Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1) Wiek 20, Student -->Studia.
2) System Win 10 nie jest wymagany, lecz jeżeli cena na to pozwoli ze względy chociażby na jakiekolwiek promocje to nie widzę przeszkód.
3) Taka jak u większości modeli --> 15,6 , waga nie ma znaczenia.
4)Dysk SSD nie musi być zamontowany lecz miło by było mieć go w zestawie. Mniejsze od 240Gb nie wchodzą w grę. Istnieje możliwość samodzielnego montażu więc jak najbardziej możecie wybrać dysk do zamontowania (jeżeli cenowo wyjdzie taniej [ppkt. 5)] i nie będzie większych problemów z montażem).
Możliwe warianty:

• 1x SSD 480<
  • 1x SSD 240/256 + 1x HDD

Jakie jest najlepsze rozwiązanie z wymienionych. Proszę o opinię.
    Napęd DVD - zbędny
5a) Cena orientalna - 4000zł, cena maksymalna - 4500zł

Pozwalam na 500zł zabawy z racji takiej gdyż jedna rzecz może być 300 zł droższa a niewiele wniesie do laptopa, to samo tyczy się np. dysków które zamontowane są powiedzmy droższe o 20 zł niż gdyby się je montowało samemu.
     Zestawy nie wymagane.
5b) Laptop na okres studiów. Posiadam komputer aczkolwiek nie zależy mi na żadnej rozbudowie. Chciałbym laptopa w cenie podanej powyżej gdyż 90% czasu właśnie z niego
      będę  korzystać.
5c) Laptopa chcę mieć w rękach najpóźniej 20 września.
6) Wydajność>wygląd>bateria
     Wygląd podepnę pod ten podpunkt - chciałbym laptopa który nie świeci gamingowym wyglądem na każdym kroku. Dla porównania ppkt. 13
7) FullHD, matowa, IPS. Monitory czy też telewizory będą raczej podpinane sporadycznie/bardzo rzadko.
8} Dom, łóżko, uczelnia --> Polska, wyjazdy zagraniczne nie będą mieć miejsca.
9) Co do gier to raczej nie mam wysokich wymagań, wszelkie ustawienia w jakości ULTRA lub Bardzo wysokie raczej nie będą mieć miejsca.
    Grywam w Fortnite, World of Warcraft, League of Legends.  <-- Średnie wymagania
    Intryguje mnie także gra Forza Horizon 3 - również nie wymagam najwyższych ustawień.
10) Jeżeli chodzi o programy to zależy mi pracy przy grafice 3D, np. AutoCAD lub Ansys.
       Programy do obróbki filmów sporadycznie również będą używane.
11) Pomijam.
12) Nie miałem wcześniej styczności z laptopami. Zależy mi na wypisanych markach: Acer, Asus, Dell, Lenovo, MSI, HyperBook .
13) Lista była długa lecz wybrałem takie (faworyzuje podany Legion):

+ SSD  ADATA XPG SX8200 240GB

14)Moje preferencje:

• jeżeli jest możliwość to karta dźwiękowa dobrej jakości mile widziana
  • 16Gb RAM

Zależy mi na wydajności, a mianowicie na otwartej przeglądarce z kilkoma kartami, programem typu np. AIMP, Discrod czy Ts3 w tle, oraz włączonej grze typu Fortnite przy czym komputer nie będzie zamulał ani zawieszał. To jest jedna z najważniejszych rzeczy jakie wymagam, żeby się nie denerwować przy każdej zrobionej czynności która spowoduje "laga" na kilka sekund.

Poniżej przedstawię całkowity schemat wymagań.

Wydajność > Programy / Gry >  Wygląd laptopa > Audio > Bateria

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
Cytat

Z powodu odebrania możliwości edycji

Edytować można tylko przez kilka minut.

Cytat

np. dysków które zamontowane są powiedzmy droższe o 20 zł niż gdyby się je montowało samemu.

Montowane są różne i zwykle nie sa to dyski typu PCIe NVMe.

Cytat

2) System Win 10 nie jest wymagany
5c) Laptopa chcę mieć w rękach najpóźniej 20 września

HP Omen oraz Lenovo Legion (modele 2018) będą bez systemu dostępne.

Cytat

HyperBook

Tajwańskie kadłubki Clevo lub chińskie TongFang.

Cytat

Lista była długa lecz wybrałem takie (faworyzuje podany Legion)

To odpowiednik serii Y520, a dopiero od aluminiowych Y720 czyli Y730-15 (jeszcze nie wyszły) są dobrymi laptopami którym bliżej do poziomu Dell-a.

Dell Inspiron G5 i5-8300H/8GB/128+1000/Win10 GTX1050Ti - to jeden z lepszych w tym przedziale laptopów, też pod względem pojemnej baterii (patrz na Wh nie na mAh) i ma USB-C z Thunderbolt 3 pod wszelkie przejściówki, stacje dokujące i eGPU, dobra karta WiFi i RAM w jednej kości.

Acer Aspire 7 i5-8300H/16G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD

https://www.facebook.com/acer.polska/app/247578258730350/?ref=page_internal

Dodatkowo obowiązuje promocja na rozszerzoną gwarancję do 3 lat. Tańsze konfiguracje z 8GB RAM mają 2x4GB więc rozbudowa słaba.

Cytat

Ze względu na co? Cenę?

Opublikowano

Podany przez Ciebie Dell nie mieści się w limicie cenowym. Tak jak napisałem 16Gb RAM wymagane oraz min 240Gb SSD.

Acer Aspire 7 wydaje mi się że dałeś go na silę. Sam system tj. 400zł, więc kosztowałby 3600 + SSD (~300) ==> 3950zł, skoro jest możliwość żeby coś zamienić lub dodać za te 500zł to chciałbym to wykorzystać.

Nie rozumiem także dlaczego odrzuciłeś podane przeze mnie modele. Wszelkie recenzje są pozytywne, naprostuj mnie proszę.
Jedyną informację która się przydała z twojej wypowiedzi to że laptopy firmy HyperBook nie są warte uwagi :/

Opublikowano
3 godziny temu, pawlo_sztu napisał:

też bym się skłaniał do legiona. zapowiedzi są dobre. zresztą wcześniejsze modele wyszły im przyzwoicie (ja mam y720 - i naprawde świetny laptop). trochę trzeba poczekać ale wg mnie warto

Y530 dopiero na początku września będzie dostępny, tak?

Opublikowano
Cytat

Acer Aspire 7 wydaje mi się że dałeś go na silę. Sam system tj. 400zł

Systemy dla Della i Acera kosztują w przedziale 250-300zł zależnie od kursu dolara.

Cytat

Acer Aspire 7 wydaje mi się że dałeś go na silę

Jedynie napisałem co na tą chwilę jest, ale wszystkie Delle i Acery są z systemami (maja umową z MS podpisaną).

Cytat

Y530 dopiero na początku września będzie dostępny, tak?

Tak wstępnie podali.