Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, uprzejmie proszę o pomoc gdyż mam jedynie połowiczne pojęcie o sprzęcie w komputerach i laptopach dlatego wolę zapytać kogoś kto się na tym zna w większym stopniu niż ja. Za wszelkie błędy merytoryczne przepraszam ale jestem kompletnie zielony w tym temacie.

1) student, 20 lat

2) Może być bez systemu ew. macOs

3) Planuje w przyszłości zakup monitora więc 15,4"- 15,6” będzie wystarczający

4) Może być bez dysku ew. sam hdd jednak chciałbym samodzielnie dokupić w przyszłości dysk ssd na złączu M.2 PCI-E z NVME (miałem na myśli ten najszybszy jednak nie mogę znaleźć tematu, w którym była o tym mowa), nie potrzebuję napędu dvd.

5) a) Laptop może być używany, mogę dołożyć jeszcze 200 zł do dysku ssd. 

b) Chciałbym go używać przynajmniej przez 5 lat i byłby to mój główny sprzęt.

c) Laptopa będę kupował w przyszłym tygodniu

6) Praca na baterii nie ma dla mnie dużego znaczenia, istotna jest dla mnie wydajność, dobry stosunek jakości do ceny i jeżeli budżet pozwoli to aluminiowa obudowa.

7)Fajnie gdyby miał jak najwyższą rozdzielczość. 

8.) Mieszkanie, uczelnia, dom tylko w Polsce. 

9) Marzy mi się od premiery wiedźmin 3 i parę innych produkcji o podobnych wymaganiach jednak nie jestem pewien czy ten budżet umożliwi mi zakup takiego laptopa, który da radę uciągnąć takie gry na średnich/wysokich [30-60fps] (byłbym wdzięczny gdybyście napisali mi ile musiałbym dołożyć do takiego na którym mógłbym w nie zagrać)

10) Nie mam pojęcia jakiego oprogramowania będę musiał używać na studiach.

11) brak niepotrzebnych i archaicznych złączy tj. usb 2.0, nie potrzebuję również wejścia rj45 Mile widziane ładowanie przez usb typu c lub złącze lightning oraz mechaniczna klawiatura ale bez nich również się obejdę. 

12) Pracowałem wcześniej na lenovo i Asus jednak nie jestem do żadnej z nich uprzedzony. 

13) Wcześniej rozglądałem się za czymś droższym (msi gv62) więc na ten moment nie mam nic konkretnego na oku.

Jeżeli taki laptop nie mieściłby się w budżecie to ile musiałbym dołożyć?

Opublikowano (edytowane)
Cytat

chciałbym samodzielnie dokupić w przyszłości dysk ssd na złączu M.2 PCI-E z NVME

Cytat

mogę dołożyć jeszcze 200 zł do dysku ssd. 

Za dobry potrzeba dać 300zł

Cytat

Jeżeli taki laptop nie mieściłby się w budżecie to ile musiałbym dołożyć?

Jeśli możesz dołóż do GTX 1050Ti żeby uzyskać trochę lepszą wydajność.

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti - ten ma tą lepszą matrycę (potwierdzone)

undervolting - szczególnie procesora to jedna z ważniejszych rzeczy.

Oczywiście trzeba zaktualizować bios/firmware (bateria krótko trzyma na starym) a najlepiej na czysto postawić system w najnowszej kompilacji - link. Pod koniec roku będzie dostępna lepsza seria Y730-15 z aluminiową obudową ale będzie też droższa.

Co do dysku SSD obecnie najlepszym do 300zł jest ADATA XPG SX8200 240GB (PCIe x4 NVMe)
http://zwarty.pl/p421186
http://zwarty.pl/ASX8200NP240GT

Cytat

Planuje w przyszłości zakup monitora

Staraj się by miał DisplayPort żebyś mógł podłączyć z tyłu przez miniDIsplayPort.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Bardzo dziękuję za powyższe propozycję i rady. Na sam dysk ssd w takim razie moge przeznaczyć 300/400 zł jeżeli przełoży sie to odczuwalnie na wydajność ale widziałem, ze istnieje temat o polecanych dyskach ssd. Nie wiem czy to cokolwiek zmieni ale dziś dowiedzialem sie, ze bede pracowal na autocad itp. czy msi gf63 lub ww lenovo y530 z gtx1050ti moze mieć z takim programem problem? Dziś wieczorem poczytam jeszcze o undervoltingu procesora.

Opublikowano

co do Legiona Y530 - ja uważam że jest to bardzo dobry laptop - jest teraz ciekawa akcja. Lenovo Premium Care, jakbyś miał problem z laptopem to mają 5 dni na naprawę albo zwrócą ci kasę i naprawionego laptopa. więc lenovo warto rozważyć, dobry laptop i dobre podejście do klienta. 

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, FxJ napisał:

undervolting - szczególnie procesora to jedna z ważniejszych rzeczy.

Czy podstawka chłodząca nie zapobiegnie thermal throttlingowi? 

Przejdę się wkrótce do x-komu obejrzeć tego legiona y530. Uważacie, że da sobie radę z Cadem i innymi programami do grafiki inżynierskiej po dokupieniu 8 gb ram i wspomnianego wcześniej dysku ssd?  Czy to jednak nie ta półka cenowa? 

Edytowane przez areuevenhuman
Opublikowano

Hej

Kupiłem również ten sam model z grafiką TI, wszystko super gra mam tylko jeden problem jak podłącze kabel HDMI do TV i puszczę coś sobie na telewizorze to po wyjęciu kabla po ok. 10 sekundach laptop się zawiesza i muszę go restartować dzieje się tak tylko i wyłącznie jak podczas podłączenia laptopa z telewizorem przez kabel HDMI odpali się jakiś dźwięk(muzyka, youtube itp.) w przypadku jak podłącze oba urządzania ale nie odpalam nic co wywołało by dźwięk to problemu nie ma.

Czy miałbyś możliwość sprawdzić czy u Ciebie miałbyś podobną sytuację? Może to jakieś niedopracowane sterowniki ale nowszych nie ma, zaaktualizowałem do najnowszych?

Opublikowano
Cytat

Na sam dysk ssd w takim razie moge przeznaczyć 300/400 zł jeżeli przełoży sie to odczuwalnie na wydajność 

Im bardzie wymagające zastosowanie tym bardziej będzie odczuwalny wzrost wydajności ale pry takich prostych zastosowaniach to już nie zauważysz za bardzo różnicy. Za to Windows będzie jeszcze optymalizowany pod dyski NVMe no i kwestia gwarancji dłuższej gdy kupujesz osobno i to że nie musisz dysku wysyłać jak by cos się stało z laptopem. Nieznaczna dopłata a same zalety.

Cytat

Mam na mysli rady tj wcześniej undervoltikg, aktualizacja biosu etc

Dokładnie to, czystą instalację systemu na SSD w trybie UEFI i wgranie najnowszych sterowników i oprogramowania Lenovo + aktualizacja.

Cytat

po wyjęciu kabla po ok. 10 sekundach laptop się zawiesza

Wygląda na to że gniazdo jet całe czyli to jakiś problem z firmware/biosem - odpal program od lenovo i sprawdź aktualizacje.