emdzej Opublikowano 7 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2018 1) 25 lat, programista 2) Z Windowsem10 3) 15,6”, w domu będzie większość czasu podłączony monitor 4) HDD + SSD (najlepiej NVMe) / ewentualnie sam HDD i możliwość dokupienia SSD 5 a) Priorytet to możliwość zakupu na raty 0%, przedział cenowy to 4-5 tysięcy 5 b) 4~ lata, obecnie używam laptopa z i7 4700MQ i AMD R7 m265 5 c) Na już ? chyba że w ciągu tygodnia-dwóch szykują się jakieś premiery na które warto poczekać 6) Wydajność to priorytet, nie znosze czekania i oczekuje ze komputer działa bez zarzutu, przyzwoita jakośc wykonania też jest istotna, bateria fajnie jakby wytrzymała te 4-5 godzin oglądania filmów czy programowania 7) Matryca matowa IPS, najlepiej Full HD albo lepiej, 8} Dom, pociąg, autobus (podróże 3-4 razy w miesiącu) 9) Oczekuje że będę mógł odpalić bardziej wymagające tytuły triple-A, nie koniecznie na max detalach 10) InteliJ / Eclipse (spore komercyjne projekty, czasami po 2-3 otwarte IDE jednocześnie), poza tym Chrome (+ 10-20 otwartych kart) i kilka mniej wymagających aplikacji. 11) Dobrej jakości ekran, klawiatura i touchpad. 12) Brak uprzedzeń do konkretnych marek. Co do samego wyglądu - fajnie by nie był cały w oczojeb**ch czerwonych "gamingowych" akcentach, im bardziej stonowany wygląd tym lepiej. 13) Celuje w i7 7700HQ bądź i5 8300H, do tego chciałbym dołożyć GTX1050ti albo jeżeli znajdę w dobrej cenie to GTX 1060. Nie mam jednak póki co konkretnych typów Cytuj
FxJ Opublikowano 7 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2018 Cytat spore komercyjne projekty, czasami po 2-3 otwarte IDE jednocześnie Ja bym celował już w procesory i7-8750H. Cytat Oczekuje że będę mógł odpalić bardziej wymagające tytuły triple-A https://www.notebookcheck.pl/NVIDIA-GeForce-GTX-1060-Laptop.169573.0.html https://www.notebookcheck.pl/NVIDIA-GeForce-GTX-1060-Max-Q.272690.0.html Uruchomić to każdy dasz radę. Były w Komputroniku ostatnio raty 0% sprawdź czy jeszcze obowiązują. DELL Inspiron 15 G5 5587-6769 DELL Inspiron 15 G5 5587-1172DELL Inspiron 15 G5 5587-6790 DELL Vostro 7580 [N301VN7580EMEA01_1901] Cytat chyba że w ciągu tygodnia-dwóch szykują się jakieś premiery na które warto poczekać Nie wiem kiedy HP pokaże swoje nowe Omeny na 2018 r. Cytuj
emdzej Opublikowano 8 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2018 (edytowane) Co do Cytat spore komercyjne projekty, czasami po 2-3 otwarte IDE jednocześnie Może lekko się zagalopowałem, jest to skrajna sytuacja, o której jednak wolałem wspomnieć ze względu na to jak cenie sobie szybkość i niezawodność komputera. Obecnie jak wspomniałem pracuję na i7-4700MQ i nie ma tragedii, tak więc zastanawiam się czy jest sens pakować się w i7 8th gen? Jeżeli spojrzeć pod kątem odpalenia bardziej wymagających tytułów - lepiej sprawdzi się tutaj i7-8750H + GTX 1050ti czy i5-8300H/i7-770HQ + GTX 1060? Ewentualnie, wersja "budżetowa" ASUS ROG Strix GL703GE i5-8300H/8GB/1TB GTX1050Ti z i5-8300H i GTX1050ti i możliwością zamontowania dobrego SSD Edytowane 8 Lipca 2018 przez FxJ Cytuj
emdzej Opublikowano 8 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2018 (edytowane) Inna opcja to np. ten MSI MSI GL62MVR i7-7700HQ 8GB 1TB GTX1060 IPS FHD MAT (GL62MVR 7RFX-1281XPL) ktoś się może podzielić opinią na jego temat? Jakieś wyraźne wady? Bo pod względem cena/podzespoły chyba lepiej nie idzie trafić Edytowane 8 Lipca 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 8 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2018 Cytat jeżeli spojrzeć pod kątem odpalenia bardziej wymagających tytułów - lepiej sprawdzi się tutaj i7-8750H + GTX 1050ti czy i5-8300H/i7-770HQ + GTX 1060? W grach oczywiście pierwsze skrzypce gra grafika, więc do grania zawsze jak najlepsza grafika kosztem procesora. Do pracy zasadniczo odwrotnie. Cytat ktoś się może podzielić opinią na jego temat? Jakieś wyraźne wady? Jeszcze daje radę ale pod względem chłodzenia to ilość ciepłowodów jest o połowę mniejsza prawie niż w laptopach z serii GP / GE - bardziej budżetowe. Cytat Bo pod względem cena/podzespoły chyba lepiej nie idzie trafić Były jakiś czas temu jeszcze Y720 z i7 ale chyba już tylko z i5 zostały. Cytuj
emdzej Opublikowano 21 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2018 (edytowane) Zakupiłem wspomnianego MSI, pograłem kilka godzin w GTA, Wiedźmina, kilka innych tytułów, wszystko fajnie, ale po paru godzinach gry ogarnąłem się że już to tyle frajdy nie sprawia co kiedyś gdy miało się sporo więcej wolnego czasu. Godzinka w CSa, a tak to laptop leży na łóżku i leci jakiś film, czy sobie programuje. Zdałem sobie sprawę ze GTX1060 to znaczna przesada, nie wykorzystam go, do tego laptop trzyma na baterii strasznie krótko, a odpalenie głupiego CSa nie mówiąc o wiedźminie powodowało że musiałem założyć słuchawki by zagłuszyć wentylatory. Podzwoniłem więc, nie ma problemu by sprzęt mimo iż kupiony na raty, wymienić na inny model przed upływem 14 dni. Tak więc chciałbym spróbować tak też zrobić. Jak wyglądają nowe wymagania? może w skrócie, wiele w sumie się nie zmieniło -tylko x-kom z wiadomych przyczyn, zakup max do wtorku -4500zł górna granica -mile widziany SSD m2 NVMe bądź możliwość montażu -i5 8300H bądź i7 7-8th gen -dobry matowy wyswietlacz -solidna jakość wykonania - sprzęt mimo wszystko nigdy nie leży w jednym miejscu, do tego sporo podróżuje -przyzwoity czas pracy na baterii (mowa o filmie / programowaniu ) -główne zadania - praca z 2-3 IDE, w tle kilka mniejszych aplikacji jak klient SSH, jakiś zdalny pulpit przez VPN, oczywiście chrome i wiele otwartych kart -poboczne zadania - CS:GO, League of Legends, od biedy może bym zagrał w Fife -kultura pracy również mile widziana, nie chodzi mi o to żeby podzespoły się gotowały po meczu CSa z braku chłodzenia, ale co odwalał ten MSI to ciężko było zagłuszyć słuchawkami co mi wpadło w oczy - ASUS VivoBook S15 S510UN i7-8550U/16GB/480+1TB/Win10 o ile się jednak orientuje, brak możliwości dysku NVMe? No i czym się różni wersja Pro od S? Z tego co widzę, do pro pakują lepsze karty ale gorsze procesory, czyżby Pro to bardziej "multimedialna" seria? Edytowane 21 Lipca 2018 przez FxJ Cytuj
emdzej Opublikowano 21 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2018 (edytowane) Nie mogę edytować już posta -rozważam również i5 8th gen serii U, wydajnościowo wyglądają one mimo wszystko ok Wtedy np. takie coś rzuciło mi się w oczy Lenovo Thinkpad L480 i5-8250U/16GB/256/Win10P obawiam się jednak trochę kompletnego braku dedykowanej graficznej Edytowane 21 Lipca 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2018 https://www.notebookcheck.net/A-comparison-of-MSI-laptop-motherboards.317284.0.html Mogłeś zrobić undervolting + do grania najlepiej dodatkowo stosować podkładkę chłodzącą. Cytat Z tego co widzę, do pro pakują lepsze karty ale gorsze procesory, czyżby Pro to bardziej "multimedialna" seria? Nie było jeszcze premiery modeli serii VivoBook Pro na 2018 r. Cytat przyzwoity czas pracy na baterii (mowa o filmie / programowaniu) Indywidualnie ustawiony plan zasilania (ograniczenie max taktowania procesora) i wyłączenie podświetlenia klawiatury by wydłużyły czas pracy na baterii. Ale jeśli chcesz ultrabook z długim czasem pracy ba baterii to tylko procesory z końcówką U. Cytat obawiam się jednak trochę kompletnego braku dedykowanej graficznej To sprzęt do pracy - seria biznesowa, więc jak chcesz w coś poza LOL-em i podobnymi grać kup z dedykowaną. Dell Inspiron G5 i5-8300H/8GB/128+1000/Win10 GTX1050Ti - jakieś 600min w teście przeglądarkowym (przeglądanie). Chyba że do grania złożysz sobie małą jednostkę w obudowie Mini-ITX np. IN WIN 301. Cytuj
emdzej Opublikowano 22 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2018 15 godzin temu, FxJ napisał: Mogłeś zrobić undervolting + do grania najlepiej dodatkowo stosować podkładkę chłodzącą. O undervoltingu będę musiał poczytać, a podkładka za 30 zł z biedronki rozumiem że nie sprawdzi się? Bo na takiej właśnie grałem. 15 godzin temu, FxJ napisał: Nie było jeszcze premiery modeli serii VivoBook Pro na 2018 r. Potrzebuje kupić w ciągu 2 dni ? 15 godzin temu, FxJ napisał: Indywidualnie ustawiony plan zasilania (ograniczenie max taktowania procesora) i wyłączenie podświetlenia klawiatury by wydłużyły czas pracy na baterii. Ale jeśli chcesz ultrabook z długim czasem pracy ba baterii to tylko procesory z końcówką U. Domyślam się że kultura pracy, temperatura takiego procesora jest dużo lepsza? No a jak z faktycznymi osiągami? I5-8th gen U wychodzi w testach tylko nieco gorzej niż i7-7700HQ, tak samo ma HT. Do tej pory wystarczyła mi pełna i7 4-tej generacji więc i tak poczułbym skok w wydajności pewnie. Są jakieś mocne wady tych niskonapięciowych procesorów? Gorsza żywotność czy coś? 15 godzin temu, FxJ napisał: To sprzęt do pracy - seria biznesowa, więc jak chcesz w coś poza LOL-em i podobnymi grać kup z dedykowaną. Nie ma czegoś pomiędzy? Jakość serii biznesowej z jakąś prostą dedykowaną graficzną co by móc zagrać we wspomniane gry, przy cenie <4500zł ? Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2018 (edytowane) Cytat a podkładka za 30 zł z biedronki rozumiem że nie sprawdzi się Jakościowo no nie bardzo ale jako podkładka to tak, musi mieć jedynie działający wentylator który poprawi cyrkulacje, najważniejsze jest i tak chłodzenie laptopa. Cytat kultura pracy, temperatura takiego procesora jest dużo lepsza? Lepsza pod niskim obciążeniem ale nie 100%. https://www.purepc.pl/notebooki/lenovo_thinkpad_z_ryzen_mobile_wchodza_w_koncu_do_sprzedazy Jeszcze nie ma nowych ThinkPadów. ASUS ZenBook UX410UF i5-8250U/8GB/512SSD/Win10 MX130 ASUS ZenBook UX410UF i5-8250U/16GB/512SSD/Win10 MX130 Zawsze zostają ci ultrabooki i regulacja pracy wentylatora. Edytowane 22 Lipca 2018 przez FxJ Cytuj
RAPH Opublikowano 22 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2018 Ktoś wie kiedy Omeny wychodza? ? Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 23 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2018 Zapewne w ciągu najbliższego miesiąca. https://www.facebook.com/firma.HP.Polska - napisz i spytaj. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi