sadderdaze Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2017 Cześć. [1] ok. 3000zł, ale jeśli będzie trzeba, to będę w stanie dołożyć [2] bez znaczenia [3] 15,4"- 15,6”; tak naprawdę nie jest to priorytet, równie dobrze może być mniejsza lub większa [4] Nigdy nie miałem laptopa, ale myślę, że te 2kg to max; bateria ok. 5h minimum [5] programowanie(początek studiów, więc raczej mało wymagające), produkcja muzyki, czyli programy daw głównie [6] 3-4 lata, jedyny komputer; myślę, że jakoś pomiędzy. Nie chcę gamingowego potworka, raczej bardziej kompaktowy, bo będę go zabierał na uczelnię (wszędzie właściwie) [7] żadne, ale Diablo 3 fajnie byłoby odpalić [8] brak [9] -zależy mi na tym, żeby wszystko działało płynnie, po prostu ;p -dysk oczywiście SSD, nie musi być bardzo pojemny -dobrze by było, jeśli z wyglądu byłby raczej smukły Z góry zaznaczam, że nie biorę pod uwagę ThinkPad'a, bo jest po prostu paskudny i nie mógłbym na niego patrzeć :D Myślałem też trochę nad macbookiem air 13, więc potencjalnie byłbym nim zainteresowany, ale nie wiem, jakby się sprawdzał na tle innych, i czy w ogóle. Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2017 Cytuj 5 c) Napisz też na kiedy przymierzasz się do dokonania zakupu (jak najszybciej, w ciągu 1/2/3/6 miesięcy?). [ważny] Pominąłeś jeden ważny punkt z ankiety. Cytuj Z góry zaznaczam, że nie biorę pod uwagę ThinkPad' Laptop do programowania Wielka szkoda, no niestety ZenBooki są droższe jeśli chcesz sprzęt takiej klasy jak MacBooki. Acer X349 (G2) i5-7200U/8GB/256/10Pro FHD IPS (biznesowy) Acer Swift 3 i5-7200U/8GB/256/Win10 MX150 FHD Te są tlyko z WIndowsem więc są o te ok. 200zł droższe. A bez systemu z nowymi procesorami Kaby Lake Refresh (4 rdzeniowe U). Takie niby ZenBooki ale trochę słabsze jakościowo. ASUS VivoBook S15 S510UN-8 i5-8250U/8GB/1TB MX150 (2x4GB RAM) ASUS VivoBook S15 S510UN-16 i5-8250U/16GB/1TB MX150 (2x8GB RAM) + dołożenie dyski SSD NVMe nawet np. Plextor PX-128M8SEGN Cytuj
sadderdaze Opublikowano 23 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2017 Faktycznie pominąłem, ale zauważyłem też, że jeśli napiszę coś innego niż "teraz", to za każdym razem odpowiedź będzie brzmiała "to podbij temat za x czasu" :D Raczej byłym zainteresowany tym ZenBookiem, lub czymś podobnym. W takim razie jaką wersję warto byłoby wybrać? Widzę, że przedział to 3-8 tyś, więc dosyć ciekawie ;d A jak ma się on w stosunku do MacBooków? Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2017 Cytuj W takim razie jaką wersję warto byłoby wybrać? ASUS ZenBook UX410UA-16 i5-7200/16GB/256SSD/Win10 Minimum tą a za miesiąc dwa następca tego modelu już z procesorami Kaby Lake Refresh. Cytuj Widzę, że przedział to 3-8 tyś, więc dosyć ciekawie ;d A jak ma się on w stosunku do MacBooków? Właśnie nie wiadomo ile chcesz/możesz dołożyć Są przecież też takie fajne jak MSI GS63 7RD (sporo tańsze od Delli XPS). Cytuj A jak ma się on w stosunku do MacBooków? Większa rozdzielczość, więcej RAM i opcja montażu dwóch dysków - w tej cenie MacBooka dostaniesz z jedynie 128GB dyskiem SSD bez opcji rozbudowy! Cytuj
sadderdaze Opublikowano 23 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2017 (edytowane) Myślę, że tak do 4 tyś, ale te 100zł jeszcze mógłbym już dołożyć ;p Tak jeszcze przejrzałem inne modele i w porównaniu do, np. acer aspire 7, wychodzi, że w tej samej cenie jest dużo bardziej wydajny niż zenbook; więc za co się tam tak naprawdę płaci? Bo przy macbookach mówi się, że za system i samą markę, a tutaj ciężko mi zrozumieć rozbieżność ;d Wracając jeszcze do tematu macbooków: czy wersja air dałaby radę wydajnościowo. czy trzeba by było dołożyć do pro? Bo tak naprawdę ciężko znaleźć o tym informacje. Edytowane 23 Grudnia 2017 przez sadderdaze Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2017 Cytuj a tutaj ciężko mi zrozumieć rozbieżność Też są aluminiową obudowę i świetne matryce IPS. To po prostu już liga premium wśród ultrabooków. Nie wyobrażam sobie żebyś dał rade pracować na ultrabooku jakim jest MacBook Air (13") i to z tak małym dyskiem (bez zewnętrznego sieciowego dysku NAS) - trzymanie samych plików WAV-e i MP3 by od razu wszystko zajęło. Cytuj
sadderdaze Opublikowano 23 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2017 Wracając, twierdzisz więc, że na zenbooku będę w stanie komfortowo pracować? Czy powinienem wybrać laptopy bardziej nastawione na wydajność? Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2017 Cytuj będę w stanie komfortowo pracować? Pytanie jest czy chcesz go zabierać na wykłady. Jeśli nie, lub jedynie parę razy w roku to mogą być modele 15,6". Dell Inspiron 5577 i5-7300HQ/16G/256/Win10 GTX1050 - maja bardziej pojemne baterie od Acerów. Cytuj
sadderdaze Opublikowano 23 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2017 O komfort pracy miałem na myśli wydajność, bo zintegrowana karta graficzna w laptopie za 4tyś trochę mnie martwi ;d Jeśli chodzi o rozmiar, to o wielkość to naprawdę nie ma dla mnie różnicy, czy będzie 13", czy 15,6" Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2017 Cytuj zintegrowana karta graficzna w laptopie za 4tyś trochę mnie martwi Jeśli nie grasz to w ogóle nie na żadnego znaczenia dla ciebie. Zresztą to jest ultrabook a one nie służą do grania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi