Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

[1] 3500zł-4000zł, Nowy

[2] Mam Windowsa

[3] 15,6", Matowa, IPS

[4] -

[5] Zastosowanie laptopa: gry i multimedia, internet i praca biurowa, praca z grafiką, fotografią i wideo, corel, photoshop

[6] Zamierzam go używać jak najdłużej, będzie to komputer nr 1(aktualny PC jest już emerytem ;), wydajności procesora i grafiki oraz jakości wykonania i mobilność- wszystkiego po trochu.

[7] -

[8] -

[9] Na ten moment mam wybrane 2 modele, 1. Lenovo Legion Y530 z grafiką Ti (na forum znalazłem że ma lepszą matrycę) i Acer Aspire 7 tutaj chyba ze zwykłą 1050 chociaż Ti chyba starczyła by na dłuższy czas.

Mój dylemat polega na tym że nie mogę się zdecydować pomiędzy nimi a dokładnie w Y530 mam mocniejszą kartę, wolny jeden slot RAM na ewentualne rozbudowanie w przyszłości, poprawione chłodzenie względem Y520, w 2. Acer Aspire natomiast najbardziej odrzuca mnie jednak w wersji 8GB brak wolnego slotu RAM, no a ewentualny zakup już z 16GB jest poza moim budżetem, bardzo podobna mi się to że jest aluminiowa obudowa i serwis raczej ma dobre oceny, w Lenovo podobno się poprawili a ostatnio wprowadzili ten program Lenovo Care.

Jest coś co przemawia jakoś mocno za Acerem żeby faktycznie warto było wyżyłować budżet i jednak wziąć ten laptop, czy jednak lepiej spokojnie zmieścić się w budżecie i wziąć Lenovo z mocną kartą.

Dysk SSD planuję kupić oddzielnie myślałem nad jakimś Samsungiem EVO chyba dobry wybór?

Z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano

ja bym brał legiona, ogólnie jest naprawdę dobry, i grafika i matryca i chłodzenie. a i lenovo premium care też na pewno to dodatkowy plus. z tego co wiem w razie czego lenovo ma 5 dni na naprawę albo zwrot kasy i naprawionego laptopa. ja bym szedł w lenovo

Opublikowano
Cytat

praca z grafiką, fotografią i wideo, corel, photoshop

Jeśli bardziej profesjonalnie to radzę dokupić monitor do tego celu.

Cytat

Lenovo Legion Y530 z grafiką Ti (na forum znalazłem że ma lepszą matrycę)

Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti (81FV00J5PB) - ma tutaj plus w postaci Mini Display Port dla profesjonalnych monitorów  EIZO/NEC.

Cytat

Dysk SSD planuję kupić oddzielnie myślałem nad jakimś Samsungiem EVO chyba dobry wybór?

EVO to rodzina dysków Samsunga EVO 960/970 to seria dysków SSD M.2 NMVe.

Pod video możesz kupić wolniejszy trochę dysk ale pojemniejszy i na kościach MLC np. Plextor PX-512M8PEGN 512GB

http://www.goplextor.com/pl/Product/Detail/M8PeGN#/Features

Też mają 5 lat gwarancji (producenta).

Opublikowano (edytowane)

@FxJ Dzięki za porady, rozpisałem się mocno ale zapomniałem napisać że z tą grafiką i video to tak bardziej amatorsko bardziej do własnego użytku, ale i tak dzięki za pomoc.

@pawlo_sztu Dzięki to chyba go biorę.

Edytowane przez ramos
  • FxJ zmienił(a) tytuł na [3500-4000] Gry, Grafika, Video, Internet