Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

[1] ok. 3000zł, ale jeśli będzie trzeba, to będę w stanie dołożyć
[2] bez znaczenia
[3] 15,4"- 15,6”; tak naprawdę nie jest to priorytet, równie dobrze może być mniejsza lub większa
[4] Nigdy nie miałem laptopa, ale myślę, że te 2kg to max; bateria ok. 5h minimum
[5] programowanie(początek studiów, więc raczej mało wymagające), produkcja muzyki, czyli programy daw głównie
[6] 3-4 lata, jedyny komputer; myślę, że jakoś pomiędzy. Nie chcę gamingowego potworka, raczej bardziej kompaktowy, bo będę go zabierał na uczelnię (wszędzie właściwie)
[7] żadne, ale Diablo 3 fajnie byłoby odpalić
[8] brak
[9] -zależy mi na tym, żeby wszystko działało płynnie, po prostu ;p 

-dysk oczywiście SSD, nie musi być bardzo pojemny

-dobrze by było, jeśli z wyglądu byłby raczej smukły

Z góry zaznaczam, że nie biorę pod uwagę ThinkPad'a, bo jest po prostu paskudny i nie mógłbym na niego patrzeć :D Myślałem też trochę nad macbookiem air 13, więc potencjalnie byłbym nim zainteresowany, ale nie wiem, jakby się sprawdzał na tle innych, i czy w ogóle.  

Opublikowano

5 c) Napisz też na kiedy przymierzasz się do dokonania zakupu (jak najszybciej, w ciągu 1/2/3/6 miesięcy?). [ważny]

Pominąłeś jeden ważny punkt z ankiety.

Z góry zaznaczam, że nie biorę pod uwagę ThinkPad'

Laptop do programowania

Wielka szkoda, no niestety ZenBooki są droższe jeśli chcesz sprzęt takiej klasy jak MacBooki.

Acer X349 (G2) i5-7200U/8GB/256/10Pro FHD IPS (biznesowy)

Acer Swift 3 i5-7200U/8GB/256/Win10 MX150 FHD

Te są tlyko z WIndowsem więc są o te ok. 200zł droższe.

A bez systemu z nowymi procesorami Kaby Lake Refresh (4 rdzeniowe U). Takie niby ZenBooki ale trochę słabsze jakościowo.

ASUS VivoBook S15 S510UN-8 i5-8250U/8GB/1TB MX150 (2x4GB RAM)

ASUS VivoBook S15 S510UN-16 i5-8250U/16GB/1TB MX150 (2x8GB RAM)

+ dołożenie dyski SSD NVMe nawet np. Plextor PX-128M8SEGN

Opublikowano

Faktycznie pominąłem, ale zauważyłem też, że jeśli napiszę coś innego niż "teraz", to za każdym razem odpowiedź będzie brzmiała "to podbij temat za x czasu" :D

Raczej byłym zainteresowany tym ZenBookiem, lub czymś podobnym. W takim razie jaką wersję warto byłoby wybrać? Widzę, że przedział to 3-8 tyś, więc dosyć ciekawie ;d A jak ma się on w stosunku do MacBooków?

Opublikowano

W takim razie jaką wersję warto byłoby wybrać?

ASUS ZenBook UX410UA-16 i5-7200/16GB/256SSD/Win10

Minimum tą a za miesiąc dwa następca tego modelu już z procesorami Kaby Lake Refresh.

Widzę, że przedział to 3-8 tyś, więc dosyć ciekawie ;d A jak ma się on w stosunku do MacBooków?

Właśnie nie wiadomo ile chcesz/możesz dołożyć :cool:  Są przecież też takie fajne jak MSI GS63 7RD (sporo tańsze od Delli XPS).

A jak ma się on w stosunku do MacBooków?

Większa rozdzielczość, więcej RAM i opcja montażu dwóch dysków - w tej cenie MacBooka dostaniesz z jedynie 128GB dyskiem SSD bez opcji rozbudowy!

Opublikowano (edytowane)

Myślę, że tak do 4 tyś, ale te 100zł jeszcze mógłbym już dołożyć ;p

Tak jeszcze przejrzałem inne modele i w porównaniu do, np. acer aspire 7, wychodzi, że w tej samej cenie jest dużo bardziej wydajny niż zenbook; więc za co się tam tak naprawdę płaci? Bo przy macbookach mówi się, że za system i samą markę, a tutaj ciężko mi zrozumieć rozbieżność ;d 

Wracając jeszcze do tematu macbooków: czy wersja air dałaby radę wydajnościowo. czy trzeba by było dołożyć do pro? Bo tak naprawdę ciężko znaleźć o tym informacje.

Edytowane przez sadderdaze
Opublikowano

a tutaj ciężko mi zrozumieć rozbieżność

Też są aluminiową obudowę i świetne matryce IPS. To po prostu już liga premium wśród ultrabooków.

Nie wyobrażam sobie żebyś dał rade pracować na ultrabooku jakim jest MacBook Air (13") i to z tak małym dyskiem (bez zewnętrznego sieciowego dysku NAS) - trzymanie samych plików WAV-e i MP3 by od razu wszystko zajęło.

Opublikowano

O komfort pracy miałem na myśli wydajność, bo zintegrowana karta graficzna w laptopie za 4tyś trochę mnie martwi ;d 

Jeśli chodzi o rozmiar, to o wielkość to naprawdę nie ma dla mnie różnicy, czy będzie 13", czy 15,6"