ramos Opublikowano 17 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2018 Witam [1] 3500zł-4000zł, Nowy [2] Mam Windowsa [3] 15,6", Matowa, IPS [4] - [5] Zastosowanie laptopa: gry i multimedia, internet i praca biurowa, praca z grafiką, fotografią i wideo, corel, photoshop [6] Zamierzam go używać jak najdłużej, będzie to komputer nr 1(aktualny PC jest już emerytem ;), wydajności procesora i grafiki oraz jakości wykonania i mobilność- wszystkiego po trochu. [7] - [8] - [9] Na ten moment mam wybrane 2 modele, 1. Lenovo Legion Y530 z grafiką Ti (na forum znalazłem że ma lepszą matrycę) i Acer Aspire 7 tutaj chyba ze zwykłą 1050 chociaż Ti chyba starczyła by na dłuższy czas. Mój dylemat polega na tym że nie mogę się zdecydować pomiędzy nimi a dokładnie w Y530 mam mocniejszą kartę, wolny jeden slot RAM na ewentualne rozbudowanie w przyszłości, poprawione chłodzenie względem Y520, w 2. Acer Aspire natomiast najbardziej odrzuca mnie jednak w wersji 8GB brak wolnego slotu RAM, no a ewentualny zakup już z 16GB jest poza moim budżetem, bardzo podobna mi się to że jest aluminiowa obudowa i serwis raczej ma dobre oceny, w Lenovo podobno się poprawili a ostatnio wprowadzili ten program Lenovo Care. Jest coś co przemawia jakoś mocno za Acerem żeby faktycznie warto było wyżyłować budżet i jednak wziąć ten laptop, czy jednak lepiej spokojnie zmieścić się w budżecie i wziąć Lenovo z mocną kartą. Dysk SSD planuję kupić oddzielnie myślałem nad jakimś Samsungiem EVO chyba dobry wybór? Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj
pawlo_sztu Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2018 ja bym brał legiona, ogólnie jest naprawdę dobry, i grafika i matryca i chłodzenie. a i lenovo premium care też na pewno to dodatkowy plus. z tego co wiem w razie czego lenovo ma 5 dni na naprawę albo zwrot kasy i naprawionego laptopa. ja bym szedł w lenovo Cytuj
FxJ Opublikowano 18 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2018 Cytat praca z grafiką, fotografią i wideo, corel, photoshop Jeśli bardziej profesjonalnie to radzę dokupić monitor do tego celu. Cytat Lenovo Legion Y530 z grafiką Ti (na forum znalazłem że ma lepszą matrycę) Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti (81FV00J5PB) - ma tutaj plus w postaci Mini Display Port dla profesjonalnych monitorów EIZO/NEC. Cytat Dysk SSD planuję kupić oddzielnie myślałem nad jakimś Samsungiem EVO chyba dobry wybór? EVO to rodzina dysków Samsunga EVO 960/970 to seria dysków SSD M.2 NMVe. Pod video możesz kupić wolniejszy trochę dysk ale pojemniejszy i na kościach MLC np. Plextor PX-512M8PEGN 512GB http://www.goplextor.com/pl/Product/Detail/M8PeGN#/Features Też mają 5 lat gwarancji (producenta). Cytuj
ramos Opublikowano 18 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Września 2018 (edytowane) @FxJ Dzięki za porady, rozpisałem się mocno ale zapomniałem napisać że z tą grafiką i video to tak bardziej amatorsko bardziej do własnego użytku, ale i tak dzięki za pomoc. @pawlo_sztu Dzięki to chyba go biorę. Edytowane 18 Września 2018 przez ramos Cytuj
ramos Opublikowano 20 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Września 2018 (edytowane) Jeszcze jedno pytanie bo dzisiaj pojawił się dysk SSD w fajnej cenie konkretnie chodzi o ten: Kingston A1000 240GB (SA1000M8/240G). Będzie pasował do tego Legiona Y530? i czy w ogóle warto bo jednak 100zł taniej wychodzi niż Samsung więc całkiem ciekawa cena. Edytowane 20 Września 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2018 Cytat fajnej cenie W fajnej cenie to te były jakiś czas temu z kościami MLC, ceny wszystkich spadają cały czas więc się nie dziwię bo są to dość słabe dyski. XPG SX8200 240G - x-kom / morele Cytuj
ramos Opublikowano 21 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2018 (edytowane) Lepszy ten ADATA czy ten Samsung? Samsung 860 EVO 250GB M.2 SATA SSD Edytowane 22 Września 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2018 Samsung 970 EVO 250GB (NVMe) to jest odpowiednik tego XPS Adaty. Cytuj
ramos Opublikowano 22 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2018 Chyba wezmę jednak ten dysk ADATA do takiej normalnej pracy powinien być spoko? Bo Samsung to już pewnie taki top? Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2018 EVO to już bardzo wydajne dyski, seria PRO Samsunga to jest top (high-end), EVO to taka wyższa półka bo Samsung jednak ma obecnie najlepsze dyski, sam produkuje kości i kontrolery. Cytuj
ramos Opublikowano 22 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2018 OK to może inaczej czy warto dołożyć te 80 zł do Samsunga jeżeli chciałbym na nim trzymać głównie system? Czy ta ADATA będzie wystarczająca? Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2018 Cytat Samsung 970 EVO 250GB MZ-V7E250BW Sądzę że warto, troszkę większa pojemność, dłuższa gwarancja i mniejsza awaryjność, Samsungi się praktycznie nie psują. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi