Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam router Huawei B529 który otrzymałem przy zakupie internetu t-mobile LTE domowego bez limitu ( i lejków) do 60mb.  Router został wysłany do osoby która mieszka na wsi i ma dość słaby sygnał, tak myślę. Pierwszego dnia download wynosił około 3mb a upload ~4mb. W ustawieniach zmieniłem tej osobie na pasmo 5Ghz, niby zmienione ale po odświeżeniu "pasmo robocze" zmienia się z powrotem na 2,4ghz, mimo to internet działa dużo lepiej i aktualny wynik o każdej porze dnia wynosi od 12mb do 15mb download oraz od 2 do 7 mb upload.  Screen z ustawień http://scr.hu/21sx/dyk1u   Chciałbym tej osobie dokupić jeszcze antenę która wzmocni sygnał i będą lepsze wyniki download/upload oraz w opóźnieniach (ping).  Z tego co czytałem na temat tego router'a można własnie wzbogacić go o antenkę, jednak nie chcę kupować czegoś w ciemno i byle co. Do 100zł znajdę odpowiednią antenę? 

Dodam jeszcze że aktualnie ping wynosi na polskim serwerze od 25 do 50, a na zagranicznym od 60 do 70. 

Opublikowano

A to nie widziałem. Gdzieś przeczytałem że ten router obsługuje sieć 5ghz która jest mniej obciążona to ją znalazłem tam i włączyłem, ale mimo to internet zaczął lepiej chodzić po tym. W ustawieniach sieci mogę wybrać preferowany tryb, 2g, 3g oraz lte. Jak ustawie LTE a zasięg będzie w danym momencie słabszy to nie przerwie internetu? Osoba która aktualnie ma ten router mieszka na wsi. 

Antenę kupie w przyszłym miesiącu, dzięki. 

Opublikowano

Gdzieś przeczytałem że ten router obsługuje sieć 5ghz która jest mniej obciążona

Dokładnie tak ale chodzi o laptopy z takimi kartami w blokach, do grania, stremowania filmów 4K na telewizor.

• reaction_title_1 1
  • 1 rok później...
Opublikowano

Odświeżam bo pytanie dotyczy tego samego tematu. Tak długo zbierałem się do kupna owej antenki i oferta jest już nie aktualna. Sprawdziłem na innej stronie ale wejścia na zdjęciu trochę się różnią i nie jestem pewny czy będzie pasować. Dokładny model to B529S-23a. 

Link do aukcji którą znalazłem ale nie jestem pewny czy antenka jest odpowiednia:

http://grupagsm.pl/anteny-do-modemow/2959-podwojna-antena-diablo-10dbi-do-modemow-i-routerow-lte-wysylka-lub-odbior-krakow-debica.html

Opublikowano

„Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego” tylko zachwalanie bez żadnych konkretów ?

Cytat

ale tutaj zaś trzeba wiercić

Ta jest kierunkowa i trzeba ją ustawić w kierunku nadajnika, ale na 100%  będzie lepsza.

Opublikowano

Sprawdziłem i jeden nadajnik znajduję się 8km a drugi około 13km. Polecisz coś konkretnego do 200zł? 

Jak nie ma specjalnego wyboru tylko musi być kierunkowa dla zauważalnej różnicy to trudno, poradzimy sobie. ?