PennyLook Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2018 Cześć, Poszukuję laptopa na studia i ewentualnych dodatkowych prac z tym związanych. Poniżej przedstawię swoje wymagania dotyczące samego sprzętu. Ze swojej strony dodam, że myślałem nad którąś z wersji Asus ZenBook. Przeznaczenie: CAD, programy biurowe, edytory kodu, photoshop, edycja dźwięku, wirtualizacja (Linux + Windows Server), typowe "przeglądanie internetu", od czasu do czasu jakieś gry (Civilization V, LOL) Wymagania: co najmniej 4 rdzenie procesora (najlepiej jakaś 7/8 generacja i5/i7), co najmniej 8 GB RAM (najlepiej jeśli nie będzie to pamięć wlutowana ale bez tego też się "obejdzie"), matryca IPS, matowa, 13-14 cali, najlepiej bezramkowa, dedykowana karta graficzna, dysk SSD - co najmniej 256 GB (dodatkowo jeśli możliwy - montażu dodatkowego dysku), zoptymalizowany system chłodzenia - aktualnie mam stary HP Pavilion dv6, który startuje jak rakieta i niemniej ciszej działa bez obciążenia, waga - im mniej tym lepiej, dodatki - podświetlana klawiatura, w miarę solida obudowa bez "trzaskających plastików", USB 3.0 - 3.1, mile widziany czytnik linii papilarnych, Thunderbolt, HDMI. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i ewentualne porady :) Cytuj
Włóczykij Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2018 A tutaj jest wzór do ankiety. Jeszcze się okaże że kupujesz w październiku Cytuj
PennyLook Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2018 2 godziny temu, Włóczykij napisał: A tutaj jest wzór do ankiety. Jeszcze się okaże że kupujesz w październiku @Włóczykij Nie widzę opcji edycji, więc po prostu dodam tutaj brakujące informacje. Jak długo zamierzasz go używać? - od czterech do pięciu lat. Kiedy przymierzasz się do dokonania zakupu - im wcześniej tym lepiej (w ciągu najbliższych tygodni). Sam laptop może być z systemem, bądź bez - nie ma to większego znaczenia. Cytuj
FxJ Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2018 Coś o czasie pracy na baterii? Potrzebie posiadania stacji dokującej? To twój jedyny laptopa ma być? To wszystko było w ankiecie, a nawet nie napisałeś kiedy planujesz kupować. Dell Vostro 5370 i5-8250U/16GB/256/10Pro R530 FHD ASUS ZenBook UX410UF i7-8550U/8GB/512SSD/Win10 MX130 ASUS ZenBook UX410UF i7-8550U/16GB/512SSD/Win10 MX130 Dell Latitude 5480 i5-7440HQ/8GB/256/10Pro FHD Cytuj
PennyLook Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2018 W samej ankiecie informacje te są zawarte jako "Wymagania specjalne" dlatego postanowiłem tego nie dodawać, skoro nie jest to dla mnie wymagane. Stacja dokująca nie jest potrzebna, laptop będzie moim jedynym "sprzętem mobilnym" i z niego będę korzystał większość czasu. Co do samej pracy na baterii - myślę że 5/~7 godzin wystarczy - większość czasu i tak będzie podłączony do zasilania. Odnośnie planowanego kupna: 36 minut temu, PennyLook napisał: Kiedy przymierzasz się do dokonania zakupu - im wcześniej tym lepiej (w ciągu najbliższych tygodni). Cytuj
FxJ Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2018 ASUS ZenBook UX430UN i5-8250U/8GB/512SSD/Win10 MX150 Ewentualnie wyczekuj konfiguracji z 16GB RAM tego modelu, ale nie wiem czy tak szybko się pojawi. Cytuj
PennyLook Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2018 Przeglądałem wcześniej ten model, ale nie do końca przekonuje mnie ten RAM - DDR3, 1866 MHz - wydaje mi się że dalszej perspektywie nie będzie pamięcią "idącą z duchem czasu" EWV - rozumiem że to jest oznaczenie Asusa dla IPS, czy jest to może jakiś TN z powłoką? Cytuj
FxJ Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2018 Cytuj ale nie do końca przekonuje mnie ten RAM - DDR3L Czyli pobierający mniej energii niż DDR3 i DDR4 - dla ultrabooków to priorytet. Cytuj EWV - rozumiem że to jest oznaczenie Asusa dla IPS, czy jest to może jakiś TN z powłoką? Patrz tylko na testy, sklepy często mają źle podaną informacje o typie dokładnym. Cytuj
PennyLook Opublikowano 19 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Porównując te dwa laptopy, które bardziej "polecacie"? ASUS ZenBook UX430UN i5-8250U/8GB/512SSD/Win10 MX150 (UX430UN-GV050T) ASUS ZenBook UX410UF i7-8550U/8GB/512SSD/Win10 MX130 (UX410UF-GV026T) Miał już ktoś może styczności z którymś z modeli? Edytowane 19 Marca 2018 przez FxJ Cytuj
Włóczykij Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2018 Cytuj Porównując te dwa laptopy, które bardziej "polecacie"? Dla ciebie tylko UX410UF bo ma 8GB RAM wlutowane ale ma też wolny slot i możesz dołożyć kolejną kość 8GB tak by mieć łącznie 16GB RAM. Chociaż poczekałbym na wersje z i5 + 16GB RAM w tej samej cenie. Cytuj
PennyLook Opublikowano 19 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2018 @Włóczykij Możliwość zamontowania dodatkowego dyski + RAM'u - zdecydowanie na plus. Ciekawi mnie tylko różnica dedykowanych kart graficznych - obie z 2048 MB GDDR5, jednak czy są jakieś znaczące różnice pomiędzy MX150 a MX130 w podanych wersjach? Jak przekłada się to na zużycie baterii? Z tego co patrzyłem, to testy zdecydowanie lepiej wyglądają dla MX150, jednak jak prezentuje się to w praktyce? Cytuj
FxJ Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2018 Ultrabooki nie są laptopami do grania, dla mnie posiadanie dedykowanej karty graficznej w tak cienkich laptopach jest błędem. Zresztą do wielu prostych gierek integra wystarcza w zupełności. Cytuj jednak jak prezentuje się to w praktyce? Youtube ale liczy się układ chłodzenia a nawet temperatura otoczenia, thermal throttling będzie występować przy dłuższej rozgrywce jeśli nie obniżysz taktowania w programie intela. https://www.purepc.pl/notebooki/geforce_mx110_i_mx130_stare_maxwelle_w_nowych_szatach MX130 to odświeżone kotlety, jedynie MX150 się wyróżnia bo jest produkowana w niższym procesie technologicznym - najlepsza efektywność energetyczna na tą chwilę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi