Thorzar Opublikowano 13 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2018 (edytowane) Witam [1] Laptop dla mnie. Pracujący chłopak, lat 23. Laptop mogę kupić bez rat(jedyna możliwość to raty 0%- nie chce tracić kasy na kosztach. [2] Laptop wolałbym bez systemu operacyjnego. Kupując keya osobno chyba mogę zaoszczędzić. Aczkolwiek jeśli będzie dobra oferta z systemem to ja rozważę. [3] Matryca- tylko 15,6 cala. Waga nie gra roli. [4] Dysk HDD. Dobrze jeśli w cenie też byłby dysk SSD. Jeśli nie będzie dysku SSD to musi być slot na późniejsze kupienie i dołożenie go. Nie zależy mi na napędzie DVD. Modele z klapą serwisową w 100% pozwalają na wymianę dysku i RAM-u bez utraty gwarancji.- tak. W przyszłości rozważam dołożenie kostki RAMu bądź wspomnianego wyżej dyski SSD. [5 a] Cena 4500 +- 500. Ewentualnie do czego możesz dołożyć albo z czego zrezygnować w tej cenie? - Dołożyć mogę jeśli naprawdę znacząco polepszy się wydajność laptopa. Zrezygnować mogę narazie z tego dysku SSD/RAMu np. na poczet innych rzeczy których wymiana/ będzie bardzo bardzo droga lub nie możliwa w późniejszym użytkowaniu. Szukałem tylko nowych. Nie wiem czego spodziewać się po laptopach powystawowych- jeśli to kwestia kilku rys to może być. Nie zależy mi na żadnych gadżetach. Jeśli jakieś trafia się w zestawie to ok. [5 b] Minimum zakładam że chce go używać jakieś 4 lata, dbam o sprzęt- poprzedni laptop wytrzymuje juz przeszło 5 lat. Będzie to mój jedyny laptop. Ponieważ stare komputery zamierzam oddać/sprzedać. [5 c] Zamierzam kupić laptop w drugiej połowie października (1 miesiąc). Zastanawiam się czy może nie poczekać na Black Friday? Może uda się coś wyrwać taniej? Czy nie opłaca się czekać bo nie ma tam aż takich szałowych promocji w PL? [6] Jak już mówiłem chce żeby wytrzymał mi te 4 lata. Zależy mi na wydajności procesor/karta graficzna. [7] najlepiej 1920x1080. Rodzaj powłoki nie gra aż tak dużej roli. W przyszłości rozważam zakup monitora. [8] Głównie dom. Również podczas wyjazdów za granicę. Nie zależy mi na gwarancji międzynarodowej bo i tak nie będę miał okazji oddać go do serwisu. [9] Laptop do gier, a więc wymagam żeby obecne wymagające tytuły w miarę dobrze śmigały. [10] Programy- nic specjalnego. Raczej te standardowe-bez żadnych specjalnych wymagań. [11] Specjalne wymagania: Karta graficzna: chce minimum NVIDIA GeForce GTX 1060. 12] Rozważam każda markę. Aktualnie mam jakiś laptop Samsunga. Nie miałem z nim żadnych problemów. 13] Aktualnie rozpatrywane modele: ASUS TUF Gaming FX504GM i7-8750H/8GB/1TB MSI GL62MVR i7-7700HQ/16GB/1TB+256 GTX1060 IPS [14] Na zakup jest jeszcze trochę czasu. Więc niektóre oferty mogą się delikatnie zmienić. Może jakieś nowe laptopy wyjdą (podobno jakiś nowy legion?) Temat zakładam szybciej żeby zakup byl dobrze przemyślany z racji na kilkuletnią inwestycję. Mam nadzieję że wykorzystałem temat. Jeśli o czymś zapomniałem to pytajcie Pozdrawiam Edytowane 13 Września 2018 przez FxJ Cytuj
swiru Opublikowano 13 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2018 Bardzo ciekawego laptopa z mocnym procesorem możesz dostać na kadłubku Clevo:https://www.morele.net/laptop-hyperbook-n85s-i7-8750h-8gb-1000-gtx1060-4140709/ Dyski i ram możesz skonfigurować na stronie albo samodzielnie dokupić takie jakie Ci pasują. Cytuj
FxJ Opublikowano 13 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2018 https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/hiro-957-h01-15-6-intel-core-i5-8400-8gb-ram-500gb-dysk-gtx1060-grafika.bhtml https://www.oleole.pl/laptopy-i-netbooki/hiro-957-h01-15-6-intel-core-i5-8400-8gb-ram-500gb-dysk-gtx1060-grafika.bhtml Cytat Zastanawiam się czy może nie poczekać na Black Friday? Tak jeśli będziesz w USA ale nie w Polsce u nas to nie obowiązuje, lepsze promocje są robione w wakacje. Cytat Może jakieś nowe laptopy wyjdą (podobno jakiś nowy legion?) Tak ale nie z GTX 1060. Cytuj
Thorzar Opublikowano 14 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Września 2018 No te całe kadłubki -Hyperbook mają strasznie konkurencyjne ceny. Gdzieś jest haczyk? Jakoś wykonania? Jedynie czytałem że może trochę nadmiernie się grzeją, ale chyba można to nadrobić podstawka chłodząca co ? Może narazie są niższe ceny w porównaniu do innych bo wchodzą na rynek dopiero? Czy kadłubki konkurują z innymi laptopami MSI/Acer/Asus w jakości wykonania ? Chcę żeby laptop posłużył kilka ładnych lat. Cytuj
swiru Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2018 Kadłubki Clevo są na rynku dłuższy czas ale mało kasy idzie na ich promocje, jedynie poczta pantoflowa entuzjastów. Czasem bywają problemy ze sterownikami ale nie w każdym modelu. Grzać może się laptop każdego producenta, zwykle jest to wszystko w normie. Cytuj
FxJ Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2018 Cytat Gdzieś jest haczyk? Zdecydowanie słabszy serwis od Della/Acera czy nawet Lenovo, brak wsparcia producenta praktycznie jeśli chodzi o oprogramowanie (sterowniki, firmware, bios). W razie problemu po gwarancji też od innych producentów masz łatwiej o części zamienne. Cytat Czy kadłubki konkurują z innymi laptopami MSI/Acer/Asus w jakości wykonania ? Te droższe serie tak. Cytat Jedynie czytałem że może trochę nadmiernie się grzeją Undervolting - szczególnie procesora jest wymagany wręcz. Cytuj
becia Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2018 Lenovo Legion Y530, bardzo fajny laptop z dobrą grafiką, chłodzeniem, dźwiękiem itd, a do tego mają akcje lenovo premium care. wyczytałam, że w razie problemów z laptopem lenovo ma 5 dni na naprawę albo zwrócą ci kasę i naprawionego laptopa. brzmi dobrze, jeszcze mnie to mocniej do lenovo przekonuje, takie podejście do klienta. Cytuj
Thorzar Opublikowano 15 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2018 Cytat 17 godzin temu, FxJ napisał: Zdecydowanie słabszy serwis od Della/Acera czy nawet Lenovo, brak wsparcia producenta praktycznie jeśli chodzi o oprogramowanie (sterowniki, firmware, bios). Więc chyba lepiej wolę dołożyć kilka stówek i spokojną głowę ( chodzi o aktualizację..). Cytat 17 godzin temu, becia napisał: Lenovo Legion Y530, bardzo fajny laptop z dobrą grafiką, Chyba tylko legion y720 ma GeForce GTX 1060. A procesor to już chyba najlepiej też wybrać jakiś 8generacji co nie ? Także narazie najbliżej mojego wyboru jest Asus tuf gaming FX 504GM. Cytuj
FxJ Opublikowano 16 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2018 Cytat Więc chyba lepiej wolę dołożyć kilka stówek i spokojną głowę ( chodzi o aktualizację..). MSI GP63 i7-8750H/8GB/1TB GTX1060 - to ja bym radził do tego dołożyć ze względu na znacznie lepsze chłodzenie. Cytat Także narazie najbliżej mojego wyboru jest Asus tuf gaming FX 504GM. GL62MVR ani FX 504GM nie sprawdzą się jeśli chodzi o chłodzenie 1060 i 6 rdzeniowego procesora, te radzę max do 1050Ti kupować. Cytuj
Thorzar Opublikowano 17 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Września 2018 (edytowane) Czytałem trochę. Faktycznie chłodzenie nieco lepsze się wydaję. Na allegro są outlety tego komputera. Polecacie kupić laptopy z outletu? Czy lepiej nowy? GAMER MSI GP63 i7-8750H 8GB 1TB GTX1060 15,6 W10 znalazłem takie coś 100 zł więcej ale za to win jest. Edytowane 17 Września 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 17 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2018 https://www.nieidealny.pl/forum/topic/2933-morelepl-promocje-i-kody-rabatowe-2018/?do=findComment&comment=20384 https://www.morele.net/gamingweek/ https://www.morele.net/laptop-msi-gp63-leopard-8re-403xpl-8re-060xpl-980172/ Trzymaj ? Cytuj
Thorzar Opublikowano 18 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Września 2018 Dobra. Zamówiłem tego MSI. Zobaczymy jak będzie się sprawować. Dzięki za pomoc :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi