bananowy15 Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2018 Witam, zamierzam kupić laptopa, wybór padł na te 3 modele, wszystkie w konfiguracji I5-8300H + GTX 1050. Który z nich polecacie, jakie mają wady i zalety. Chciałbym aby laptop posłużył mi ładnych parę lat. Laptop będę planował zakupić z HDD, a SSD dokupić osobno + dodatkowy monitor. Chyba, że polecacie w tej konfiguracji coś innego. Chociaż wygląd Acerów czy MSI mi nie podchodzi, szukam czegoś o wyglądzie "niegejmingowym" Poniżej wrzucam porównanie tych 3 laptopów.https://www.x-kom.pl/comparison/441931,443555,429489 Pozdrawiam Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2018 Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti (81FV00J5PB) + ADATA XPG SX8200 240G (PCIe x4 NVMe) + monitor z DisplayPort (wiadomo najlepiej 1440p) np. AOC Q2790PQU. Raczej proponowałbym kupić w tej konfiguracji bo wiadomo że ta ma lepszą matrycę IPS montowaną. Cytuj
Grzegorz Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2018 (edytowane) Witam, Ale do czego te laptopy będą służyć? Dla mnie zaletą Y530 są duże i wyodrębnione klawisze strzałek na klawiaturze (bo dużo piszę i korzystam z Excela - z czego Ty będziesz korzystał?), oraz gniazda złączy na tylnej części obudowy. Dell też ma wyodrębnione klawisze strzałek, ale są bardzo małe, za to ma (tak jak Y530) osobny przycisk zasilania - w Asusie ten przycisk jest natomiast umieszczony wśród klawiszy numerycznych i łatwo go przypadkowo wcisnąć. Pewnie otwory wentylacyjne z czterech stron w Y530 też będą zaletą. Wadą mogą być cienkie ramki wokół ekranu - ładnie wyglądają, ale czy będą trwałe na parę lat - nie wiem? Obecnie używam starusieńkiego latopa Samsunga, który jest zbudowany bardzo solidnie, z twardych i grubych plastików, mało co się w nim ugina, a klawiatura ani trochę. Nie wiem jak w Lenovo, ale wszystkie obecne Asusy, które oglądałem (i jednego przez chwilę miałem) to z tą solidnością to kiepsko według mnie. Są ładne cienkie i lekkie, ale czy trwałe...? Klawiatury się uginają, pokrywy ekranu też, plastiki łatwo rysują... Asus jest najlżejszy, ale czy to wada, czy zaleta w Twoim przypadku? Asus jest złoty, to wada czy zaleta? Dell ma klawiaturę podświetlaną chyba na niebiesko, a nie jak piszą na biało, to wada czy zaleta? Jak chcesz dokładać w przyszłości coś to sprawdź, czy się je łatwo otwiera i rozbudowuje (ten SSD, który chcesz dołożyć to w obecnej sytuacji tylko do Y530 będzie potrzeba). Jak dużej przestrzeni dyskowej potrzebujesz? To, że dwa pozostałe mają już SSD 256GB to już wystarczy i czy to wada czy zaleta? Jak chcesz dokładać SSD to lepszym wyborem będzie Lenovo bez SSD, do którego dokupisz dyski polecane. Te dwa z dyskami SSD, do których będziesz dokładał HDD, wcale nie wyjdą taniej w ostateczności. O matrycach odpisali Ci już na forum X-Komu, ale jeśli masz zamiar używać zewnętrzny monitor to matryca w Asusie to wada? W Dellu matryca ma najmniejszą maksymalną jasność chyba z tych trzech, czy to wada? Będziesz pracował na zewnątrz, czy raczej wewnątrz na monitorze? Pomyśl co z tym komputerem będziesz robił, a potem rozważ za i przeciw. Edytowane 23 Września 2018 przez Grzegorz literówka 1 Cytuj
Grzegorz Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2018 (edytowane) 5 godzin temu, FxJ napisał: Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti (81FV00J5PB) + ADATA XPG SX8200 240G (PCIe x4 NVMe) + monitor z DisplayPort (wiadomo najlepiej 1440p) np. AOC Q2790PQU. Raczej proponowałbym kupić w tej konfiguracji bo wiadomo że ta ma lepszą matrycę IPS montowaną. FxJ, w których konkretnie konfiguracjach Y530 ma lepszą matrycę IPS montowaną i w czym jest ona lepsza? Czy w wersjach z i7 8750H + Geforce 1050 są lepsze czy gorsze matryce? Edytowane 23 Września 2018 przez FxJ Cytuj
bananowy15 Opublikowano 23 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Września 2018 (edytowane) 5 godzin temu, FxJ napisał: Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti (81FV00J5PB) + ADATA XPG SX8200 240G (PCIe x4 NVMe) + monitor z DisplayPort (wiadomo najlepiej 1440p) np. AOC Q2790PQU. Raczej proponowałbym kupić w tej konfiguracji bo wiadomo że ta ma lepszą matrycę IPS montowaną. W grę wchodzi laptop z GTX 1050, nie 1050Ti. A monitor planuję kupić tańszy, około 400 zł. Nie zależy mi na profesjonalnym wykorzystaniu, a jedynie przyda się do pisania pracy, a także robienia sprawozdań. @Grzegorz Laptop to studia, czyli jakieś AutoCady czy Matlaby + oczywiście multimedia i mniej wymagające gry. Design wszystkich laptopów mi odpowiada. Della znalazłem również w wersji HDD, więc dołożenie SSD to nie problem. A praca to głównie w domu przy biurku i sporadyczne wypady na uczelnie. Najbardziej odpowiada mi Dell, ale chciałem poznać opinię innych ludzi. W sieci nie ma polskich recenzji tych modeli, a jak wiadomo zagraniczne mogą różnić się specyfikacją. Pozdrawiam Edytowane 23 Września 2018 przez FxJ Cytuj
pawlo_sztu Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2018 dla mnie Legion Y530. z zalet na pewno grafika, procesor, chłodzenie, podświetlana klawiatura. "niegejmingowy" wygląd też tu masz. Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2018 Cytat w których konkretnie konfiguracjach Y530 ma lepszą matrycę IPS montowaną i w czym jest ona lepsza? Lepsze parametry pokrycie kolorów, Lenovo się nie chwali w których konfiguracjach. Cytat A monitor planuję kupić tańszy, około 400 zł. Szkoda oczu na monitory z matrycami TN, sensowne monitory zaczynają się od ok 600zł. AOC I2490VXQ AOC I2490PXQU Cytat Della znalazłem również w wersji HDD, więc dołożenie SSD to nie problem. Gdzie, skoro one są sprzedawane fabrycznie z SSD lub SSD+HDD? Cytuj
bananowy15 Opublikowano 23 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Września 2018 1 godzinę temu, FxJ napisał: Lepsze parametry pokrycie kolorów, Lenovo się nie chwali w których konfiguracjach. A po czym poznać, która matryca jest lepsza ? 1 godzinę temu, FxJ napisał: Szkoda oczu na monitory z matrycami TN, sensowne monitory zaczynają się od ok 600zł. AOC I2490VXQ AOC I2490PXQU Nie mam funduszy na taki monitor, może coś uskładam więcej, ale to nic pewnego. Na stronie x-komu są dostępne IPS po 400 zł. Ktoś też polecał mi inne za 450. 1 godzinę temu, FxJ napisał: Gdzie, skoro one są sprzedawane fabrycznie z SSD lub SSD+HDD? W komputroniku widziałem. Szkoda mi kupować laptopa z SSD, który i tak wymienię na inny. Zależy mi na dellu, ale jeśli nie da rady to będę musiał zadowolić się legionem. Cytuj
bananowy15 Opublikowano 29 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2018 (edytowane) Prawdopodobnie zakupię legiona i tutaj pytanie jaki dysk SSD będzie dobry. Sporo osób chwali ADATĘADATA 240GB XPG SX8200 A może warto dołożyć 50 zł do samsunga?Samsung 250GB 960 EVO Będą one pasowały do legiona ? Edytowane 29 Września 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2018 Cytat A po czym poznać, która matryca jest lepsza ? Po kodzie producenta jedynie lub po modelu matrycy. Cytat Na stronie x-komu są dostępne IPS po 400 zł. Ktoś też polecał mi inne za 450. Chyba że z używanych ale nowe to słabiaki konkretne, średnie od 550zł a dobre od 900zł (za FullHD). Cytat jaki dysk SSD będzie dobry. Najtańsze dobre to SX8200 a 960 EVO to już luksus ? Niedawno były za 430zł ale cały czas tanieją. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi