiedź.
W poście wkradł się błąd, miałem na myśli czy opłaca się dopłacić do tego laptopa:
https://www.x-kom.pl/p/447790-notebook-laptop-173-msi-gv72-i7-8750h-8gb-1201tb-win10x-gtx1060-120hz.html?partnerid=100327593&sm12=NDI=&ts=1538653374&token=6167eb585599be57ae17debb166b3437&104

Czy generalnie opłaca się jeszcze kupować lapka z GTX1050Ti czy lepiej odżałować i kupić tego GTX1060?
Co do Omenów nie jestem jakoś przekonany do HP,.
Użytkując laptopa na co dzień, odświętnie grając poczuję dużą róznicę w matrycy 120Hz a 60Hz? Lub IPS a bez IPS?

Najważniejsze, ASUS i MSI generalnie dobrze podchodzą do gwarancji ? Bo chyba jeden z tych 2 najlepiej mi podchodzi.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Czy generalnie opłaca się jeszcze kupować lapka z GTX1050Ti czy lepiej odżałować i kupić tego GTX1060?

Cytat

gram już dość sporadycznie jak już jest to LoL oraz CS:GO, choć fajnie by było odpalić jakiś nowszy tytuł typu Fifa, GTA.

Ankietę pominąłeś, z tego co tu napisałeś skoro będziesz grał sporadycznie i pewnie w nowsze tytuły też to warto kupić 1060-tkę przy procesorze 6 rdzeniowym.

Cytat

Użytkując laptopa na co dzień, odświętnie grając poczuję dużą róznicę w matrycy 120Hz a 60Hz?

Grając w gry FPS odczujesz.

Cytat

ASUS i MSI generalnie dobrze podchodzą do gwarancji ?

Oba serwisy tak sobie, bez rewelacji.

Opublikowano

A co to jest ten Hiro? Pierwszy raz coś takiego słyszę :o Dobre to laptopy? Jak z gwarancją?
Ogólnie to interesuję mnie tylko i wyłącznie 17''
I gdzie najlepiej kupić lapka XKom, Morele, Allegro, jakieś sklepy stacjonarne?