AdiRuti Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2018 1. Jaki jest budżet? 3.000 -3.600 2. Zakup na osobę prywatną czy tez na firmę (domyślnie można przyjąć opcję pierwszą, jeśli na firmę warto to dopisać)? Prywatna 3. Jaki rozmiar jest preferowany (podajemy wielkość matrycy, ewentualnie wagę)? 14 - 15,6 4. W jakim kraju będzie dokonany zakup (jeśli w Polsce można punkt pominąć) Polska 5. Podajemy preferencje co do konkretnych marek producentów: Lubiani: Asus, Lenowo, Acer , MSI Niechciani: HP 6. Do czego głównie ma służyć notebook? (Można przypisać wagi procentowe poszczególnym zadaniom albo ułożyć je w kolejności malejącej) Laptop ma służyć ogólnemu trybowi pracy i użytku w domu tzn. przeglądania internetu, oglądania filmów 1080p, słuchanie muzyki, Office, Photoshop, aby czasem poprawić zdjęcie czyli nic specjalnego. 7. Na czym zależy nam najbardziej w notebooku (oczywiście każdy chciałby idealnego laptopa, najlepiej za tysiąc złotych, ale trzeba wybrać kilka najważniejszych cech na których najbardziej nam zależy)? Dla pomocy podrzucam kilka cech: niska waga, długi czas pracy, jakość wykonania, kultura pracy, dobry ekran, konkretne interfejsy, wygodna klawiatura/touchpad, dobre głośniki, długa gwarancja itp itd... Chciałbym aby to był jak najlepszy laptop do kwoty, której jestem wstanie wydać nawet jeśli coś mam później dokupić (np: SSD, DDR). Przede wszystkim dobry procesor. wygodny touchpad, podświetlana klawiatura byłaby mile widziana ( często po pracy późnym wieczorem lubie przeglądać internet.) 8. Sposób użytkowania laptopa, czyli czy będzie często przenoszony między miejscami, używany w podróży a może głównie na biurku. Tylko w mieszkaniu, sporadycznie wyjazdy. 9. Czy zamierzamy grać na notebooku? Jeśli tak, to w jakie gry oraz jakich detali oczekujemy? Nie koniecznie , ale nie mówię nie. Jeśli już to w Pillars of Eternity 1/2 , Fifa 18 10. Jakiego czasu pracy na baterii oczekujemy Obojętne 11. Sposób zakupu, czyli czy zamierzamy kupić w dużej sieci handlowej, konkretnym sklepie czy też może w grę wchodzi zakup przez internet. Obojętne 12. Czy chcemy laptopa z systemem czy też może być bez? Jeśli z systemem, to jaki jest preferowany? Może być ze systemem Windows , lecz w razie gdyby co mam oryginalny Windows 8.1 > 10 32/64 bit 13. Jaki rodzaj wyświetlacza nas interesuje, matowy czy błyszczący? Przede wszystkim FullHD. Najbardziej podoba mi się błyszcząca , lecz matowa też ma swoje plusy, ale mile widziany IPS! 14. Czy wygląd laptopa jest dla nas istotnym czynnikiem? Jeśli tak, warto podać kilka modeli które wpadły nam w oko z wyglądu. Modne są własnie cienkie , lekkie i myśle własnie o takim nie koniecznie gamingowy wygląd. 15. Kiedy planujemy zakup? Na dniach do 10 marca 16. Jak długo planujemy go używać? 3-5 lata 17. Jaki rozmiar/rodzaj dysku twardego nas interesuje? HDD standardowo 1TB , jeśli chodzi o SSD to nie wiem czy chce oryginalny z laptopem bo mam obawe, że może być gorszy niż mogę sobie kupić ja sam ? Nie teraz ale zawsze mogę dokupić z czasem Samsung 960 Evo 250GB (MZ-V6E250BW) lub innego szybkiego ale tańszego. 18. Czy potrzebny jest napęd optyczny? Jeśli tak, to jaki (DVD, BluRay)? Niekoniecznie zawsze mogę dokupić oddzielny napęd. 19. Inne, czyli wszystko co nie pojawiło się wyżej a uważamy za ważne. Ze względu iż sprzedaje PC itp. Musze zakupić laptopa własnie coś w okolicach 3,5 tyś. zł. Nie jestem na czasie z grafikami i prockami , ale mniej więcej wiem co jest ok. Waham się czy: 1. Lepiej kupić i5 7300HQ czy 8250U 2. Z dyskiem SSD m.2 czy lepiej dokupić samemu - wiadomo będzie on szybszy i za pewne lepszy , no chyba że się myślę ? 3. Kupuje konsole PS4 PRO wiec raczej grać nie będę , ale czy mimo wszystko lepiej kupić z grafiką 1050 własnie do filmów 1080p / 4k i mieć zapas do programów jak Photoshop? Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2018 Cytuj Jeśli już to w Pillars of Eternity 1/2 , Fifa 18 Pod fife brałbym nie słabsza jak GTX 940MX Cytuj ale zawsze mogę dokupić z czasem Samsung 960 Evo 250GB (MZ-V6E250BW) lub innego szybkiego ale tańszego. Ale wpierw musi obsługiwać dyski PCIe NVMe Cytuj czy mimo wszystko lepiej kupić z grafiką 1050 własnie do filmów 1080p / 4k Laptopy z procesorami intela 7 generacji mają sprzętowe wsparcie dekodowania H.264, HEVC i VP9, więc śmieszne filmiki na youtuba (też 4K) czy innych portalach będą mniej obciążać procesor i zamiast pod 90% może być 10-15%.https://youtu.be/cI-a4WZWwZc Cytuj Lepiej kupić i5 7300HQ czy 8250U Jeśli chcesz do grania lepiej HQ Cytuj lecz w razie gdyby co mam oryginalny Windows 8.1 > 10 32/64 bit Bez będzie 200-300zł taniej niż z nim. ASUS VivoBook Pro 15 N580VD i5-7300HQ/8GB/1TB GTX1050 + Samsung 860 EVO 250GB - jeśli chcesz też pograć okazjonalnie dla rozrywki.Dell Vostro 5471 i5-8250U/8GB/1000/10Pro FHD FPR + SSD j.w. - a na firmę do grania to jednak sugerowałbym takie biznesowe Delle (3 lata gwarancji na firmę). Jeśli chodzi o matryce do 3500zł dobre i to IPS, to możesz zapomnieć, niezłe tak od 4000 (minimum) ale aktualnie i za 4500zł nie ma modeli do kupna z bardzo dobrymi jak w Acerach VN7 (wyprzedane). To niestety nie nasza ankieta, nasza jest znacznie bardziej przemyślana. Cytuj
AdiRuti Opublikowano 27 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2018 Bardzo dziękuje za odpowiedz , w końcu trafiłem na odpowiedniego człowieka na poziomie gdzie jest w stanie coś konkretnego pomóc :) Asus VivoBook Pro który podałęś wziąłem na samym początku pod uwage, gdyż z wyglądu jest naprawde super, a bebechy ma konkretne, kwestia tylko tej matrycy - jak ona bije w oczy....z drugiej strony czy on nie bedzie się kopcił ani grzał nawet kiedy nie bede go obciążał ( granie) tylko przeglądał internet czy coś minimalnie grupszego typu Photoshop? Piszesz że Fifa 18 potrzebuje lepszej grafiki , a jak by tak zrezygnować z Fify 18 i tylko został przy Pillars of Eternity. A co myslisz na temat Acer np aspire 5? Fajne matryce ( nie matowe) Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2018 (edytowane) https://www.purepc.pl/notebooki/undervolting_cpu_i_gpu_na_przykladzie_laptopa_smart7_h773f Undervolting możesz przeprowadzić i niewiele obniżyć napiecie na CPU i GPU, albo zrobić plan zasilania taki jak Wysoka Wydajność z tym że ustawić max wydajność procesora na 60-75% (dla tego planu) tak niby nie będzie się nadmiernie nagrzewał nawet podczas oglądania wideo w 4K. Cytuj a jak by tak zrezygnować z Fify 18 i tylko został przy Pillars of Eternity. To wtedy wystarczającą była bu zintegrowana. Aspire 5 / 7 - mają matryce matowe IPS (poza nielicznymi konfiguracjami Aspire 5). Dell Inspiron 7577 i5-7300HQ/8G/1000/Win10 GTX1050 widzę że dziś 400zł taniej, czyli już prawie w cenie słabszego Inspirona 5577 Lenovo Ideapad 720-15 i5-8250U/20GB/256 RX550 - z alternatywy dla Acerów które są tylko z systemem (tańszych 520 i 320 lepiej olać). Edytowane 27 Lutego 2018 przez FxJ Cytuj
AdiRuti Opublikowano 27 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2018 to fakt Dell 7577 najlepiej się prezentuje pod względem bebechów. No dobrze a weźmy inną opcje pod uwagę , chce się bawić w Fhotoshopie , i robić wszystko inne tylko poza graniem to co byś zaproponował? Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2018 Cytuj chce się bawić w Fhotoshopie , i robić wszystko inne tylko poza graniem to co byś zaproponował? Stawiając matryce jako priorytet ZenBook UX430UA ale tańszy tylko z 8GB RAM (bez opcji rozbudowy). Ideapad 720-15 do 3600zł będzie akceptowalny. Vostro 5471 - najbardziej bym polecał, jeśli się okaże że matryca to IPS - a niestety nie ma o tym wzmianki na stronie sklepu, a jak czytałem testy to właśnie były w 14,0" i 13,3" IPS. Cytuj
AdiRuti Opublikowano 28 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2018 Bez urazy ale drogo i nic ciekawego.... A z tanszych opcji coś do 3 tyś jak wspomniałem pomijając granie Cytuj
Włóczykij Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2018 Lenovo ThinkPad L570 i5-7200U/8GB/256/DVD-RW/Win10P FHD - teraz są bardzo tanie, przed premierą nowych serii na 2018 r. Cytuj Bez urazy ale drogo i nic ciekawego.... Bo myślisz w przeliczeniu na złotówki, najtańszy MacBook Air kosztuje 1000 USD. Więc chyba jesteś świadom że to wciąż są serie mocno budżetowe dla reszty świata. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi