Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Po przesiadce na Windows 10 64x zauważyłem jedną dosyć irytującą sprawę. Otóż na win 7 gry z zapotrzebowaniem 4GB RAMu włączały się normalnie, na w10 już tak nie jest. 

Na liczbach widać ze coś się nie zgadza, mam powiedzmy w uzyciu 2GB, ale wolnej pamięci nie mam 2GB tylko 1GB. Przy włączaniu komputera bez programów uzycie RAM to około 28%. Powiedzmy przy włączeniu gry sprawdzałem jej aktualne zapotrzebowanie na RAM, wynosiło 2GB, system + jakieś dodatki pewnie zajęły z już tak maksymalnie1,1GB, lecz dostępna pozostała pamięć to 200MB, o co tu chodzi? Na windowsie 7 nie było tego problemu. Wstawiam screen z menadżera zadań. 

Tak wiem, powiecie że 4GB RAMu to mało, wiem i dokupię RAM, ale chce zrozumieć o co chodzi w tej sytuacji, dlaczego na systemie w7 tego nie było, a tutaj już tak?

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez Yorweth
Opublikowano
1 godzinę temu, FxJ napisał:

http://www.userbenchmark.com - podaj link ze skanu, zobaczmy jakie masz podzespoły.

W zasadzie to 4GB RAM to mało, dobre to było dla Windows XP ale nie dla nowszych systemów.

http://www.userbenchmark.com/UserRun/9002326

Tak wiem, że to mało, wkrótce dokupie jeszcze kilka kości, ale jestem ciekawy czemu to jest spowodowane. Na zdjeciach powyżej widać, że Zadeklarowane jest jakby 3.2GB z 3.9GB i wtedy ta cała pamięć się zgadza jeśli chodzi o uzytą i wolną, ale dlaczego tak, gdzie jest te 700MB

Opublikowano
Cytat

ale dlaczego tak, gdzie jest te 700MB

Sprzętowo zarezerwowana po prostu, otwórz "monitor zasobów" a sam się przekonasz.

Cytat

GoodRam IRIDIUM 4GB DDR4 2400 CL15 Czarna IR2400d464L15S/4G

Masz RAM 2400MHz do i5-6400 więc działają na 2133Mhz

IR-2400D464L15S/4G - najlepiej dokup identyczną, tak by razem działały w Dual Channel i miały najlepszą wydajność.

No i nie ociągaj się tylko kup dysk SSD z kościami MLC na system.

Crucial BX300 120GB (OEM)

GOODRAM MLC IRDM PRO "GEN2" 240GB

Cytat

Display1280 x 1024 - 32 Bit kolorów

Monitor też starej daty jeszcze bez FlickerFree zapewne ? ?

Opublikowano
1 minutę temu, FxJ napisał:

Masz RAM 2400MHz do i5-6400 więc działają na 2133Mhz

Tak wiem, wiem, może jak będzie tania okazje wezmę coś z kaby lake 

2 minuty temu, FxJ napisał:

No i nie ociągaj się tylko kup dysk SSD z kościami MLC na system.

Crucial BX300 120GB (OEM)

GOODRAM MLC IRDM PRO "GEN2" 240GB

dzieki za podesłanie dysków, nie wiedziałem że są już w takiej cenie, myślałem że dalej +200zł za w miarę jakość

3 minuty temu, FxJ napisał:

onitor też starej daty jeszcze bez FlickerFree zapewne

niestety tak, monitor zmienie po dołożeniu RAMu i zmianie grafiki na 1050Ti, ale aktualne ceny robią swoje, a używek się trochę boję, już miałem zabawę przez policję, bo gość sprzedał kartę spaloną. 

Opublikowano
Cytat

Tak wiem, wiem, może jak będzie tania okazje wezmę coś z kaby lake 

https://pl.msi.com/Motherboard/support/B150M-MORTAR#support-cpu

Chyba nie jest to komputer do grania więc nie ma potrzeby, kup SSD a będziesz miał banana na twarzy.

Cytat

myślałem że dalej +200zł za w miarę jakość

Te są ewenementem bo sprzedawane jako OEM, trochę lepsze nadal 175-220zł. A najszybsze PCIe NVMe (M.2) nawet i 280-330zł za 120GB.

Cytat

a używek się trochę boję

Na dobry nowy to musisz te 550-600zł liczyć, sam mam U2515H ~ 1300zł.

• reaction_title_1 1
Opublikowano

Wgraj najnowszy bios to po pierwsze.

Chcesz wsadzić 16GB RAM? Czyli 4x4GB? Może się dostosują no niestety kupiłeś wpierw 2400 a nie 2133MHz.

Zobacz te co kupiłeś teraz działają na 2133MHz CL14?

Opublikowano
1 godzinę temu, FxJ napisał:

Wgraj najnowszy bios to po pierwsze.

Chcesz wsadzić 16GB RAM? Czyli 4x4GB? Może się dostosują no niestety kupiłeś wpierw 2400 a nie 2133MHz.

Zobacz te co kupiłeś teraz działają na 2133MHz CL14?

Pamięci są na cl 15, w bios pokazuje normalnie 2133MHz, po aktualizacji. Wysyłam jeszcze zdjęcie z cpu z OHtIO1R.jpg