Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Myślę o zakupie nowego laptopa. Ma on mi służyć głównie do pracy:

- obróbka graficzna zdjęć,

- photoshop,

- excel,

- pliki csv,

- tworzenie albumów zdjęć i wrzucanie ich na serwer,

- praca biurowa open office,

- synchronizowanie i aktualizowanie ofert na sklepie internetowym www,

- i po godzinach pracy gra w World of Warcraft ;P - Jak znajdę czas ;)

Laptopa codziennie zabieram ze sobą z pracy do domu. Miło by było gdyby praca na baterii była długa :)

Myślałem o jakimś laptopie gamingowym lub multimedialnym np. ASUS Vivobook czy Lenovono Legion. Ale tyle jest tego do wyboru, że nie mam pojęcia. W stosunku do mojego starego co posiadam to każdy będzie o niebo lepszy ;P

Czy byłyby jakieś propozycje ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano (edytowane)

1) dla mężczyzny 31 lat, faktura VAT na firme
2) z systemem
3) 15-15,6 / waga -  jak najmniejsza
4) dysk SSD lub SSD + HDD
5) kwota do 4500zł brutto
5b) będę go używał jakieś 6-7 lat jak wytrzyma ;)
5c) kupno w ciagu 6 miesiecy, może wcześniej
6) wydajność komputera najważniejsza i praca na baterii
7) matryca FHD lub lepsza
8) używany w biurze, domu, łóżku
9) Gry World of Warcraft - duże
10) Photoshop, open office, dreamweaver, jalbum,
11) złacze HDMI, wifi ac, podswietlana klawiatura
12) super mi się pracowało i pracuje na SAMSUNG R530 JT50PL; macbook pro;
13) ASUS Vivobook pro 15, Vivobook S15, MSI Apache,
14) -

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

5c - Piszesz zdecydowanie za wcześnie, przez ten czas jeszcze trafi do sklepów trochę nowych modeli. Najlepiej napisz Lutym lub Marcu.

13) To linki do bechmarka a nie do konfiguracji danego modelu o jakiej myślałeś.

Acer Aspire 7 i7-7700HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti + doliczyć dysk SSD 128GB (M.2 NVMe) za ok 300zł.

Za 2 miesiące na pewno będzie seria "VN7" - ta ma jede z najlepszych matryc IPS montowane, w tej chwili model 15,6" jest nie do dostania praktycznie, wszystkie wyprzedały się.

Opublikowano

Naprawdę spodobał mi się ten Acer :) A jaka jest różnica miedzy Acer 7, a VN7 ? :P

Chyba widziałem taki Acer 7 w komputroniku ,ale nie jestem pewien.

Myślałem jeszcze o laptopie 13-14", ale bardziej wydajny bedzie chyba 15,6" zgadza sie ? Tym bardzoej się czasem pogrywam w worcrafta :P

Aha, a lepiej jest kupić z systemem czy bez ? Jest to jakaś wielka róźnica ?

Wielkie dzięki za pomoc ! :)

Opublikowano

ale bardziej wydajny bedzie chyba 15,6" zgadza sie ?

Oczywiście, ultrabooki są do długiej pracy na baterii.

lepiej jest kupić z systemem czy bez ? Jest to jakaś wielka róźnica ?

Z systemem około 200-250zł drożej niż bez, oryginalny kupowany osobno oczywiście około 400zł. Ale jest wiele modeli które dostaniesz tylko z systemem - maja umowę z Microsoftem i mają taniej systemy.

A jaka jest różnica miedzy Acer 7, a VN7 ? :P

Matryca i ogólnie trochę lepsza konstrukcja i bateria itd.

Opublikowano

Super, dzięki za pomoc ! podoba mi się ten ACER :) Poczekam na tego VN7 :D Chyba że coś bedzie nowego i o lepszych parametrach w tym przedziale cenowym, to rozważe jeszcze inne :P Ale ogoleni Acer numer 1 :D

Opublikowano (edytowane)

A co powiecie o tych modelach w odniesieniu do Acer Aspire 7 czy VN7 ? :)

https://www.x-kom.pl/p.....yoga-720-15-i5-8gb-256-win10-gtx1050-platynowy.html

https://www.x-kom.pl/p.....legion-y520-15-i7-16gb-128-win10x-gtx1050.html

https://www.x-kom.pl/p.....inspiron-7570-i7-8550u-8gb-2561000-win10.html

https://www.x-kom.pl/p.....omen-i7-7700hq-8gb-1tb240ssd-win10-gtx1050.html

Lepszy procesor i5 czy i7 ? Czasem mają takie same pamięci podręczne 6MB, różnica będzie jakaś w chipsetach ?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

A co powiecie o tych modelach w odniesieniu do Acer Aspire 7 czy VN7

Za pół roku wszystko się zmieni, poczekajmy aż wyjdą nowe VN7 to będzie można coś powiedzieć dopiero :cool:

Aktualnie i5 i i7 spóźnię tylko "HT" a maja identyczną ilość rdzeni, nie ma żadnej różnicy w chipsecie.

Legion i Omeny to serie do grania, ale jak za 4-5 miesięcy pojawią sie ich następcy. Bo nadal chcesz kupować w okolicach czerwca?

Opublikowano

Może mnie najdzie na szybsze kupno :D Chyba, że ten który użytkuję aktualnie odmówi posłuszeństwa to nie będzie wyboru :P Mam go już jakieś 6-7 lat :D mały sentyment jest :D Raz po raz muszę rozkręcić i przeczyścić wentylator bo się grzeje i wyłącza :( Bateria nowa i dysk SSD dokupiony :D Stard Windows był tragiczny na HDD.

Opublikowano

Właśnie nie. Mam podpięty w miejsce cdromu. Pytałem się na forum komputer świat i pisali ze nie będzie różnicy. A miałem taki dylemat. PRedkosc jest gorsza ? Tak podejrzewałem. Można to zmienić bez reinstalacji systemu ? Przestawić w biosie tylko chyba zgadza się ? :) 

Opublikowano

A co powiedzie na połączenie laptopa 13-14" plus duzy monitor w pracy ? :D Tylko nie wiem jakby się grało na takim jakbym zabierał laptopa :( Wydajność chyba byłaby gorsza :/ W sumie tyle nie podróżuje więc sam nie wiem :P hmmm bedzie ciezki orzech do zgryzienia ;D

Opublikowano

A jaki ultrabook polecacie ?

I po to własnie się kupuje 15,6" jak chcesz dedykowaną - pamiętaj o chłodzeniu, ultrabooki to nie sprzęt do grania.

W przyszłym roku będzie więcej z MX150.

Opublikowano

Ogólnie to dużo nie gram tylko pod wieczór po pracy lub w weekendy, ale widzę, że faktycznie najlepiej 15,6" i wszystko mi się odpali bez problemu :) No to poczekam na tego sławnego Acera VN7 :D Czytałem też na forum dużo polecacie Lenovo Legion, ale jakoś ta stylistyka i czerwona klawiatura mnie za bardzo nie przyciąga.

Acha, pytanko odnośnie forum. Jak odpisuję to mam cytować czy tak jak teraz "dodaj odpowiedź" ? :)