nihomme Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2018 (edytowane) Cześć, Ostatnio dzięki poradom tutaj na forum zakupiłem Dell Inspiron 7577 z dyskiem SSD 256gb. Dodatkowo dokupiłem również tu polecany dysk HDD do tego modelu laptopa (Hitachi TRAVELSTAR 7K1000 1TB) Dysk zamontowałem wczoraj, jednak mam spore problemy w "zainstalowaniu" go. Po wpięciu do kieszonki dysk nie jest widoczny w biosie. M.2. SATA - none Primary Hard Drive - none M.2 PCIe SSD-0 - 87....... wykrywa. Zmieniłem również SATA Operation z RAID On na AHCI. Po ponownych uruchomieniu wywalało mi blue screen i problem z Biosem, jednak odpaliłem potem przy pomocy safe boota i udało się bez większych problemów zmienić na AHCI. W regedit zmieniłem rejestry \HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\storahci\StartOverride Start na 0 \HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\atapi Start na 0 Dysk nigdzie niewidoczny. W Zarządzanie Komputera -> Zarządzanie dyskami również widoczny tylko SSD. Bios zaktualizowany do najnowszego. Czy mogę spróbować jeszcze jakiś kroków? Już więcej ciężko mi znaleźć coś na internecie. Edytowane 17 Czerwca 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2018 W biosie musi być widoczny, odłącz i podłącz ponownie. Ewentualnie wrzuć zdjęcia na Google Drive. Cytuj
nihomme Opublikowano 17 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2018 Popodłączałem kilka razy, podociskałem zaciski i w końcu załapało. Trochę mnie to niepokoi, że przyszłościowo mogą być problemy z awarią fizyczną z tymi gniazdami. Dziękuję :) Cytuj
FxJ Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2018 Normalnie to nie ma żadnych problemów, chyba że krzywo jakoś wsadziłeś i wygoiłeś piny Cytuj
nihomme Opublikowano 17 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2018 (edytowane) Dobra już wiem w czym leży problem. Dysk który mi poleciłeś jest po prostu zły. Do tego laptopa nie może być 9,5mm tylko 7mm ponieważ przy 9,5 obudowa się nie domyka, jeżeli nie przykręcimy do kieszonki wtedy się zamyka ale co jakiś czas go rozłącza. Po pełnym przymocowaniu obudowa się nie domyka bo po prostu dysk wystaje. Mój błąd ponieważ nie dowiedziałem się przed zakupem dysku jakiego rozmiaru powinien być do tego modelu laptopa. Edytowane 17 Marca 2018 przez nihomme Cytuj
FxJ Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2018 http://www.dell.com/ed/p/inspiron-15-7577-laptop/pd http://topics-cdn.dell.com/pdf/inspiron-15-7577-laptop_service manual_en-us.pdf Widzisz całkiem zapomniałem że miał 9,5mm A sam dysk jest montowany tak jakby od dołu, czyli bez przerobienia ramki na HDD nie dało by rady. Cytuj
nihomme Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) Cześć, Przepraszam za odkopywanie tematu, ale nie chcę tworzyć specjalnie nowego tematu na krótkie pytanie. Czy ten dysk Hitachi Travelstar Z5K1000 1TB 5200RPM będzie równie dobry jako dodatkowy HDD do laptopa? Ma 7mm jednak mniejsze obroty. Edytowane 17 Czerwca 2018 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2018 Cytuj Ma 7mm jednak mniejsze obroty No niestety dysków 7200RPM praktycznie nie ma w sprzedaży. HGST TravelStar Z5K1 1TB (1W10028) - tutaj jest taniej i dostępny. Tak w ogóle to HGST to WD, ale już niedługo - news. Cytuj
jacek-szymon Opublikowano 17 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2018 Witam, słuchajcie ludzie mam do was nietypowe bardzo pytanie. Jestem osobą niewidomą, mam dela z wątku inspiron 7577. Obsługuję komputer z użyciem mówiącego oprogramowania i specjalnego monitora alle nie o to mi chodzi. Chciałbym wyjąć z tego lapka dysk hdd na sata, otworzyłem komputer ale jakoś nie mogę po ślepaku wyczaić jak ten dysk jest tam zamocowany. W czterech różnych laptopach jakie przeszły przez moje ręce było tak że dysk był przykręcony albo przodem albo bokiem do obudowy i wystarczyło odkręcić dwa wkręty i potem wysunąć ze złącza i gotowe a tu jak dotykam to złącze na jakiejś taśmie krótkiej, wokół dysku jakby nie ma nic, czyżby on był na jakiej dwustronnej taśmie klejącej, ...nawet nie ma go jak wycofać ze złącza bo nie ma miejsca....za jakąś pomoc tekstem będę wdzięczny, pzdr jr Cytuj
FxJ Opublikowano 17 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2018 Nie mam czasu teraz tłumaczyć ale masz zapis z instrukcji serwisowej w języku angielskim, umieszczę w cytacie. Cytat Removing the hard drive WARNING: Before working inside your computer, read the safety information that shipped with your computer and follow the steps in Before working inside your computer. After working inside your computer, follow the instructions in After working inside your computer. For more safety best practices, see the Regulatory Compliance home page at www.dell.com/ regulatory_compliance. CAUTION: Hard drives are fragile. Exercise care when handling the hard drive. CAUTION: To avoid data loss, do not remove the hard drive while the computer is in sleep or on state. Prerequisites 1 Remove the base cover. 2 Remove the battery. Procedure NOTE: The latch on the hard-drive locking connector is fragile. Pulling the latch forcefully may damage the hard-drive locking connector. Exercise care when handling the latch on the hard-drive locking connector. 1 Open the latch and disconnect the hard-drive cable from the system board. 2 Peel off the hard-drive cable from the computer base. 3 Remove the four screws (M2.5x3) that secure the hard-drive assembly to the computer base. 4 Lift the hard-drive assembly, along with its cable, off the computer bas 5 Disconnect the interposer from the hard-drive assembly. 6 Remove the four screws (M3x3) that secure the hard-drive bracket to the hard drive. 7 Lift the hard-drive bracket off the hard drive Link do PDF Cytuj
FxJ Opublikowano 17 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2018 Punkt 4. Cienka taśma ok 1cm idzie z prawej strony dysku pionowo w górę i kończy się mini konektor którego blokadę trzeba unieść unieść ku górze i dopiero wysunąć. Następnie odkręcić 4 śrubki od ramki dysku. Punkt 5. Odłączyć od dysku moduł wpinany w port SATA obejmujący też zasilanie. Punkt 7. Ramka do dysku jest przykręcona 4 śrubkami po bokach. Cytuj
jacek-szymon Opublikowano 17 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2018 dzięki za pomoc, a czy śrubki które trzymają ramkę w komorze laptopa to są na poziomie powierzchni dysku czy na poziomie dna dysku(oczywiście jak laptopleży do góry dnem otwarty?) i czy one są na dłuższych bokach dysku czy na rogach czy może na krótszych...sory za takie pytania alllle:) Cytuj
FxJ Opublikowano 17 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2018 Jak leży ze zdjętą klapą, to na dłuższej stronie ma po dwie śrubki odsunięte od rogów o jakieś 1,5 mc. Wszystkie symetrycznie w najgłębszym zagłębieniu, oczywiscie musisz wpierw wyjąć baterie która jest przykręcona na 3 śrubki, dwie obok dysku HDD a jedna w prawym górnym rogu baterii + należy odłączyć wtyczkę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi