huemai Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2018 (edytowane) 1. Mężczyzna, 23 lata, programista Java 2. Z windowsem 10 3. 15.6 bądź mniejsza 4. HDD + SSD, najlepiej z NVMe 5a. około 3500zł, jeżeli dostanę coś dobrego za 3000 - super, jeżeli będzie trzeba dopłacić nieco ponad 3500 zł, nie ma również tragedii 5b. około 3 lat jako jedyny komputer 5c. najchętniej już jutro jechałbym do sklepu 6. jakość jest dla mnie bardzo ważna, laptop będzie w ciągłym ruchu, poza tym w domu, zdarza mi się zasnąć oglądając film i poprzednie laptopy kilka razy przez to wylądowały na ziemi ? dodatkowo laptop musi sprostać bez problemu codziennym zadaniom - czyli w moim przypadku programowanie, Java, czyli InteliJ + jakis Sublime (HTML/CSS) + Przeglądarka + Spotify + Skype + VPN. Oczekuje również dobrych wyników pracy na baterii (4+ h) 7. FullHD, matowa (obowiązkowo), jakościowo jak najlepiej się da, aczkolwiek w domu / biurze będzie możliwość podłączenia pod monitor zewnętrzny po HDMI 8. wszędzie ? dom - biurko, fotel, kanapa, łózko, biuro - przy biurku, na spotkaniach, w busie/pociagu 9. CS:GO, fortnite, może jakaś fifa 10. InteliJ - mogą trafić się duże projekty, tak więc fajnie bym nie musiał tracić x minut na kompilację 11. Karta sieciowa 5GHz 12. brak 13. Właściwie mam faworyta: Huawei MateBook D 15.6" i5-8250U/8GB/128+1000/Win10 MX150 14. Wydajny w pracy programisty, wytrzymały, z dobrym czasem na baterii, pozwalający wieczorami zagrać meczyk w CSa Edytowane 24 Lipca 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 24 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2018 Cytat najlepiej z NVMe Więc najlepiej z prockami Coffee Lake-H Cytat najchętniej już jutro jechałbym do sklepu Link - radzę korzystać z przywilejów dla osób kupujących przez internet, nawet z odbiorem osobistym. Cytat zdarza mi się zasnąć oglądając film i poprzednie laptopy kilka razy przez to wylądowały na ziemi Ja polecam domowy TV powiesić na ścianie i na nim oglądać ? https://www.purepc.pl/notebooki/lenovo_thinkpad_z_ryzen_mobile_wchodza_w_koncu_do_sprzedazy https://www.reddit.com/r/Amd/comments/8ulfsd/i_purchased_the_huawei_matebook_d_14in_ryzen/ Jak byś trochę poczekał Z ultrabooków do pracy: ASUS ZenBook UX410UA i5-8250U/8GB/256SSD/Win10 Dell Latitude 5490 i5-8250U/8GB/256/10Pro FHD FPR Cytuj
huemai Opublikowano 25 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2018 6 godzin temu, FxJ napisał: Link - radzę korzystać z przywilejów dla osób kupujących przez internet, nawet z odbiorem osobistym. To bardziej tak mi się powiedziało, raczej kupię oczywiście przez Internet ? 6 godzin temu, FxJ napisał: Ja polecam domowy TV powiesić na ścianie i na nim oglądać ? Jak uda mi się dorwać tańszego laptopa to rozważam kupno TV, a z czasem może i konsoli, wtedy w lapku wystarczy mi GPU który uciągnie CSa, bo to jedna z tych gier w które na konsoli nie pogram 6 godzin temu, FxJ napisał: https://www.purepc.pl/notebooki/lenovo_thinkpad_z_ryzen_mobile_wchodza_w_koncu_do_sprzedazy https://www.reddit.com/r/Amd/comments/8ulfsd/i_purchased_the_huawei_matebook_d_14in_ryzen/ Jak byś trochę poczekał O co z tymi ryzenami taki szum? GPU (Vega 10) jest nieco lepsze od Intel 620 UHD, za to procesor 2700U przegrywa z i5-8250U. Z czym tutaj jest więc tak dobry deal? Cena? Czy o czymś nie wiem? Z tego co czytam o tym Huaweiu, można w nim zamontować dysk NVMe, z tego co się dowiadywałem w Internecie czy nawet w sklepie, w modelu który wysłałem nie ma takiej opcji ? No ale generalnie mogę poczekać, jeżeli warto. Pytanie tylko czy to kwestia tygodnia, miesiąca? 6 godzin temu, FxJ napisał: Z ultrabooków do pracy: ASUS ZenBook UX410UA i5-8250U/8GB/256SSD/Win10 Dell Latitude 5490 i5-8250U/8GB/256/10Pro FHD FPR ZenBooki oglądałem, ale cena jest sporo wyższa niż przewidziałem. Znów więc pytanie, czy warto? Za co faktycznie tutaj płace? Inny model zenbooka który oglądałem miał identyczne podzespoły jak Huawei którego wysłałem, ale miał zamontowany do tego fabrycznie 512GB SSD NVMe. Cena jednak 4,5k, czyli ponad 1000zł za sam dysk. Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2018 Cytat GPU (Vega 10) jest nieco lepsze od Intel 620 UHD Cytat za to procesor 2700U przegrywa z i5-8250U. O ile porównujesz te z 15W TDP a nie 25W? Cytat Pytanie tylko czy to kwestia tygodnia, miesiąca? Zależy o który pytasz bo kilka będzie wychodzić teraz. Cytat Cena jednak 4,5k, czyli ponad 1000zł za sam dysk. A za 780zł można już Samsunga 970 EVO kupić. Cytat Za co faktycznie tutaj płace? Za super lekkiego ultrabooka klasy podchodzącej pod premium. Cytat identyczne podzespoły jak Huawei którego wysłałem A tro czego nie ma w specyfikacji, czas pracy na baterii, jakość matrycy ? Cytuj
huemai Opublikowano 26 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) 22 godziny temu, FxJ napisał: O ile porównujesz te z 15W TDP a nie 25W? http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-8250U-vs-AMD-Ryzen-7-2700U/m338266vsm432558 Pierwszy link z googla po wpisaniu i5-8250u vs ryzen 2700u, wychodzi niewielka różnica, ale jednak. Chyba że coś źle patrzę? 22 godziny temu, FxJ napisał: Zależy o który pytasz bo kilka będzie wychodzić teraz. No z tego co widzę to te GPU AMD całkiem dobrze wypadają faktycznie, szczególnie że pewnie i tak nie odpalę na tym laptopie więcej niż CSa. O którego pytam - nie wiem ? Huawei MateBook bądź ThinkPad z Ryzenem wydają się spoko opcją, jeżeli tylko cena będzie w miarę podobna jak odpowiedniki na Intelu. 22 godziny temu, FxJ napisał: Za super lekkiego ultrabooka klasy podchodzącej pod premium. 0.5kg w tą czy w tą nie gra roli, klasa premium... coś co wygląda jak Huawei byłoby dla mnie wystarczające, prosty, elegancki wygląd. 22 godziny temu, FxJ napisał: A tro czego nie ma w specyfikacji, czas pracy na baterii, jakość matrycy ? Z tego co czytałem Huawei wytrzymuje te 5-6 godzin normalnej pracy, najdłuższa trasa jaką pokonuje pociągiem to 3 godziny. Jakość matrycy - w domu / pracy ekran laptopa będzie służył jako pomocniczy, głównie będę i tak patrzeć w podłączony monitor. Co do codziennego użytku, czyli filmy, itp, wolę zaoszczędzić i kupić TV pod który podepnę tego laptopa. Edytowane 26 Lipca 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2018 Cytat wychodzi niewielka różnica, ale jednak. Chyba że coś źle patrzę? To jest uśredniony wynik na podstawie benchmarka odpalonego przez "18,220 User Benchmarks" vs "186 User Benchmarks" więc jest różnica ? Najlepiej porównywać laptop vs laptop. Cytat Z tego co czytałem Huawei wytrzymuje te 5-6 godzin normalnej prac Bez dedykowanej ma 42 Wh Cytuj
huemai Opublikowano 26 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) Bylem zobaczyć tego Huawei'a na własne oczy, prezentuje się super. Prosty, elegancki design, do tego widać że solidnie zbudowany. Miałbym jednak kilka pytań 1. SSD m.2 PCIe NVMe - da się podłączyć? Gość w sklepie zapewniał że tak, gdzie indziej czytam że nie, jak to w końcu jest? Zmieni się coś w wersji z Ryzenem? 2. Te Huawei'e na Ryzenach wyjdą tylko w 14 calach? Bo jeżeli tak to już wiem że nie ma co na nie czekać 3. Wylot powietrza u podstawy laptopa - czy to się ma prawo sprawdzić gdy laptop będzie leżał na łóżku? Mowa tutaj o oglądaniu filmów, mocniejsze użytkowanie będzie na podkładce / biurku. Ewentualnie prośba o opinie na temat MSI GF63 i5-8300H/8GB/1TB GTX1050 Odstrasza mnie logo smoka, czerwona klawiatura... ale jednak lepsze podzespoły. Pytanie jak wypada vs Huawei pod względem wykonania, wytrzymałości, kultury pracy i czasu pracy na baterii? Edytowane 26 Lipca 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) MateBook D (W50E) - nie widzę w sieci potwierdzonej informacji o obsłudze NVMe, możesz napisać do ich supportu jedynie. https://www.notebookcheck.net/The-Huawei-MateBook-D-with-an-AMD-Ryzen-5-2500U-is-now-available-in-the-US.312836.0.html Na razie brak informacji o 15,6" Cytat Wylot powietrza u podstawy laptopa - czy to się ma prawo sprawdzić gdy laptop będzie leżał na łóżku? Od spodu to zasysa powietrze a wylot jest na matrycę. Cytat Ewentualnie prośba o opinie na temat Może niech wpierw chociaż wyślą je na testy w europie ? Edytowane 26 Lipca 2018 przez FxJ Cytuj
huemai Opublikowano 26 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) Jutro powinienem mieć odpowiedź od "opiekuna produktu" x-kom na temat obsługi NVMe. Pozostaje jedna kwestia - zapis / odczyt danych na benchmarkach wygląda o wiele lepiej na dyskach m2 NVMe vs SATA SSD, czy to ma jednak wpływ na codzienną pracę? Chodzi mi o programowanie, czy faktycznie poprawi się znacznie czas kompilacji programów? Sam Intelij / Eclipse będzie wyraźnie szybciej działał? Przesiadka z HDD na SSD kilka lat temu to było wielkie WOW, tutaj rozumiem nie ma się co tego spodziewać i przykładowo fabryczny m2 w tym Huawei'u vs Evo 970 to będzie przykładowo 1-2 sekundy różnicy przy codziennych czynnościach? Nie interesują mnie testy ładowania gier, których akurat jest pełno w Internecie, a codzienne użytkowanie. W sumie podobne pytanie co do sensu pakowania się w i5-8300H zamiast i5-8250U. A co do MSI, chodziło mi o model GF63, nie GL63. Edytowane 26 Lipca 2018 przez huemai Cytuj
FxJ Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2018 Wiem, wkleiłem zły link, już mieniłem. Cytat W sumie podobne pytanie co do sensu pakowania się w i5-8300H zamiast i5-8250U Jeśli liczysz na wydajność kosztem czasu pracy na baterii to tak. https://www.purepc.pl/felietony/dlaczego_dyski_ssd_z_m2_pcie_30_x4_i_nvme_to_przyszlosc Tutaj transmisja omija system przy NVMe co jeszcze poprawia ekspresywność ale nie są to już tak oczywiste różnice jak przy porównaniu zapisu i odczytu liniowego. Cytat czy faktycznie poprawi się znacznie czas kompilacji programów? Czy poprawi na pewno, jak bardzo, nie wiem tu pytanie do programistów. Cytuj
huemai Opublikowano 27 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2018 (edytowane) Trafiłem jeszcze na coś takiego ASUS VivoBook 15 R504ZA Ryzen 7/12GB/1TB/Win10 wydajniejszy procek możliwość kupna od razu z 12GB ramu grafika nieco gorsza, ale wystarczająca Poza tym podobne wszystko inne, zgaduje że więcej plastiku niż w Huaweiu. Czy coś pominąłem? Jakby porównać go z Huawaiem MateBook D z i5 i 150MX? Pytanie jak tutaj z dyskiem NVMe? Wnioskując po tym temacie Niektórym się udało, a niektórym nie? Jak to w końcu wygląda? Czy tak samo jest z modelem który wysłałem? Edytowane 27 Lipca 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2018 Cytat możliwość kupna od razu z 12GB ramu 4+8 z czego 4GB RAM wlutowane. Cytat Pytanie jak tutaj z dyskiem NVMe? Większość modeli z niskonapięciowymi procesorami nie ma obsługi PCIe NVMe M.2 bo samo gniazdo M.2 nie jest PCIe x4 tylko 2x. Cytat Jakby porównać go z Huawaiem MateBook D z i5 i 150MX? https://www.facebook.com/HuaweimobilePL/ - twierdzą że nie ma 2 slotów na RAM a tu widzę że jednak mają. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi