Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1. Student, facet, osoba prywatna.
2. Windows może być, nie musi, mam Imagine z uczelni
3. Waga nieistotna, preferowane 17'3, ale jeśli mieści dobrą kulturę pracy i chłodzenie w 15'6 to też jestem gotów się zastanowić.
4. Najlepiej mały ale szybki SSD koło 256GB, pewnie dokupię ADATA SX8200,  na resztę mniej wymagających gier może być HDD, napęd DVD nieistotny
5. Budżet podany w temacie, nie do przekroczenia z wszystkimi dodatkami typu RAM
5b. Laptop chciałbym żeby był długowieczny, nie pod względem grafiki, bo ona zawsze przemija, ale żeby przetrwał te 6-7 lat w miarę dobrym stanie.
5c. Zakup do drugiej połowy października
6. Jakość nie musi być doskonała, ale nie znam się na tym aż tak, więc jeśli będzie przeszkadzała w chłodzeniu itd. to raczej średnio mi to pasuje. Bateria powinna wytrzymywać +-3h na pisaniu np. w Wordzie, nie musi więcej, ale ważne żeby był wtedy w miarę cichy.

7. Rozdzielczosć 1080+, preferowany IPS, ale dobry TN też da radę, ważne jest dla mnie by miał G-Sync + 120hz lub 144hz, chociaż ważniejsze to drugie.

8. Głównie biurko, ale często będzie biurka zmieniał :v
9. Z kategorii podanych w przykładzie to raczej najwyższe wymagania, chociaż niekoniecznie ultra, mogą być wysokie + Kingdom Come też na w miarę wysokich

10. Często pakiet Office, rzadziej Sony Vegas Pro - raz na 2 tygodnie coś porenderować

11. Jedyne czego chyba nie wymieniłem to Thunderbolt 3, żeby kiedyś można było podłączyć mocniejsze eGPU
12. Do tej pory miałem z komunii fujitsu siemens amilo m1437g i lenovo g580 20150, więc żaden z wyższej półki i oba sprzed wielu lat. Nie mam niechęci do żadnego producenta, chociaż słyszałem sporo kiepskich opinii o graniu z HP, nie wiem jak z tymi Omenami, odstraszają mnie nieco ceny Hyperbooka, a najbardziej na razie zachęciła mnie oferta Xtreem
13. Niżej
14. Chciałbym w bliskiej przyszłości dokupić Oculus Rift i żeby chodził w miarę sprawnie.

Zastanawiam się nad 3 laptopami do kupienia (bo Lenovo Y730 wychodzi za późno i do tego nie wiadomo czy z 1060):
Asus GL703GM z GTX 1060, 144hz
Smart7 Deimos GX17D 16G, 1000+256, 144hz G-sync
HP Omen 15, 144hz G-sync
i szczerze nie mam pojęcia który wybrać. Asus wydaje się najbardziej zrównoważony z trójki, ale nie ma G-Synca pomimo nieco wyższej ceny od pozostałych (ma zestaw akcesoriów które nie wiem czy są warte tej wyższej ceny). Z tym konkretnym HP i Smart7 mam problem by znaleźć jakiekolwiek recenzje (co do HP są tylko te z modelami bez Thunderbolta i lepszych ekranów). Może jeszcze ewentualnie wyjść Y530 zapowiedziany na październik z 144hz i 1060, ale jak często bywa to nic pewnego.
Zna ktoś lepsze opcje albo jest w stanie doradzić w doborze z tych?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
Cytat

max. 7000 zł
Thunderbolt 3

G-Sync + 120hz lub 144hz

Ciężko ...

Cytat

Asus wydaje się najbardziej zrównoważony z trójki, ale nie ma G-Synca pomimo nieco wyższej ceny od pozostałych

Thunderbolta 3 też.

ACER Predator Helios 500 (NH.Q3NEP.022) i5-8300H 16GB 1000GB 256GB SSD GTX1070 W10
ACER Predator Helios 500 (NH.Q3NEP.022)+Słuchawki (GENESIS HM12X NSG-0679) i5-8300H 16GB 1000GB 256GB SSD GTX1070 W10

Acer Predator Helios 500 (NH.Q3NEP.010) i7-8750H

Dream Machines X1060-17PL28 17,3" FHD G-SYNC i5-8600K 500GB-SSD 8GB GTX1060-6GB NoOS

HP OMEN 15 i7-8750H/16G/256+1TB GTX1070 144Hz + voucher na 650zł

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

HP i Smart7 jak prawie każde Clevo w tej cenie posiadają oba poniżej 7000, podobnie ma mieć Y730 który podejrzewam że też gdzieś w tych okolicach będzie, dlatego szukam najlepszego value to price. Thunderbolta mogę nie mieć, ważniejszy jest ekran, jeśli o to chodzi. A wszystkie laptopy które podesłałeś sporo przekraczają budżet xD

Opublikowano
Cytat

jak prawie każde Clevo w tej cenie posiadają oba poniżej 7000

Mówiłem o modelach jw. klasy DTR z lepszym układem chłodzenia.

Cytat

podobnie ma mieć Y730  który podejrzewam że też gd zieś w tych okolicach będzie

Mogą z 1060 nawet się nie pokazać a dopiero w styczniu-lutym z RTX 2060 np.

Cytat

A wszystkie laptopy które podesłałeś sporo przekraczają budżet xD

Ostatni licz z voucherem.

Opublikowano

Laptop nie musi być zimny, wystarczy mi żeby nie throttlingował się, a z 1060 to nie jest jeszcze takie trudne. Ostatni to jakbym miał starszego laptopa HP, a mam tylko Siemensa 13-letniego i Lenovo obecnie.
Zastanawiam się czy warto napisać do x-komu o opinie o tym HP chociaż, bo tej konkretnej konfiguracji chyba nigdzie nie ma recenzji, ale nie wiem czy nie będą kryć wszelkich ewentualnych wad.