ironek93 Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2018 (edytowane) 1) facet, programista 2) windows 10 3) max 15.6 cala, dodatkowo w domu mam monitor pod którym często pracuje/gram 4) HDD 1TB + SSD, albo możliwość montażu SSD 5 a) 4 - 4.5 tysiąca, +/-, mówimy o cenie samego laptopa, może być bez dysku SSD 5 b) jedyny komputer, na 3-4 lata 5 c) na wczoraj ? 6) jakość wykonania jest dla mnie ważna, komputer jeździć będzie ze mną rowerem, pociągiem, komunikacją miejską, w domu będzie zmieniał miejsce (biurko + monitor / łóżko) pewnie z 5 razy dziennie. Najważniejsza jednak dla mnie jednak jest wydajność, jestem strasznie niecierpliwym człowiekiem, oczekuje że komputer będzie działać szybko i niezawodnie, niżej napisze w jakich warunkach. Do tego jak wspomniałem, sporo podróżuje, bateria przydałaby się taka by móc te 5 godzin programować czy oglądać film. 7) MAT, FHD, IPS/inna podobna. Dodatkowo jak wspomniałem, mam w domu dodatkowy monitor którego często będę używać 8} Dom - biurko, łóżko, czasem praca, do tego w pociągu czy autobusie 9) CS:GO, League of Legends, Fifa, Path of Exile, podobne. Fajnie byłoby mieć chociaż hipotetyczną opcję odpalenia czegoś jak np. GTA 5, chociaż na low detalach. 10) Ekstremalny scenariusz to 2 workspace'y Eclipse'a (w każdym 2-3 mniejsze projekty) lub 1 workspace a w nim jeden większy projekt, który na i7-3rd gen, SSD i 8GB ramu kompiluje się około minuty, do tego Skype, Microsoft Team, poczta, przeglądarka albo dwie bo na jednej już za dużo otwartych kart, kilka klientów SSH, 1-2 zdalne pulpity przez VPN. Oczekuje że w takich warunkach komputer pracuje bez problemu. 11) Dobrej jakości klawiatura i touchpad, karta sieciowa 5GHz, wysoka kultura pracy - rozumiem że laptop musi jakoś oddać ciepło, ale nie chciałbym drugiego odkurzacza w domu gdy włączę jakąś grę . Dodatkowo elegancki, surowy wygląd, nie lubię przesadzonych czerwonych akcentów w gamingowych laptopach 12) Brak uprzedzeń. 13) Dell Vostro 7580 i5-8300H/8GB/240+1000/10Pro GTX1050 np. takie coś, albo innego jego warianty poza tym myślałem o Thinkpadach albo Vivobookach 14) Idealnie pasowałby mi biznesowy laptop, np. jakiś z Thinkpadów, ale jako że od czasu do czasu lubię zagrać w jakiegoś CSa czy Fifę, to nie wiem jak zintegrowany układ graficzny da sobie radę. Dlatego też celuje w coś od i5-8300U w górę + GTX1050 lub chociaż MX150, tak by jeżeli na święta Bożego Narodzenia najdzie mnie ochota zagrać w GTA to będę miał sprzęt który go odpali, chociaż na niskich detalach. Edytowane 21 Lipca 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2018 Cytat oczekuje że komputer będzie działać szybko i niezawodnie To kup dobry dysk SSD M.2 Cytat wysoka kultura pracy Undervolting, stworzenie własnego planu zasilania w systemie nawet z ograniczeniem max taktowania proceora podczas pracy na baterii. Dell Inspiron G5 i5-8300H/16GB/128+1000/Win10 GTX1050Ti Asus VivoBook Pro 15 N580VD-E4642T (2kg) + dysk SSD M.2 (obsługa NVMe). Acer Aspire 7 i5-8300H/16G/1000+16/Win10 GTX1050 FHD Cytuj
ironek93 Opublikowano 21 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2018 A jak z wytrzymałością tych laptopów? Jak wspomniałem, laptop będzie pokonywać sporo kilometrów zarówno na dalekich dystansach (pociąg), mniejszych (rower), jak i dużo mniejszych - 5 razy dziennie z łóżka na biurko, pod monitor, i z powrotem. Nie wypowiedziałeś się na temat tego Vostro którego wysłałem, coś z nim nie tak? 3 lata gwarancji jednak też są fajną opcją w jego przypadku, szczególnie że laptop będzie mocno eksploatowany. Co do SSD, najchętniej wziąłbym laptopa bez SSD a z możliwością montażu i wsadziłbym 960 Evo chociażby. Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2018 Cytat Najważniejsza jednak dla mnie jednak jest wydajność Cytat A jak z wytrzymałością tych laptopów? No nie jest to ta sama klasa jakościowa co MacBook Air a jedynie cenowa, jeśli kupisz dobry plecak z oddzielną komorą np. od Targusa czy Samsonite to bez problemu to przetrwa. Np. Dell ma bardzo sztywną jednostkę ale dosyć giętką klapę matrycy. Cytat Nie wypowiedziałeś się na temat tego Vostro którego wysłałem, coś z nim nie tak? Minimalnie się różnią (praktycznie tylko wyglądem) od Insporonów 7577 / G5, jeśli nie potrzebujesz systemu w wersji Pro i 3 letniej gwarancji w standardzie to możesz kupić te tańsze. Ze względu na wagę możesz śmiało N580VD brać ale sugeruję w wersji z 16GB RAM bo jednak te z 8GB mają 2x4GB (wszystkie zajęte). Cytat 3 lata gwarancji jednak też są fajną opcją w jego przypadku Masz opcje dokupienia rozszerzonej gwarancji u każdego producenta. Cytat najchętniej wziąłbym laptopa bez SSD a z możliwością montażu i wsadziłbym 960 Evo chociażby. https://www.emag.pl/dysk-ssd-samsung-970-evo-nvme-m-2-pcie-250gb-3400-1500mb-s-mz-v7e250bw/pd/D8WFRJBBM/ 970 EVO można często kupić w okolicy 400zł. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi