Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy przy normalnie włączonym systemie Windows/LinuxMint wentylatory w moim laptopie muszą tak szumieć, nawet gdy się nic nie robi?

Czy to normalne, czy można jakoś spowolnić pracę wentylatorów? Albo może mam złe sterowniki? W zasadzie to nie instalowałem żadnych, tylko Windows update zrobił za mnie wszystko.

Opublikowano

Czy to normalne, czy można jakoś spowolnić pracę wentylatorów?

Można przez jakieś programy które obsługują regulację w tym modelu, lub obniżając taktowanie procesora do np. 80% max (zmiana ustawień planu zasilania).

W zasadzie to nie instalowałem żadnych, tylko Windows update zrobił za mnie wszystko.

Karygodny błąd, Windows Update działa fatalnie, pobiera często uniwersalne sterowniki! Musisz zainstalować wszystko samodzielnie inaczej będziesz płakać jak to ci coś nie działa - bo sterowników nie masz!

Opublikowano
21 godzin temu, kaziuk86 napisał:

Czy przy normalnie włączonym systemie Windows/LinuxMint wentylatory w moim laptopie muszą tak szumieć, nawet gdy się nic nie robi?

Czy to normalne, czy można jakoś spowolnić pracę wentylatorów? Albo może mam złe sterowniki? W zasadzie to nie instalowałem żadnych, tylko Windows update zrobił za mnie wszystko.

Jest taka aplikacja jak notebook fan control - link, w której są ustawione różne tryby pracy zależnie od obciążenia systemu, jeżeli twojego laptopa tam nie ma to możesz stworzyć swój profil pod co tobie pasuje tak by wentylator nie włączał się pod niewielkim obciążeniem pracując w trybie pasywnym bądź na niskich obrotach. Inną opcją jest przedytowanie biosu, odblokowanie zakładem i zmiana tego tam odgórnie, ale myślę, że dla ciebie to za dużo zabawy, więc pobawiłbym się z apką wyżej.

Opublikowano

Zainstalowałem wszystko co trzeba ze strony lenovo, tak sobie z tymi wiatrakami.

Ale jeszcze jedna rzecz mnie drażni, że windows 10 łapie czasem ścinki jak uruchamiam jakieś katalogi, albo zazwyczaj klikam kilka razy na pulpicie odśwież (takie małe przyzwyczajenie) i to zwykłe menu na pulpicie potrafi zająć krótką chwilę zanim się pojawi, a powinno natychmiast na takim laptopie.

Teraz może jest lepiej bo zmieniłem w ustawieniach Nvidii zamiast "Użyj ustawień aplikacji 3D", ustawiłem "Stosuj preferencje użytkownika, stosując - wydajność.