Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[1] Student, 21 lat. standardowa gwarancja

[2] Nie musi być Windows

[3] 17,3"

[4] HDD 1TB i SSD (jeśli jest) NVMe chciałbym osobno dokupić w tej kwocie ok 240GB (potrzebowałbym porady)

[5] 6300zł - maksymalna kwota. W zestawie chciałbym 16GB RAM + SSD + plecak. Jeżeli jest laptop godny uwagi za 6300zł bez 16GB RAM i SSD, to też jest to opcja do przemyślenia.

[5 b] 4 lata, posiadam stacjonarkę i7 6700, GTX960 4GB OC, 16GB RAM DDR4, 2 monitory 60Hz - można zaproponować upgrade kompa (w tym monitor 120Hz z Free Sync/GSync) i jakiegoś tańszego lapka, żeby przynajmniej udźwignął LOL'a, CS GO, Fortnite (minimalne/średnie)

[5 c] Jakoś na początku października

[6] Aluminium się bardzo grzeje, a też nie chciałbym, żeby się rozleciał po roku przebywania w plecaku. Bateria dla mnie nie jest istotna.

[7] Matowa

[8] Biurko, łóżko, uczelnia

[9] średnie wymagania - często, ale na pewno zagram w tytuły jak Battlefield 5 itd.

[10] Unitu, Cinema 4D, Unreal Engine

[11] Podświetlana klawa, matowa

[12] Obawiam się Acera

[13] Ten MSI GE73 wydaje się być fajną opcją. Może będzie tańszy za miesiąc.

[14] Rozważam

a) Kupienie laptopa na studia, żeby mi uciągnął Visual Studio, Enreal Engine, Unity i średnie gry z wygodną klawą + upgrade kompa wspomnianego wyżej i obowiązkowy monitor 120Hz z Free Sync

b) Laptop za 6300zł - najbardziej optymalna dla mnie opcja, gdzie mogę grać wszędzie i w najnowsze tytuły.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

chciałbym osobno dokupić w tej kwocie ok 240GB (potrzebowałbym porady)

Kingston KC1000 240GB (MLC) - przez tydzień był w promocji za 309zł i to był #1 jeśli chodzi o opłacalność.

ADATA XPG SX8200 240GB (TLC 3D)

Plextor PX-256M8PeGN 256GB (MLC)

Plextor M8PeG 256GB (MLC) - o ile tylko radiator nie będzie przeszkadzać.

A dalej to już Samsungi EVO 960 i EVO 970.

Cytat

można zaproponować upgrade kompa (w tym monitor 120Hz z Free Sync/GSync) i jakiegoś tańszego lapka

Wystarczy wymienić grafikę na mocniejszą np. GTX 1070 / 1070Ti / 1080 + monitor

Zotac GeForce GTX 1070 Ti AMP Extreme 8GB GDDR5 - 1999zł

Gigabyte GeForce GTX 1070 G1 GAMING 8GB GDDR5 - 2029zł

Palit GeForce GTX 1080 Super JetStream 8GB GDDR5X - 2337zł

A obecną sprzedajesz na OLX

+ monitor z G-sync, to już sam musisz określić czy chcesz mieć 3 czy zostawić jedne.

Cytat

obowiązkowy monitor 120Hz z Free Sync

Żeby działał ci FreeSync musisz kupić Radeona nie ma innej opcji.

Cytat

żeby przynajmniej udźwignął LOL'a, CS GO, Fortnite (minimalne/średnie)

ASUS VivoBook 15 R504ZA Ryzen 5/8GB/1TB/Win10 - 2549zł

Cytat

gdzie mogę grać wszędzie i w najnowsze tytuły

To już twoja decyzja.

• FxJ zmienił(a) tytuł na Laptop na studia/do gier [6300]
Opublikowano (edytowane)

Lenovo Legion Y720, mega laptop, procesor, karta graficzna, ładnie na baterii trzyma, dźwięk - to na pewno jego mocne strony. Dodatkowo lenovo ma akcję - kupujesz laptopa legion lub yoga, rejestrujesz i w razie problemów z laptopem mają 5 dni na jego naprawę albo zwrot kasy i naprawa laptopa. wg mnie dobra akcja. Legiony naprawdę mega laptopy. 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Te monitory z G-SYNC są bardzo drogie. Najtańsze po 1300zł, a takie ok. po 1800zł + karta graficzna za 2400zł. W takim wypadku jednak wolę kupić teraz zajebistego lapka na 4-5lat, a kompa upgradować w następnym roku/za 2 lata. Zostajemy jednak przy laptopie do 6300zł. Co myślicie o tym Asus ROG STRIX GL703GM? W zestawie dostanę torbę. Chodzi mi o wersję 16GB RAM + dołożę sobie może to ADATA XPG SX8200 240G PCIe x4 NVMe (ASX8200NP-240GT-C)

Ja wiem, że tutaj większość kupuje z x-kom i są rewelacyjne ceny, ale to jest chyba nawet lepsze, niż ta promka co była na Kingston KC1000 240GB.

Drugą ewentualnością jest MSI GE73 - bardzo fajny model, ale MSI podobno ma spore wady.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

ale to jest chyba nawet lepsze, niż ta promka co była na Kingston KC1000 240GB

Właśnie nie, tamten był lepszy - dlaczego bo był na kościach MLC a nie TLC 3D.

https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_dysku_ssd_adata_xpg_sx8200_najszybszy_z_najtanszych?page=0,18

Połasisz się na wysoką wydajność jak na tak tani dysk NVMe ale nie bez kompromisów (80% mniej lub bardziej zwalnia, podobnie jak przy długotrwałym zapisie).

ADATA XPG SX8200 240GB (x-kom) - wszędzie jest identyczna cena 309zł a na Kingstona była prawdziwa promocja. Ten jest może i nieco szybszy w niektórych benchmarkach ale do pewnej pojemności tu w SSD jednak liczą sie kości bardzo i kontroler.