Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
zamierzam kupić laptopa, wybór padł na te 3 modele, wszystkie w konfiguracji I5-8300H + GTX 1050. Który z nich polecacie, jakie mają wady i zalety. Chciałbym aby laptop posłużył mi ładnych parę lat.
Laptop będę planował zakupić z HDD, a SSD dokupić osobno + dodatkowy monitor.
Chyba, że polecacie w tej konfiguracji coś innego. Chociaż wygląd Acerów czy MSI mi nie podchodzi, szukam czegoś o wyglądzie "niegejmingowym"

Poniżej wrzucam porównanie tych 3 laptopów.
https://www.x-kom.pl/comparison/441931,443555,429489

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Ale do czego te laptopy będą służyć?

Dla mnie zaletą Y530 są duże i wyodrębnione klawisze strzałek na klawiaturze (bo dużo piszę i korzystam z Excela - z czego Ty będziesz korzystał?), oraz gniazda złączy na tylnej części obudowy. Dell też ma wyodrębnione klawisze strzałek, ale są bardzo małe, za to ma (tak jak Y530) osobny przycisk zasilania - w Asusie ten przycisk jest natomiast umieszczony wśród klawiszy numerycznych i łatwo go przypadkowo wcisnąć. Pewnie otwory wentylacyjne z czterech stron w Y530 też będą zaletą. Wadą mogą być cienkie ramki wokół ekranu - ładnie wyglądają, ale czy będą trwałe na parę lat - nie wiem? Obecnie używam starusieńkiego latopa Samsunga, który jest zbudowany bardzo solidnie, z twardych i grubych plastików, mało co się w nim ugina, a klawiatura ani trochę. Nie wiem jak w Lenovo, ale wszystkie obecne Asusy, które oglądałem (i jednego przez chwilę miałem) to z tą solidnością to kiepsko według mnie. Są ładne cienkie i lekkie, ale czy trwałe...? Klawiatury się uginają, pokrywy ekranu też, plastiki łatwo rysują... Asus jest najlżejszy, ale czy to wada, czy zaleta w Twoim przypadku? Asus jest złoty, to wada czy zaleta? Dell ma klawiaturę podświetlaną chyba na niebiesko, a nie jak piszą na biało, to wada czy zaleta?

Jak chcesz dokładać w przyszłości coś to sprawdź, czy się je łatwo otwiera i rozbudowuje (ten SSD, który chcesz dołożyć to w obecnej sytuacji tylko do Y530 będzie potrzeba). Jak dużej przestrzeni dyskowej potrzebujesz? To, że dwa pozostałe mają już SSD 256GB to już wystarczy i czy to wada czy zaleta? Jak chcesz dokładać SSD to lepszym wyborem będzie Lenovo bez SSD, do którego dokupisz dyski polecane. Te dwa z dyskami SSD, do których będziesz dokładał HDD, wcale nie wyjdą taniej w ostateczności.

O matrycach odpisali Ci już na forum X-Komu, ale jeśli masz zamiar używać zewnętrzny monitor to matryca w Asusie to wada? W Dellu matryca ma najmniejszą maksymalną jasność chyba z tych trzech, czy to wada? Będziesz pracował na zewnątrz, czy raczej wewnątrz na monitorze?

Pomyśl co z tym komputerem będziesz robił, a potem rozważ za i przeciw.

Edytowane przez Grzegorz
literówka
  • reaction_title_1 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, FxJ napisał:

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti (81FV00J5PB) + ADATA XPG SX8200 240G (PCIe x4 NVMe) + monitor z DisplayPort (wiadomo najlepiej 1440p) np. AOC Q2790PQU.

Raczej proponowałbym kupić w tej konfiguracji bo wiadomo że ta ma lepszą matrycę IPS montowaną.

FxJ, w których konkretnie konfiguracjach Y530 ma lepszą matrycę IPS montowaną i w czym jest ona lepsza? Czy w wersjach z i7 8750H + Geforce 1050 są lepsze czy gorsze matryce?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, FxJ napisał:

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti (81FV00J5PB) + ADATA XPG SX8200 240G (PCIe x4 NVMe) + monitor z DisplayPort (wiadomo najlepiej 1440p) np. AOC Q2790PQU.

Raczej proponowałbym kupić w tej konfiguracji bo wiadomo że ta ma lepszą matrycę IPS montowaną.

W grę wchodzi laptop z GTX 1050, nie 1050Ti. A monitor planuję kupić tańszy, około 400 zł. Nie zależy mi na profesjonalnym wykorzystaniu, a jedynie przyda się do pisania pracy, a także robienia sprawozdań.

@Grzegorz Laptop to studia, czyli jakieś AutoCady czy Matlaby + oczywiście multimedia i mniej wymagające gry.

Design wszystkich laptopów mi odpowiada.

Della znalazłem również w wersji HDD, więc dołożenie SSD to nie problem.

A praca to głównie w domu przy biurku i sporadyczne wypady na uczelnie.

Najbardziej odpowiada mi Dell, ale chciałem poznać opinię innych ludzi. W sieci nie ma polskich recenzji tych modeli, a jak wiadomo zagraniczne mogą różnić się specyfikacją.

Pozdrawiam

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

w których konkretnie konfiguracjach Y530 ma lepszą matrycę IPS montowaną i w czym jest ona lepsza?

Lepsze parametry pokrycie kolorów, Lenovo się nie chwali w których konfiguracjach.

Cytat

A monitor planuję kupić tańszy, około 400 zł.

Szkoda oczu na monitory z matrycami TN, sensowne monitory zaczynają się od ok 600zł.

AOC I2490VXQ

AOC I2490PXQU

Cytat

Della znalazłem również w wersji HDD, więc dołożenie SSD to nie problem.

Gdzie, skoro one są sprzedawane fabrycznie z SSD lub SSD+HDD?

Opublikowano
1 godzinę temu, FxJ napisał:

Lepsze parametry pokrycie kolorów, Lenovo się nie chwali w których konfiguracjach.

A po czym poznać, która matryca jest lepsza ?

Szkoda oczu na monitory z matrycami TN, sensowne monitory zaczynają się od ok 600zł.

AOC I2490VXQ

AOC I2490PXQU

Nie mam funduszy na taki monitor, może coś uskładam więcej, ale to nic pewnego. Na stronie x-komu są dostępne IPS po 400 zł. Ktoś też polecał mi inne za 450.

Gdzie, skoro one są sprzedawane fabrycznie z SSD lub SSD+HDD?

W komputroniku widziałem.  Szkoda mi kupować laptopa z SSD, który i tak wymienię na inny.

Zależy mi na dellu, ale jeśli nie da rady to będę musiał zadowolić się legionem.

Opublikowano
Cytat

A po czym poznać, która matryca jest lepsza ?

Po kodzie producenta jedynie lub po modelu matrycy.

Cytat

Na stronie x-komu są dostępne IPS po 400 zł. Ktoś też polecał mi inne za 450.

Chyba że z używanych ale nowe to słabiaki konkretne, średnie od 550zł a dobre od 900zł (za FullHD).

Cytat

jaki dysk SSD będzie dobry.

Najtańsze dobre to SX8200 a 960 EVO to już luksus ? Niedawno były za 430zł ale cały czas tanieją.