Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. 

Założyłem działalność gospodarczą i chcę wyposażyć swoje stanowisko pracy. 

Na codzień pracuję z dużymi projektami w Visual Studio więc min 16 GB RAM. 

Pozostałe parametry:

• Procesor - i5 lub i7 conajmniej 6. generacji, fajnie byłoby, gdyby nie był niskonapięciowy
  • Dysk - najlepiej SSD + HDD, ale samo SSD >= 200 GB też będzie ok
  • Grafika - bez znaczenia, jesli będzie jakiś Radeon to spoko, ale nie chcę dopłacać za kartę.
  • Matowa matryca 15'-16'
  • Może być bez systemu
  • Fajnie byłoby, gdybym mógł podpiąć go pod stację dokującą, ale nie jest to priorytet
  • Klawiatura i touchpad nie jest jakaś bardzo ważna, bo zawsze pracuję na zewnętrznych
  • Solidna obudowa

Chcę kupić laptop do kwoty 3000 PLN netto. 

Może być nowy lub poleasingowy (pytanie do was - czy w tej cenie z tymi wymaganiami lepszy nowy czy używany?).

Do tej pory u obecnego pracodawcy pracuję na laptopie DELL Precision 7510 ze stacją dokującą i dwoma monitorami Della i jestem z tego sprzętu bardzo, bardzo zadowolony, ale jest on poza moim budżetem.

Obecnie zastanawiam się nad tym urządzeniem:

http://allegro.pl/dell-inspiron-5577-i5hq-16gb-ssd-gtx1050-4gb-fhd-i7140954662.html

Poradźcie, pomóżcie, podeślijcie :)

1) Mężczyzna 25 lat, programista .NET, laptop na firmę, może być poleasingowy/używany jeśli będzie z dobrej serii biznesowej.

Raty 0% też wchodzą w grę. Ewentualnie jakieś dodatkowe ubezpieczenie.
2) Może być z Windows 10, chociaż nie jest to priorytet, jestem w stanie dokupić licencję osobno
3) 15,4" - 15,6", waga nie jest istotna - z reguły praca przy biurku
4) Najlepiej SSD (>=200GB) + HDD, ewentualnie sam SSD
5a) 3500 PLN bruto, najlepiej na fakturę. Jeśli będzie coś bardzo wartego uwagi to jestem w stanie wydać do 4k brutto
5b) laptop na długo, jedyny komputer który będę posiadał
5C) Zakup w ciągu 2 miesięcy
6) Wytrzymała konstrukcja, wzmocnione zawiasy, stonowany wygląd
7) FullHD, matryca matowa, prawdopodobnie dokupię zewnętrzny monitor
8) biuro + praca w domu, z reguły pod zasilaniem, tylko w Polsce, 
9) Gram tylko sporadycznie, często w starsze tytuły, nowe tytuły mogą działać w niskich detalach
10) Visual Studio 2017 - duże komercyjne projekty, 
VMWare Workstation - rzadko, ale zdarza się, 

Xamarin Android Emulator

Sony Vegas - hobbystycznie, sporadycznie
11) Podświetlana klawiatura i złącze stacji dokującej - supert jeśli będą, ale nie jest to priorytet
12) Stonowana czerń, chętnie Dell, ale nie jest to jedyna marka którą biorę pod uwagę (korzystam obecnie z biznesowego Dell Precision 7510 ze stacją dokującą i 2 monitorami Della)
13) http://allegro.pl/dell-inspiron-5577-i5hq-16gb-ssd-gtx1050-4gb-fhd-i7140954662.html
14) Super byłoby gdyby posiadał min 16GB RAM (projekty VS są naprawdę ciężkie)
Jeśli będzie jakaś fajna karta graficzna w zestawie to super, ale nie chcę dopłacać za high-endowego GeForce
Celuję w procesor i5 lub i7 minimum 6. generacji
Klawiatura i touchpad nie jest bardzo ważny, bo niemal zawsze korzystam z zewnętrznej klawiatury.

Pozdrawiam

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

12 miesięcy gwarancji D2D realizowana za pośrednictwem sprzedawcy

[...] Przed wysyłką każdy produkt jest sprawdzany i testowany! Gwarantujemy jego jakość nawet do 24 miesięcy od daty zakupu! Informacja o okresie gwarancji zawsze znajduje się w tabeli specyfikacji technicznej oraz na dokumencie zakupu.

On nawet nie jest nowy i raczej sprawdzany.

jestem w stanie dokupić licencję osobno

Nowe legalna kosztuje 400zł, na allegro możesz co najwyżej kupić pirata (ważna jest licencja).

Około 4100zł w sklepach z ratami 0%
DELL Inspiron 15 5577 i7-7700HQ/8GB/1TB+SSD128GB/GTX1050/Win10

Dell Inspiron 15 5577 15,6" Intel® Core™ i7-7700HQ - 8GB RAM - 1TB+128GB Dysk - GTX1050 Grafika - Win10

+ rozbudowa o kolejną kość 8GB.

Tyle że ma matrycę TN montowaną i wiele osób samodzielnie wymienia na IPS-a.

Lub szukaj jeszcze Acera Aspire 7 (15,6") z procesorem i5/i7 HQ.

Opublikowano

Matryca TN nie jest może szczytem technologii na 2018 rok, ale jestem w stanie ją zaakceptować w zamian za fajne podzespoły.

Myślisz, że nie warto kupować w tej cenie (lub ciut niższej) czegoś używanego/poleasingowego? Do tego Inspiriona muszę dołożyć RAM za kilkaset PLN, całość wychodzi już pod 4.5K :/

Mocno naciągnie to mój budżet.

Opublikowano

Do tego Inspiriona muszę dołożyć RAM za kilkaset PLN, całość wychodzi już pod 4.5K :/

Tańsze są z procesorami i5.

Delle XPS, Latitude, Precision - mozesz polować na jakieś modele w dobrym stanie świeżo sprowadzone. Oczywiście z procesorami Haswell lub nowszymi.

Opublikowano

Ok, uważasz, że to dobry pomysł? Wiem, że są to sprawdzone marki.

Z drugiej strony wolę kupić laptop używany ale z biznesowej/wytrzymałej serii z i5/i7 5 generacji wzwyż niż nowy plastikowy laptop w tej samej cenie.

Co myślisz na ten temat?

Opublikowano

To już od ciebie zależy, czy chcesz ryzykować jednak że po gwarancji sprzedawcy może mieć problem np. z płytą główną i inwestować w wymianę baterii w ciągu powiedzmy 12 miesięcy (zależnie od poziomu zużycia). Czy złącze stacji dokującej będzie wielkim plusem. Do .NET nie potrzebujesz jakoś bardzo mocnego procesora, nawet i5 HQ by wystarczył.