smasiu Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2018 (edytowane) Witam [1] Laptop przeznaczony dla studenta informatyki (java) [2] Nie musi mieć systemu, Microsoft Imagine [3] 15" [4] Najlepiej SSD, jeśli jest jakaś ciekawa opcja z HDD + wolny slot M2 to dokupie takowy w pozniejszym czasie.Nie zależy mi na nagrywarce [5a] Max to 3000zł, w pozniejszym terminie pewnie dozbroje sprzet w jakiś dysk M.2 jeśli fabrycznie bedzie HDD wiec max max z dyskiem SSD to okolo 3300-3500(choc tyle nie chciałbym wydawać od razu).Mysz/klawke mam wiec zestawy nie są potrzebne [5b] Jedyny komputer, zamierzam używać przez okres studiów tj. 5 lat, jeśli bedzie dalej sie sprawdzal to pewnie i dluzej ? [5c] Mam zamiar kupić go na dniach poniewaz rok studencki zaczyna sie juz niebawem. Jak najszybciej. [6] Aluminium na +, nie lubie gamingowego designu [7] 1600/1920, matowa, bede posiadal dodatkowo monitor w mieszkaniu jednakze na uczelni potrzebuje w miare dobrego wyswietlacza. [8] Mieszkanie/uczelnia wiec czeste transporty [9] Sporadycznie LOL/CS choć kusi mnie wiedźmin 3 choćby na najniższych by przełamać rutyne miedzy sesjami ? [10] Zabawa w PS i Premiere, IntelliJ od podstaw ku profesjonalizmowi, lubie miec odpalone wiele kart w przeglądarce [11] Podswietlana klawiatura to duzy plus który chciałbym mieć, raczej zwykle jednokolorowe swiatło. [12] Nie pracowałem z żadnymi modelami laptopow, do tej pory tylko PC. Nie lubie gamingowego designu, chcialbym zeby monitor byl matowy co by na uczelni czy w jakimś parku światło nie przeszkadzało w użytkowaniu, z opowieści wnioskuje, że powinienem pałać niechęcią do Lenovo i ten nastrój mi sie udziela. [13] ASUS VivoBook Pro 15 N580GD i5-8300/8GB/256SSD Acer Aspire 7 i5-8300H/8G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD Te dwa laptopy znalazłem wertując otchłanie tego forum i x-komu, wydają sie dość sensowne, mają gtx'a czyli z gierkami powinny radzic sobie bez problemu, design na +, niestety mają windows wiec teoretycznie pieniądze w błoto. No i cena juz podchodzi pod te maksymalne widełki. Obawiam sie mocno dysków HDD ze wzgledu na ich budowe i system działania, czy po ciągłym noszeniu na uczelnie laptop po około roku nie zacznie mi sie zacinać i ogolnie pracować wolniej? Edytowane 26 Września 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2018 Cytat Zabawa w PS i Premiere, IntelliJ od podstaw ku profesjonalizmowi Niestety tutaj tylko ultrabook z matrycami lepszej klasy. Cytat czy po ciągłym noszeniu na uczelnie laptop po około roku nie zacznie mi sie zacinać i ogolnie pracować wolniej? Nie jeśli będziesz nosił wyłączony lub w hibernacji, wtedy głowica dysku jest zaparkowana. Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050 Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti - ten ma tą lepszą matrycę (potwierdzone) Oczywiście trzeba zaktualizować bios/firmware (bateria krótko trzyma na starym) a najlepiej na czysto postawić system. Pod koniec roku będzie dostępna lepsza seria Y730-15 z aluminiową obudową ale będzie też droższa. Co do dysku SSD obecnie najlepszym do 300zł jest ADATA XPG SX8200 240GB (PCIe x4 NVMe)http://zwarty.pl/p421186http://zwarty.pl/ASX8200NP240GT Cytuj
pawlo_sztu Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2018 (edytowane) Legion Y530 bardzo dobry. i można do tego dodać, że mają akcję lenovo premium care, w razie awarii lenovo ma 5 dni na naprawę. albo oddadzą ci kasę i napraiwonego laptopa. także bardzo fajna akcja. Edytowane 26 Września 2018 przez FxJ Cytuj
smasiu Opublikowano 26 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2018 Dziękuje za propozycje, Legiony wydają sie całkiem sensowne choć kosztują 3,5-3,8k bez dysku SSD co troche wybiega poza moj budżet. PS i Premiere to czysto amatorsko i nie zależy mi na tych programach wiec matryca nie jest tutaj ważna, jeśli jest opcja z gorszą ale za to z dyskiem SSD to byłoby cudownie(tzn. żeby zamknąć sie w 3,5k juz z dyskiem SSD). Czy wymienione przeze mnie laptopy są sensowne i sprawdziłyby sie w podanych warunkach? Tj noszenie/studia/programowanie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi