Skocz do zawartości

alexrusin

Dysk SSD M.2 do Asusa Vivobook N580VD - NVMe?

Polecane posty

Dzień dobry,

kupiłem z polecanych dysków Plextora M8SeGN (PX-256M8SEGN) do mojego Asusa Vivobooka N580VD-E4624. Po zainstalowaniu nie wykrywa go w ogóle w BIOSie i z tego co się zorientowałem telefonicznie w x-kom i na supporcie ASUSa laptop nie obsługuje NVMe, chociaż w niektórych angielskich recenzjach i komentarzach jest wiadomość o tym, że NVMe działa. Nie mówiąc o tym, że przed zamówieniem sam konsultant z x-komu sklecił mi takie zamówienie z tym Plextorem i jeszcze proponował montaż za 99zł.. Wiadome jest, że dysk muszę wymienić na inny, ale czy w takim wypadku pozostaje mi jedynie M.2 SATA3 i nawet nie zamawiać droższego Samsunga na NVMe? 

 

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

BIOS mam najnowszy. Jeśli chodzi o ustawienia to kombinowałem wczoraj 3godziny z CSM Support, Fast Boot, Security Boot i SATA configuration i nic nie ruszyło nadal, ale wrzucam fotki (przepraszam za jakość, ale coś nie chcą wyjść lepiej):

https://www.dropbox.com/sh/pum9gazc895g1q0/AADDjvo0UQyqi2ui2h5pNYL2a?dl=0

 

Dodam, że na ten moment już wyciągnąłem dysk z lapka i jest spakowany, bo nie wierzę w to, że to może ruszyć. Jestem trochę uzależniony od czasu, bo mam w zasadzie dzień na wymianę tego towaru na nowy i nie wiem, czy w x-komie przejdzie motyw wymiany na inny NVMe, a później jak nie zadziała to już zwykły SATA..

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No niestety zdjęcia fatalnie rozmazane, trzeba było rozbić ze statywu (krzesła).

 

https://youtu.be/L1zCk_izsJc?t=198

Nie widzę wszystkich opcji a w notebookach jest dość mocno okrojony zwykle.

 

Jeśli już to wymiana na SATA AHCI (M.2).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wrzuciłem lepsze zdjęcia: https://www.dropbox.com/sh/pum9gazc895g1q0/AADDjvo0UQyqi2ui2h5pNYL2a?dl=0

 

Opcji jest bardzo mało w stosunku do Twojego filmiku i ograniczają się one jak dla mnie do żonglowania CSM, Secure Boot i Fast Boot. 

 

Tutaj wrzucam: https://www.laptopmain.com/asus-vivobook-pro-15-n580vd-disassembly-ssd-ram-hdd-upgrade-options/ gdzie kilka osób potwierdza, że NVME działa i jest to właśnie Samsung 960. Czy w ogóle może to się różnić od Plextora? Czy zauważę dużą zmianę na minus w wolniejszym dysku? Nie używałem do tej pory w ogóle SSD.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak, CSM wyłączyłem, kombinowałem z trybem AHCI i ten drugi, Secure Boot disable. Nic nie pomagało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Musiał by być podłączony, możesz spróbować Ctrl+F1 lub Alt+F1 żeby pokazało wszystkie opcje biosu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nic panowie, jutro wymieniam na wolniejsza Adatę, będzie działało napewno.. Dziękuję :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam

Z niecierpliwością obserwuje temat, bo mam identyczny problem. Również posiadam Asusa VivoBook n580vd i dysk plexor m8PeGn, i niestety nie działa. Przez studia nie podpinalem dysku ssd od razu po zakupie, dzisiaj sie za to zabralem. I tu niespodzianka. Nie znajduje dysku. Bios zaktualizowany do najnowszego, podobnie wszystko jak u autora tematu. Nic nie pomaga. Jakies sugestie/pomysły jeszcze macie, bo czas na oddanie dysku do xkoma powoli mija ;/ 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że skoro mi się wyczerpały pomysły a nowicjuszem nie jestem to po prostu oddawaj. Ewentualnie spróbuj z Samsungiem a jak nie to te wolniejsze działają na 100%

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przeglądając różne fora/strony natknąłem się jeszcze na jeden pomysł. Wraz z instalką windowsa trzeba wgrać sterowniki dla dysku Nvme/Pcie. Nie wiem czy to ma sens, jeżeli bios nawet nie znajduje dysku, ale ja jednak jestem nowicjuszem w tych sprawach i może ktoś bardziej ogranięty się wypowie??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie, jeśli nie wykrywałaby Ci tylko instalka Windowsa to tak, ale tego nie ma nigdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytuj

Ewentualnie spróbuj z Samsungiem a jak nie to te wolniejsze działają na 100%

O ile można wierzyć w te zapewnienia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ok, mój dysk właśnie odesłany do Xkomu. Teraz pozostaje pytanie, który dysk zamówić? Czy próbować z tym Samsungiem Samsung 960 EVO 250GB (MZ-V6E250BW)? czy to w ogóle ruszy? Czy od razu brać coś pod SATA? Samsung 850 EVO 250GB (MZ-N5E250BW) czy ewentualnie coś polecacie lepszego?

 

P.S. 

Przepraszam Alexrusin, że zaśmiecam Twój temat. Mamy podobny problem, więc może nam obu któreś rozwiązanie pomoże :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj wymieniłem w salonie na Cruciala MX300, wszystko śmiga od pierwszego uruchomienia. Dzięki za pomoc. Jakbym miał więcej czasu na zabawę to pewnie spóbowałbym Samsunga NVMe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chyba nie. Ja zamówiłem tego Samsunga 860evo, dziś przyszedł i wieczorem będę montowal, ale ten już raczej będzie działal.

 

Co to Samsunga Nvme. Małe szanse, że akurat ten dysk Nvme będzie działać, skoro laptop nie obsługuje takich dysków. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Według źródła, które gdzieś tam wspomniałem działało, ale to nie jest idealnie ten sam laptop. Więc kto wie.. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja przed zwrotem tego ASUSA ze względu na wadliwy touchpad włożyłem 960EVO i BIOS go widział, wiec zdaje się że wszystko jest ok.
Zamówiłem nowy egzemplarz komputera ponownie wraz z tym dyskiem, wiec dam Wam znać jak to działa w rzeczywistości na tym sprzęcie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Również kupiłem tego laptopa, jak kupowałem to wyczytałem że obsługuje NVMe, przy włączaniu w BIOS w Advanced > SATA Configuration była kolejna pozycja - NVMe Configuration. Podłączyłem dysk, BIOS ładnie go wykrył, uruchomiłem instalator Windows 10 a ten nie wykrył tego dysku... Po wejściu do BIOS okazało się że on również już go nie widzi i... znikła też opcja NVMe Configuration 🤓 Przy następnych uruchomieniu BIOS znowu widział ten dysk i pojawiła się opcja NVMe Configuration, szybko uruchomiłem instalator W10 i tym razem dysk wykryło ale jak zacząłem go partycjonować to zawiesił się instalator. Po restarcie dysk stał się niewidoczny i znowu w BIOS go nie widział i znikła ta pozycja ustawień. No absurd... Pomyślałem że dysk uszkodzony, wymontowałem go, ale opcja NVMe Configuration nie wróciła. Zaktualizowałem BIOS do najnowszego i nic to nie zmieniło.

 

1. Ma ktoś na to jakieś wytłumaczenie?

2. Moim zdaniem nie ma co kombinować (aczkolwiek sam próbowałem) z ustawieniami SATA/AHCI,  CSM Support, Fast Boot bo NVMe to całkiem co innego i od tego jego dlatego jest osobna pozycja NVMe Configuration.

3. X-KOM nie robi problemu ze zwrotami? A co z dyskiem SSD, on był w plastikowym, zgrzanym blistrze. Mimo rozcięcia mogę i go zwrócić (jednak chcę o większej pojemności)

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Podaj kod producenta (kod modelu) tego Asusa i model dysku SSD jaki zamontowałeś.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A masz kogoś ze znajomych kto ma 960 EVO?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kolega Moderator to chyba tylko nabija posty i nagania klientów x-komowi. Zadałem parę pytań, w odpowiedzi zostałem poproszony o podanie dokładnego modelu laptopa i SSD, w tym przypadku to niepotrzebne. Później żeby nie było że napisałem co chciał i już sam nic nie napisał to napisał głupotę aby włożyć inny i co więcej konkretny model innego dysku (dziwne że i tu reflinka nie dałeś). Widać że nie czytasz tematów, tylko bzdurnie stymulujesz rozmowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytuj

No ale podałem. Po co?

Informacyjnie dla nas, bo niestety bardzo wybredny laptop i nawet po aktualizacji biosu nie współpracuje z Plextorami M8PeGN / M8SEGN za to można je o dziwo często znaleźć na amerykańskich stronach często w zestawie z dyskiem SSD Samsunga EVO 960.

 

http://www.userbenchmark.com - sam możesz sprawdzić czy dla tego modelu pojawiły się jakieś dyski inne niż SATA III (6Gbit/s) AHCI M.2.

 

Edit:

http://allegro.pl/show_item.php?item=7265510621 - znalazłem kogoś kto oferuje ja na allegro, wysłałem mu informacje z prośbą o podesłanie skanu (link) z benchmarka jako dowód że działa z dyskami NVMe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

skoro temat Asusa znowu jest na topie, mam pytanko drodzy posiadacze: jak u Was działa kamerka? macie ją zainstalowaną już razem z Win10? U mnie nie ma ani w menedżerze urządzeń i wiadomo, nie widzi ją żaden program.. Na serwis nie mam obecnie możliwości, bo jestem za granicą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie ma czasem skrótu klawiszowego od wł./wył. kamerki ?

 

@stefan86 w HWiNFO mozesz sprawdzić w zakładce PCI Bus informacje jakiekolwiek o obsłudze NVMe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@FxJ dzięki za odpowiedź.

Nie mam od kogo pożyczyć M.2, ale szczerze wątpię aby jakikolwiek zadziałał, skro w BIOS "nie ma" opcji NVMe Configuration. Raz ta opcja jest i wtedy wykrywa mi ten mój dysk a raz tej opcji nie ma i dysku nie wykrywa. Jeśli ta opcja jest to i tak po chwili "znika" i wyłącza się dysk M.2. Tak jak pisałem na początku - najdłużej wykrywało dysk M.2 do momentu partycjonowania. Później obsługa NVMe się wyłączyła i instalator przestawał widzieć ten dysk. Cały czas myślałem że to jakiś błąd ale tu czytam że tu nikt tej opcji w BIOS nie ma. Czyli pewnie też im tak znika. Uchwyciłem ekran BIOS w chwili kiedy ta opcja w BIOS była dostępna. Fotka poniżej. Nie zauważyłem żadnej zależności kiedy ta opcja jest dostępna a kiedy nie...

Bios również najnowszy.

 

Druga sprawa to też tak macie że jak dotykacie palmrest to czujecie takie mrowienie - ewidentnie przebicie...? Wiem że obudowa metalowa ale żadnego napięcia na zewnątrz nie powinno być, gniazdka też mam uziemione.

 

@FxJ nie wiem jak korzystać z tej strony http://www.userbenchmark.com do sprawdzenia kompatybilności podzespołów, przecież to strona do sprawdzania wydajności.

 

A ten gościu z allegro coś odpisał?

IMG_20180505_152424.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytuj

najdłużej wykrywało dysk M.2 do momentu partycjonowania

Dołącz baterie od płyty głównej i baterie biosu CR2302 (na jakieś 15 minut nawet).

 

Cytuj

Druga sprawa to też tak macie że jak dotykacie palmrest to czujecie takie mrowienie

Nie powinno tego być, gdzieś obudowa lub jakiś przewód styka się z płytą główną.

 

Cytuj

przecież to strona do sprawdzania wydajności

Ale możesz zobaczyć wszystkie testy robione na tym modelu laptopa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×

Ważne informacje

 
Giełda Komputerowa 🖥️🖱️ Kup Sprzedaj Kupie Sprzedam Oddam Zamienię
Grupa na Facebooku · 4174 członków
Dołącz do grupy
 
Umieściliśmy pliki cookie na Twoim urządzeniu, aby pomóc Ci ulepszyć tę witrynę. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym razie zakładamy, że możesz kontynuować.